12 Eylül’de yasaklanan Kürt siyasi hareketi, 10 yıl sonra partileşerek döndüğü siyasette kısa bir süre sonra kapatmayla tanıştı. Bugüne kadar 7 parti mahkeme kararıyla kapatılırken 2 parti de kendini feshetmek zorunda kaldı. 15 Temmuz sonrası düşünce ve ifade özgürlüğünün gerilemeye başladığı Türkiye’de 12 yıl aradan sonra yine bir Kürt partisi kapatılmayla karşı karşıya. AYM, raportörün hazırladığı HDP raporu doğrultusunda iddianamenin kabulü ya da iadesine ilişkin kararını yarın açıklayacak.
BOLD – Anayasa Mahkemesi (AYM) raportörü, HDP raporunu bitirdi. Raportör, usul yönünden eksikliklerin giderilmesi için iddianamenin iadesini istedi.
Kararını yarın açıklayacak olan AYM, iade talebini kabul edip, iddianameyi Yargıtay Başsavcılığına geri gönderebilir. Ya da iddianameyi kabul edip eksikliklerin giderilmesini talep edebilir.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
İddianamenin kabul edilmesi halinde HDP, ön savunmasını verilen sürede AYM’ye gönderecek. Parti ön savunmaya ilişkin sürenin uzatılması için Yüksek Mahkemeye başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini AYM karara bağlayacak.
Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak.
Bu görüş de HDP’ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.
Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
12 YIL SONRA KAPATMA DAVASI
HDP’ye kapatma davası açılmasıyla birlikte Kürt partilerinin kapatılma korkusu 12 yıl sonra geri döndü. 1990 yılında Halkın Emek Partisi (HEP) ile başlayan Kürt siyaseti serüveninde 2009 yılına kadar 7 parti mahkeme kararıyla kapatıldı, 2 parti kendini feshetti. Son olarak Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasının ardından bu kez HDP kapatılma riskiyle karşı karşıya.
YEMİN KRİZİ
12 Eylül’de ağır darbe alan Kürt siyasi hareketi, 10 yıl sonra Halkın Emek Partisi (HEP) ile partileşmiş olarak geri döndü. HEP adayları 1991 Genel Seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden seçimlere katıldı. 18 HEP’li milletvekili seçildi. SHP listelerinden meclise giren 18 ismi ve HEP’i Türkiye ve dünya kamuoyuna taşıyan olay 6 Kasım 1991’deki yemin töreni oldu. TBMM Genel Kurulu milletvekili yemini için toplandı. Kürsüye gelen Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, yeminini okumadan önce “Ben ve arkadaşlarım bu metni Anayasanın baskısı altında okuyoruz” dedi. DYP ve ANAP milletvekilleri sıralara vurarak protesto ettiler.
KÜRTLER KAPATMA İLE TANIŞTI
Ardından Leyla Zana kürsüye yakasında sarı kırmızı yeşil renkleri taşıyan bir mendil ve başında aynı renklerde bir saç bandı ile çıktı. Zana yeminin ardından Kürtçe, “Bu yemini Türk ve Kürt halkı adına ediyorum” sözlerini söyleyince tarihe adını ‘Yemin krizi’ olarak yazdıran olay yaşandı. 3 Temmuz 1992’de HEP’e kapatma davası açıldı. Dava 14 Eylül 1993’te HEP’in kapatılmasıyla sonuçlandı. Kürt siyaseti bu olayla ilk kez parti kapatmayla tanışmış oldu.
MECLİS’İN 3. BÜYÜK PARTİSİ
2018 genel seçimlerinde yüzde 11,7 oy alarak 67 milletvekili çıkaran HDP de kapatılma riskiyle karşı karşıya. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP’nin kapatılarak, 600’ü aşkın üyesine siyasi yasak getirilmesini istedi. Hazırlanan iddianamede, HDP’nin kapatılan diğer Kürt partilerinin devamı olduğuna vurgu yapılıyor.
AYM raportörü HDP raporunu tamamladı: Kabus 12 yıl sonra geri mi dönüyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder