Anayasa Mahkemesi, Adana’da Gezi eylemine katıldıkları için uyarı cezası verilen 8 memurun açtığı hak ihlali davasını 6’ya karşı 7 oyla reddetti. Karara muhalefet eden üye Engin Yıldırım, yolların sadece araçların geçmesi için yapılmadığını belirtti. “Yollar, sokaklar, caddeler ve meydanlar çok eski dönemlerden beri halkın bir araya geldiği demokrasinin uygulanmasına imkân veren kadim mekân ve alanlardır” dedi.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atadığı üyelerle özgürlükçü kararlardan uzaklaşan Anayasa Mahkemesi, Adana’da Gezi eylemlerine katılan 8 memura verilen uyarı cezasını 6’ya karşı 7 oyla hukuka uygun buldu.
Anayasa Mahkemesi, KESK’in çağrısı üzerine, Gezi Parkı’nda polisin uyguladığı şiddeti protesto etmek amacıyla Adana’da yapılan eyleme katılan biri hemşire, diğerleri öğretmen toplam 8 memurun başvurusunu karara bağladı. Eyleme katıldıkları için 657 sayılı kanun kapsamında memur vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmaktan uyarı cezası verilen memurların, bu cezanın iptali için idari yargıda açtığı davalar reddedildi. Disiplin cezası alan memurlar, AYM’ye toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının ihlali iddiasıyla başvuruda bulundu. AYM, 6’ya karşı 7 oyla başvuruyu reddetti. AYM Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, Engin Yıldırım, Hicabi Dursun, Emin Kuz ve Yusuf Şevki Hakyemez kararı karşı oy kullandı.
Uyarı cezasının hukuka uygun olduğuna karar veren 7 üye, 8 memurun eylemlerinde şiddet bulunmadığını, toplantı hakkı sınırları içinde barışçıl bir şekilde katıldıklarını kabul ettiler. Ancak idarenin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile kamu görevlilerinin devlete sadakat yükümlülüğü arasında adil bir denge kurarak ceza verdiklerini savundu. Kararda, “Başvurucular hakkında verilen disiplin cezası şeklindeki başvuru konusu müdahalelerin demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olmadığı, başvurucuların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edilmediği sonucuna ulaşılmıştır” denildi.
AYM İÇTİHATLARINI HATIRLATTI
Memurlara verilen cezaya karşı çıkan 6 üye arasında yer alan AYM Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin barışçıl eyleme ceza vermesinin AYM’nin daha önceki kararlarıyla da uyumlu olmadığını belirtti. Arslan, “Anayasa Mahkemesine göre barışçıl toplantıya katılan ve yasaklanmış davranışlarda bulunduğuna dair hakkında bir tespit bulunmayan kişilerin hafif de olsa herhangi bir cezaya muhatap olmaması gerekir. Somut başvuruda bu değerlendirmelerden ayrılmayı gerektiren bir durum bulunmamaktadır” dedi.
FARKLI GÖRÜŞ İFADE EDİLEMİYORSA DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLEMEZ
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu kaydeden Arslan, şunları belirtti: “Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarından biridir. Demokratik toplum şiddet içermemek kaydıyla her türlü görüşün savunulabildiği, serbestçe ifade edilebildiği ve başkalarıyla paylaşabildiği bir ortamın varlığını gerektirir. Farklı görüşlerin ifade edilemediği bir toplumda çoğulculuktan, çoğulculuğun olmadığı bir toplumda da demokrasiden söz edilemez. Katılanların bir kısmının hakkı kötüye kullanarak şiddete başvurması barışçıl bir şekilde görüşlerini açıklamak için orada bulunanların da cezalandırılmasını asla haklı kılmaz. Demokratik hukuk devletinde, “memur vakarı” kavramı kamu görevlilerini ifade özgürlüğü başta olmak üzere anayasal haklarını kullanmaktan mahrum bırakacak veya caydıracak şekilde geniş yorumlanmamalıdır.”
YOLLAR SADECE ARAÇLARIN GEÇMESİ İÇİN DEĞİL
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun AYM’nin yollarda eylem yapılmasının Anayasa’ya uygun olduğu kararını eleştirirken Başkanı Zühtü Arslan’a “Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım” sözlerine sosyal medyadan bisikletiyle cevap veren Üye Engin Yıldırım, memurlara ceza verilmesinin gösteri ve yürüyüş hakkına aykırı olduğunu söyledi. Yollar ve meydanların demokrasinin kadim mekanlarından olduğunu ifade eden Yıldırım, karşı oy gerekçesinde şunları kaydetti: “İspanya Anayasa Mahkemesi bir kararında “yolların demokratik toplumlarda sadece araçların geçmesi için” olmadığını vurgulamıştı. Yollar, sokaklar, caddeler ve meydanlar çok eski dönemlerden beri halkın bir araya gelip, konuları tartıştığı, protesto ettiği, yetkililere talep ve şikayetlerini ilettiği doğrudan demokrasinin uygulanmasına imkân veren kadim mekân ve alanlardır. Bu gibi yerlerde toplanmaların çeşitli gerekçelerle engellenmesi, idari ve cezai yaptırımlara maruz bırakılması yurttaşların siyasi ve toplumsal süreçlere katılımlarını zorlaştırarak demokrasinin toplumsal anlamda yaygınlaşmasına ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının gelişmesine zarar verecektir.”
SOYLU, AYM BAŞKANINI HEDEF ALMIŞTI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AYM’yi karayollarında eyleme katılmayı Anayasal hak olarak gören kararı nedeniyle hedef almış, Başkan Zühtü Arslan için polis koruması almasına gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım” demişti. Arslan ise, “Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir” cevabı vermişti.
BİR ÜYEDEN AYNI OLAYA FARKLI OY
Anayasa Mahkemesi, aynı gün verdiği diğer bir kararda ise Eğitim İş sendikasına üye 5 öğretmenin “Lâik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşü” adı altındaki eyleme katılmalarından dolayı verilen kınama cezasının Anayasa’daki toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlaline karar verdi. Karar, 6’ya karşı 7 oyla verildi. Laik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşüne verilen cezanın hak ihlali olduğunu belirten üye Celal Mümtaz Akıncı, aynı gün karara bağlanan Gezi eylemine katılan memurlara verilen uyarı cezası kararını ise Anayasa’ya uygun buldu.
Lüks aracında uyuşturucu kullanan AKP’li Haşhaşi: Kürşat Ayvatoğlu
AYM üyesinden Gezi gerekçesi: Yollar sadece araçların değil demokrasinin de kadim mekanıdır yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder