Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ile Ukrayna birlikleri arasında gerilimin artması gözleri yeniden bu bölgeye çevirdi. Sınıra asker yığan Rusya, Ukrayna’yı provokasyonla suçlayarak ‘iç savaş’ uyarısı yaptı. ABD ve NATO’dan ise Ukrayna’ya destek açıklaması geldi.
BOLD – Ukrayna-Rusya krizi bir kez daha dünya gündeminde ilk sıralara yerleşti. Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ve Ukrayna birlikleri arasındaki ateşkes ihlallerinin artması, bölgede tansiyonu yeniden yükseltti.
Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Luhansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014’ten bu yana devam ediyor.
Donetsk’e bağlı Şumi kasabasında 26 Mart’ta keskin nişancıların açtığı ateş sonucu dört Ukrayna askeri hayatını kaybetti, iki asker yaralandı. Bu gelişme, geçen yılın temmuz ayından bu yana ateşkesin sürdüğü bölgede kayıtlara geçen en büyük kayıp olmuştu.
Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’nden yapılan açıklamada “Ukrayna ordusunun Donbas bölgesine 2 Mayıs’a kadar saldırı hazırlığında olduğuna dair işaretler olduğu” iddia edildi.
UKRAYNA: RUSYA SINIRA ASKER YIĞIYOR
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Komçak, Rusya’nın tatbikat adı altında Ukrayna sınırındaki bölgelere ve Kırım’a askeri sevkiyat yaptığını açıkladı.
Rusya-Ukrayna sınırı, Kırım ve Donbas’ta Rus ordusuna ait 28 tabur bulunduğunu, Rusya’nın yakında sınıra ve Kırım’a 25 ek tabur sevk etmeyi planladığını belirten Komçak, bu durumun Ukrayna’nın askeri güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de Moskova’yı askeri tatbikat adı altında Ukrayna sınırlarında gövde gösterisi yapmak ve korku atmosferi yaratmaya çalışmakla suçlamıştı.
UKRAYNA İSTİHBARATI: RUSYA GENİŞ ÇAPLI PROVOKASYON PEŞİNDE
Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı ‘geniş çaplı’ provokasyona hazırlandığını iddia etti.
Rusya’nın, “işgalcilerin düşmanca eylemlerine Ukrayna’nın askeri karşılık vermesini” amaçladığı öne sürülen açıklamada, Rusya’nın ayrıca “sözde Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde” askeri varlığını artırmayı planladığı belirtildi.
İstihbarat Dairesi, “Rus işgalci birliklerinin” Ukrayna topraklarında ilerlemesini sağlamaya yönelik girişimlerin de olabileceğini ileri sürdü.
ABD VE NATO’DAN UKRAYNA’YA DESTEK AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Perşembe günü Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştir ve Blinken’in, Kuleba’ya “Rusya’nın devam eden saldırganlığı karşısında” Washington’un “Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini” sürdürdüğünü ifade ettiği belirtilmişti.
Artan gerilim nedeniyle NATO büyükelçileri perşembe günü Brüksel’de bir araya geldi.
NATO, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını güçlendirmesinden endişe duyduklarını belirtti.
Reuters’e konuşan bir NATO yetkilisi, müttefiklerin tamamının Rusya’nın Ukrayna sınırındaki artan askeri hareketlilikle ilgili endişeyi paylaştığını belirtti. Rusya’nın Temmuz 2020’de varılan ateşkesi ihlal etmesi ve 4 Ukraynalı askerin ölmesinin de endişe verici olduğunu vurguladı.
KREMLİN ASKERİ HAREKETLİLİĞİ DOĞRULADI: NATO’YA KARŞI ÖNLEM
Kremlin Ukrayna sınırında askeri hareketliliği doğruladı ancak bunun NATO’ya karşı önlem olduğunu savundu.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov Rusya’nın, sınırları boyunca NATO’nun askeri faaliyetlerini artırması nedeniyle güvenliğini sağlamak amacıyla önlem aldığını belirtti.
Askeri hareketliliği doğrulayan Peskov, “Rusya kendi toprakları içerisinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettiriyor. Bu hiç kimseyi rahatsız etmemeli ve bu hiç kimse için tehdit içermiyor.” ifadelerini kullandı.
Rus askeri birliklerinin Ukrayna’nın doğusundaki varlığına yönelik iddialarla ilgili de konuşan Peskov, “Rus birlikleri Ukrayna topraklarındaki silahlı çatışmalara hiçbir zaman katılmadı ve katılmıyor. Bu, Ukrayna’nın iç çatışmasıdır.” dedi.
KREMLİN: NATO, UKRAYNA’YA BİRLİK GÖNDERİRSE EK ÖNLEM ALIRIZ
Kremlin, NATO ülkelerinin Ukrayna’nın doğusuna birlik göndermesi halinde de ek önlem alacaklarını açıkladı.
Sözcü Peskov, “Böyle bir senaryonun Rusya sınırlarına yakın bölgede gerginliğin artmasına yol açacağı aşikar. Pek tabii, bu Rusya tarafının güvenliğini sağlamak için ek önlemler almasını gerektirir” ifadelerini kullandı. Peskov, Moskova’nın Ukrayna’yı ‘tehdit etmediğini’ de vurguladı.
LAVROV: UKRAYNA’YI MAHVEDER
NATO’nun açıklamasının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna’nın savaştan zarar görmüş doğusunda yeni bir askeri çatışma başlatma girişimlerinin Kiev’i yok edebileceğini söyledi.
Sergei Lavrov, Ukrayna Ordusu’nun ABD tarafından yönlendirilen ve Batılı devletlerce kışkırtılan politikacılar yoluyla provoke edilmemesini umduğunu söyledi.
Lavrov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin uzun olmayan bir süre önce demişti; bu açıklama hâlâ geçerli, Donbas’ta yeni bir savaş başlatanlar, Ukrayna’yı mahvederler” dedi.
DONBAS KRİZİ
Kiev’de 2013 sonunda dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşmasını imzalamayı ertelemesi üzerine başlayan protestoların büyümesiyle ülkede toplum Ukrayna ve Rusya yanlıları diye ikiye ayrıldı ve kriz ülkenin doğusundaki Donbas bölgesine sıçradı.
Rusya, karışıklıklardan faydalanarak 2014 yılı Mart ayında uluslararası toplum tarafından kabul edilmeyen bir referandum sonrası Kırım’ı ilhak etti.
Donetsk ve Luhans bölgesindeki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti ve ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’ni kurdu.
Rusya desteğindeki ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında yaşanan çatışmalarda 10 binin üzerinde asker ve milis, 3 bin 500’e yakın sivil hayatını kaybetti. Bir buçuk milyona yakın Ukraynalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.
2014’ün başından beri süren çatışmaları durdurmak için 29 kez ateşkes ilan edildi. En son ateşkes 27 Temmuz 2020 tarihinde ilan edildi. Ancak ilan edilen ateşkeslerin hiçbiri uzun süreli olmadı.
Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)’ten oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ı kurtarmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisini geçen hafta onaylamıştı.
Ukrayna’da savaş kapıda: Tansiyonun yükselmesinde Türkiye’nin rolü var mı?
Ukrayna’da kriz büyüyor: Rusya’dan Kiev’e tehdit gibi iç savaş uyarısı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder