6 Nisan 2021 Salı

177 bin işçi ‘ahlak kuralları’ bahanesiyle işten atıldı

AKP Hükumeti’nin Kovid-19 salgını boyunca getirdiği işten çıkarma yasağı işe yaramadı. Patronlar, Kod-29 olarak bilinen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı gerekçesiyle 177 bin kişiyi kovdu.

BOLD – İşçi sendikası DİSK’in Sosyal Güvenlik Kurumu ve Cumhurbaşkanlığı verilerinden hazırladığı rapor çalışanların mağduriyetini ortaya koydu. 2020 yılında 177 bin işçi, “Kod-29” maddesi kullanılarak işten atıldı. Bu işçiler ne tazminat alabildi ne de İşsizlik Fonu ödemelerinden yararlanabildi.

AKP, KOD-29’UN ÖNÜNÜ AÇTI

AKP Hükumeti, işten çıkarmayı yasaklarken, Kod-29 ile işten atmayı serbest bıraktı. Kamuoyunda “Kod-29” olarak bilinen ve işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından İş Kanunu’nun 25-II maddesinde yer alan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” gerekçesi ile feshedilmesi düzenlemesi, pandemi dönemi işten çıkarma yasağının dışında tutulmuştu.

34 BİN KADIN İŞÇİ DE AYNI KODLA ATILDI

SGK işten çıkarma veya ayrılma kodlarına ilişkin verileri yayımlamıyor. DİSK-AR tarafından CİMER başvurusu ile SGK’dan elde edilen verilere göre 2020 yılında 176 bin 662 işçi Kod-29 nedeniyle işten çıkarıldı. 34 bin 145 kadın ve 142 bin 517 erkek işçi Kod-29 bahanesiyle işten çıkarıldı. Böylece Kod-29 ile işten çıkarılanların sayısı ayda ortalama 14 bin 772 ve günde ortalama 491 kişi oldu.

KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI ALAMADILAR

Kod-29 ile işten çıkarılan işçiler kıdem tazminatı ve ihbar öneli/tazminatı alamıyorlar. Ayrıca Kod-29’dan çıkarılan işçiler İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor.

DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada “İşverenlerin uzun yılardır, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı haklarını gasp etmek için başvurdukları bu yöntem, Covid-19 döneminde uygulanan işten çıkarma yasağını delmek için de kötüye kullanılıyor. İş Kanunu’nun 25-II maddesi işten çıkarma yasağının istisnalarından birini oluşturuyor” denildi.

177 bin işçi ‘ahlak kuralları’ bahanesiyle işten atıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder