Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki aktivitelerini kınadı, birliğin Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la dayanışma içinde olduğunu açıkladı. Parlamento, “Daha fazla yaptırım sadece diyalogla önlenebilir” açıklamasını yaptı. Dışişleri Bakanlığı ise açıklamaya tepki gösterdi.
BOLD – Avrupa Parlamentosu, 24-25 Eylül’deki AB liderler zirvesi öncesinde aldığı kararda Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki gerginlikte diyaloğa çağırdı, aksi takdirde Avrupa Birliği’nin (AB) ek yaptırımları devreye sokmasını istedi.
Doğu Akdeniz’deki gerilim ve Türkiye’ye karşı benimsenecek tutumun masaya yatırılacağı 24-25 Eylül’de düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesinde AP’de oylanan kararda, “Türkiye’nin Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs’a bağlı münhasır ekonomik bölgelerdeki eylemleri” kınanarak Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile tam dayanışma vurgusu yapıldı.
57 ret oyu ve 36 çekimser oya karşı 601 oyla kabul edilen kararda, AB’nin kendi çıkarlarını korumakta net ve kararlı olduğu belirtilerek Türk hükumeti “Doğu Akdeniz’deki tüm yasa dışı keşif ve sondaj çalışmalarını derhal durdurmaya, Yunan hava sahasındaki ve Yunan ve (Güney) Kıbrıs karasularındaki ihlallere son vermeye ve milliyetçi savaş çığırtkanı söylemden vazgeçmeye” çağrıldı.
DAHA FAZLA YAPTIRIM SADECE DİYALOGLA ÖNLENEBİLİR
Libya’ya yönelik silah ambargosuna uyulması çağrısı da yapılan kararda, “Türkiye’nin mevcut dış politikasının ve attığı adımların Suriye dahil bölgedeki istikrara olumsuz etki yaptığı belirtildi ve 24-25 Eylül’de Doğu Akdeniz gerilimini konuşmak üzere düzenlenecek Avrupa Konseyi toplantısında “daha fazla yaptırım getirilebilir” ifadelerine yer verildi:
“Daha fazla yaptırım sadece diyalogla önlenebilir. Avrupa Konseyi’ni, Türk halkını ya da orada yaşayan göçmenleri etkilemeyecek şekilde, sektörel ve doğrudan hedeflenmiş daha kısıtlayıcı önlemler almak için hazır olmaya çağırıyoruz.”
“HALKA DOKUNMAYACAK SEKTÖREL YAPTIRIM”
AP üyeleri, 24-25 Eylül’de toplanacak AB Konseyi’ne Türkiye’ye yönelik “sektörel bazda, hedef gözeten, Türk halkı ya da Türkiye’de yaşayan sığınmacılar üzerinde ters etki yaratmayacak ek kısıtlayıcı önlemler geliştirmesi” çağrısı yaptı.
Türkiye’nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini 12 Eylül’de bölgeden çekmesi, gerginliğin azaltılmasında “bir ilk adım” olarak değerlendirildi. AP üyeleri diğer yandan Türkiye’nin Yavuz sondaj gemisinin görev süresini uzatmasını kınadı.
“TÜRKİYE’DEKİ MEVCUT DURUMDAN CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ”
Kararda Türkiye-AB ilişkilerindeki mevcut durumla ilgili “ciddi endişe” duyulduğu da belirtilerek Türkiye’deki insan haklarındaki gerileme ile demokrasi ve hukuk devletindeki erozyonun ilişkileri ciddi şekilde etkilediği not edildi.
“TAVSİYE KARARI KABUL EDİLEMEZ”
AP’nin kararına Türk Dışişleri Bakanlığından tepki geldi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada “AP Genel Kurulunda, sırf AB üyelik dayanışması adına ve bazı üye ülkelerin bencil çıkar arayışlarına hizmet amacıyla kabul edilen, gerçeklerden uzak 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemezdir.” ifadeleri yer aldı:
“Ne AP’nin ne AB’nin ne de AB üyesi devletlerin, üçüncü ülkelerin sınırlarını ve yetki alanlarını belirleme yetkisi bulunmaktadır. AP ve diğer AB kurumları çözüm ve Avrupa uzlaşması konusunda samimiyseler, sadece kolaylaştırıcı ve uzlaştırıcı tavır sergilemeli, aday ülke Türkiye’ye önyargısız yaklaşmalı, ülkeler arasındaki tartışmalı konularda hakkaniyetten yana durmalı ve taraf tutmamalıdırlar.”
ATİNA: ANKARA İLE ÜST DÜZEY SİYASİ GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Bu arada Yunanistan hükumet sözcüsü Stelyo Petsas, Ankara ile Atina arasında “üst düzey siyasi temasların yeniden başlatıldığını” açıkladı.
Petsas, Doğu Akdeniz’de iki ülke arasında deniz yetki alanları konusunda yaşanan gerginliği yatıştırmak amaçlı “doğrudan” görüşmelerin, Türkiye’nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini bölgeden çekmesinin ardından yeniden başlatıldığını bildirdi.
Yunan hükumet sözcüsü, görüşmelerin Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsilcileri arasında gerçekleştirildiğini belirtti, ancak isim vermedi.
Petsas, Miçotakis ile Erdoğan arasında doğrudan bir görüşmenin ise 24-25 Eylül tarihlerinde düzenlenecek AB liderler zirvesi sonrasında mümkün olduğunu kaydetti.
GÖZLER AB LİDERLER ZİRVESİNDE
Doğu Akdeniz’deki gerginlik ve Türkiye’ye karşı benimsenecek tutum, 21 Eylül’de AB dışişleri bakanları toplantısının ve ardından 24-25 Eylül’de AB liderler zirvesinin gündeminde olacak.
AB, gerginliğin yatıştırılması için Türkiye ile Yunanistan arasında diyalog çağrısı yapmış, Türkiye’nin askeri gerilimi yatıştırmak için bölgeden gemilerini çekmemesi durumunda ek yaptırımların devreye sokulabileceği tehdidinde bulunmuştu.
AB içinde Fransa Türkiye’ye karşı sertlik yanlısı tutumu savunurken Almanya taraflar arasında arabuluculuk çalışmaları yürütüyor.
Türkiye ve Yunanistan’dan askeri teknik heyetler arasında askeri gerilimi yatıştırma amaçlı görüşmeler ise NATO arabuluculuğunda geçen hafta Perşembe günü başlatılmıştı.
medyaboldTürkiye-Yunanistan askeri heyetleri NATO Karargahı’nda bir araya geldi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder