18 Ekim 2020 Pazar

Dikkat! Az pişmiş et ölüm saçıyor

Az pişmiş ya da çiğ etin ölüm tehdidiyle karşı karşıya bıraktığı belirlendi. Yapılan açıklamalara göre etteki bakteri ve virüsler dünyada her yıl 0-5 yaş arası 200 bin çocuğun ölümüne sebep oluyor. Uzmanlar az pişmiş ya da çiğ et tüketilmemesi konusunda uyarırken başta döner olmak üzere bazı damak lezzetlerimizde uygun pişirme yöntemleri kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

BOLD – Yapılan araştırmalara göre çiğ et Rota virüs, Salmonella, E.coli gibi bakteri ve virüsleri barındırıyor. Uzmanlara göre insanlarda özellikle de küçük yaştaki çocuklarda ölüme sebep olabilen bakteri ve virüsler sebebiyle etin iyi pişirilmesi gerekiyor.

DÖNER, ÖLÜMÜNÜZE SEBEP OLMASIN!

Az pişmiş veya çiğ etteki ölüm riski, damak tadımıza hitap eden döner, köfte ve kebap gibi lezzetlere bir kez daha dikkatleri yöneltti. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, “Arjantin, Brezilya gibi ülkelerdeki hayvanların etlerinde yüzde 20 civarında özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda ishalle kendini gösteren rota virüsü bulunmuş. Dünyada her yıl 200 bin çocuk bu virüsten hayatını kaybediyor. Dönerin hijyenik koşullarda doğru ısıl işlemle pişirilmesi çok önemli” dedi.

HER YIL EN AZ 200 BİN ÇOCUK AZ PİŞMİŞ ETTEN ÖLÜYOR

Yapılan araştırmalara göre çiğ ya da az pişmiş et sebebiyle dünyada her yıl 200 bin çocuk rota virüs sebebiyle hayatını kaybediyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre özellikle Güney Amerika’da Arjantin, Venezuela ve Brezilya’daki hayvanların etlerinde yüzde 20 civarında genetik olarak rota virüsü bulunuyor. Zaten tartışmalı olan ithal hayvan tartışması bu bilgilerle daha da tartışmalı hale gelirken, uzmanlar etin minimum 70-72 derecede pişirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

UCUZ DÖNER HAYATINIZI KARARTABİLİR

Döner hazırlanırken doğru bir ısıl işlemin yapılmasının önemli olduğunu Dr. Öğretim Üyesi Doğan, “Etin iç sıcaklığının minimum 72 derece olması lazım. Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır. Çiğ ette ‘E.coli’, ‘Salmonella’, ‘Staphylococcus Aureus’ dediğimiz bakteriler var. Bunların hepsi hastalık yapıcı bakterilerdir. Bu bakterilerin tamamen yok edilmesi için etler doğru bir ısıl işleme tabi tutulmalıdır. Müşteri eti az pişmiş istese bile etin iç sıcaklığı 70 derece olmalıdır” dedi.

Diğer yandan uzmanlara göre döner yapılabilecek etin kilosu minimum 60 lira seviyesinden başlıyor. Ancak döner ustalarının verdiği bilgiye göre, dönerlik bölüm çıkarıldığında 100 gram dönerin satış fiyatı minimum 30 liraya yükseliyor. Bu sebeple ucuz dönerin tüketilmesi sağlığı da tehdit ediyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder