Libya’da Birleşmiş Milletler’in meşru kabul ettiği ve Türkiye’nin de destek verdiği Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin başbakanı Fayiz es Serrac, ekim ayı sonunda görevinden istifa edeceğini açıkladı.
BOLD – Libya’da uluslararası toplum tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin (UMH) lideri Başbakan Fayiz es Serrac, istifa kararını devlet televizyonundan halka duyurdu. Canlı yayında konuşan Serrac, “Görevlerimi en geç ekim sonunda yeni bir yürütme otoritesine devretmeyi samimiyetle istediğimi açıklıyorum” dedi. Ülkede savaşın sona erip siyasi çözüm bulunması için çalışacağını belirten Sarrac, siyasi süreç kapsamında yeni seçilecek yönetime görevi devredeceğini açıkladı: “Görevlerimi seçilecek bir sonraki yönetimin yetkililerine en geç ekim sonunda devretmeyi samimiyetle istediğimi herkese ilan ediyorum. Bu sürede diyalog komitesinin faaliyetlerini tamamlamış, yeni bir başkanlık konseyi seçmiş ve görevi devralacak yeni başbakanı görevlendirmiş olacağını umuyorum.”
BM öncülüğünde 6 Eylül tarihinde Fas’ta iki tarafın bir araya geldiği görüşmeler başlamıştı. Aynı tarihte Serrac da İstanbul’a giderek AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü.
AĞUSTOS’TA ATEŞKES İLAN EDİLDİ
Ülkede 21 Ağustos’ta Trablus ve Tobruk hükumetleri ateşkes ilan etmişti. Ateşkes koşulları arasında; Sirte ve Jufra kentlerinin silahsızlandırılmış bölge ilan edilmesi, 7 aydan fazladır askıda olan petrol üretiminin yeniden başlatılması, Mart 2021’de seçimler yapılması ve yabancı güçler ile paralı savaşçıların ülke topraklarından ayrılması da vardı. Libya’da askeri güç bulunduran ülkelerden biri de Türkiye. Ankara, Sirte ve Jufra yeniden Trablus hükumetinin kontrolüne geçmeden ateşkes anlaşması imzalanmasına da sıcak bakmıyordu.
EKONOMİK SIKINTILAR VE YOLSUZLUK
Ülkenin doğusunda denetimi elinde tutan General Halife Hafter’in kontrolündeki bölgelerde bulunan enerji yollarının kapanması ve ithalatın durması, ülke genelinde yaşam standartlarının büyük oranda düşmesine sebep oldu. Doğudaki protesto gösterilerinin ardından Tobruk hükumeti, istifasını sunduğunu açıkladı.
Libya’nın doğusunu kontrol altına alan Halife Hafter’e karşı Türkiye’nin desteklediği Serrac yönetimine karşı bir süredir protesto gösterileri vardı. Serrac, Trablus hükumetinin etkili isimlerinden içişleri bakanı Fethi Başağa’yı görevden alsa da, Başağa kısa bir süre sonra yeniden görevine döndü.
Serrac, 2015’te kurulduğundan bu yana Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin lideri. Türkiye’nin desteklediği Serrac, Libya’ya giden üst düzey Türk heyetlerle görüşüyor, zaman zaman da Ankara’ya giderek AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geliyor.
YOLSUZLUK İDDİALARI NEDENİYLE OLUŞAN BASKI HAFİFLETİLECEK
Bloomberg Haber Ajansı, geçtiğimiz günlerde yayınladığı haberde Başbakan Serrac’ın istifa ederek yolsuzluk iddiaları nedeniyle üzerinde oluşan baskıyı azaltmayı düşündüğünü belirtmişti. Bloomberg, Serrac’ın istifa edeceği fakat geçiş döneminde gelecek ay Cenevre’de yapılacak müzakereler için geçici olarak görevini sürdüreceğini kaydetti. Bloomberg’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen dört yetkili, Serrac’ın bu planı Libyalı ve yabancı partnerleriyle görüştüğünü ifade etmişti.
medyaboldLibya’da Türkiye’nin desteklediği Sarraj Hükumeti istifaya hazırlanıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder