21 Eylül 2020 Pazartesi

“Döviz cinsi iç borç 2 yılda 38 milyar dolara ulaştı”

Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Kerim Rota, Hazine’nin döviz cinsi iç borcunun 2 yılda sıfırdan 38 milyar dolara çıktığını vurguladı: “Bunu için ya gerçekten çok çaresiz ya da çok bilgisiz olmanız gerekiyor.”

BOLD – Türkiye’yi kuşatan ve koronavirüs salgın döneminde kendini daha çok belli eden ekonomik kriz borçlanmayı beraberinde getirdi. Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Kerim Rota, özellikle Hazine’nin pozisyonuna işaretle döviz cinsi iç borcunun iki yılda sıfırdan 38 milyar dolara yükseldiği bilgisini verdi. Söz konusu duruma literatürde ilk günah denildiğini belirterek “Bunu yapmanız için ya gerçekten çok çaresiz ya da çok bilgisiz olmanız gerekiyor” dedi.

NE KADAR SÜRECEĞİ MİLLETİN FAKİRLİĞE DAYANMA GÜCÜNE BAĞLI

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Rota, Türkiye’nin Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi önemli bir silahı ihtiyaç duyulmayan 2017’de heba ettiğini kaydetti. Batık kredilere dair de “Özellikle tüketici ve esnaf kredilerinde ana para ödemeleri Ekim’de başlayacak. Cirolarda ciddi artış göremedik, bunların ödemelerinde ciddi sıkıntı olacağı kesin. Bu kadar fütursuz kredi genişlemesinin bankalara veya kamuya tahsili gecikmiş alacak olarak yansıması kaçınılmaz” diye konuştu. Kurlardaki yüksek oynaklığa, yüksek enflasyona, yüksek faizlere ve yüksek işsizliğe dikkat çekerek “Bunun ne kadar sürdürülebileceği sorusunun cevabı, milletin fakirleşmeye ne kadar dayanacağıyla ilgili” yorumunu yaptı.

15-29 YAŞ ARASI 5,5 MİLYON EV GENCİMİZ VAR

Kişi başı gelirin yıl sonunda 8 bin 300 dolara düşeceği uyarısı ile mevcut tabloyu şöyle resmetti: “Geldiğimiz nokta şu, program tanımlı bütçe açığı neredeyse yüzde 6’ya ulaşmış. Asgari ücret neredeyse Avrupa’nın en düşüğü hâline gelmiş. Enflasyon hâlâ çift hanede. 2020 sonu enflasyonu büyük olasılıkla yüzde 11-12 olacak. İşsizlikte tarihi zirvedeyiz. 5,5 milyon 15-29 yaş arası ev gencimiz var.” Yapılması gerekenin ‘sürdürülebilir’ enflasyon, düşük faiz ve büyüme olduğunu söyleyerek “Bunların başından ‘sürdürülebilir’i atarsanız düşük faiz, enflasyon ve büyümeyi 3 aylığına başarırsınız. Dördüncü ayda faizler, enflasyon yükselmeye başlar büyümeniz kalıcı olarak düşer” diye konuştu.

DEMOKRASİ VE BAĞIMSIZ YARGI OLMADIKÇA HEPSİ GEÇİCİ PANSUMAN

Rota, bundan sonra atılması gereken adımları ise şu şekilde sıraladı: “Kısa vadede yerli, yabancı yatırımcılara ‘faizim şu’ diye açıkça iletilmeli, ona uygun bankalar fonlanmalı. Kurda seviye belirleme işinden acil vazgeçilmeli. Bunun iletişimi piyasayla iyi yapılmalı. Dövizi dövizle tutma hevesinden vazgeçilmeli. Bankacılık sistemine ve özerk kurumlara müdahaleden vazgeçilmeli ve buralara liyakatli kişiler atanmalı. Gerçekçi bir bütçe revizyonu yapılmalı. Bu yılki büyüme hedefi resmi olarak hâlâ yüzde 5. Devletin nerede ne kadar tasarruf edeceği ortaya konulmalı. Tabi Türkiye’nin gerçek demokrasisi ve bağımsız yargısı olmadıkça bunlar kısa vadeli kazanımla geçici pansuman olacaktır.”

Berat Albayrak CEO’luğu döneminde Aktifbank’ı pornografi sektörüyle çalıştırmış

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder