13 Nisan 2021 Salı

Çavuşoğlu askıya alınan ihracat izinlerinin kaldırılmasını istedi: Kanada hepsini iptal etti

Kanada, Dağlık Karabağ’daki savaş nedeniyle Türkiye’ye insansız hava araçları alanındaki ihracat izinlerini askıya almıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün Kanadalı mevkidaşını aradı ve ihracata izin verilmesini istedi. Saatler sonra Kanada askıya alınan izinlerin tamamen iptal edildiğini açıkladı.

BOLD – Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, daha önce askıya alınan Türkiye’ye İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojisi ihraç izinlerini tamamen iptal edildiğini açıkladı. Kanada, Türkiye’de üretilen İHA (insansız hava aracı) ve SİHA’ların (silahlı insansız hava aracı) Dağlık Karabağ’da kullanıldığının tespit edilmesi üzerine bu araçlarda kullanılan teknolojinin ihracat izinlerini Ekim ayında askıya almıştı.

BAKAN, KANADALI MEVKİDAŞINI ARADI

Bakan Çavuşoğlu’nun dün Kanadalı mevkidaşı Marc Garneau ile telefon görüşmesi yaptığı ve Garneau’ya, Türkiye’ye yönelik savunma alanındaki kısıtlamalardan Türk yetkililerin ‘rahatsızlık’ duyduğunu iletti. Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre, Çavuşoğlu Kanadalı bakana bu kısıtlamaların tekrar gözden geçirilmesi talebini dile getirdi.

KANADA İHRACAT İZİNLERİNİ TAMAMEN İPTAL ETTİ

Bu görüşmeden saatler sonra Kanada’dan Türkiye’nin isteğinin tam aksi yönünde bir karar geldi. Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, askıya alınan izinlerin tamamen iptal edildiğini açıkladı. Garneau, “Teknolojinin bu şekilde kullanımı Kanada’nın dış politikasıyla da, Türkiye’nin verdiği son kullanıcı taahhütleriyle de uyuşmamaktadır” dedi. Garneau, bu endişelerini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu’na ilettiğini de söyledi.

Garneau yeni askeri ürün ve teknoloji ihracatlarına izin vermeden önce son kullanıcı garantilerinde tutarlılık sağlamak için Türk yetkililerle karşılık güven oluşturma adına diyalog mekanizması kurmak istediklerini vurguladı. Özellikle savunma sanayi ürünlerinin ihracatında kullanılan son kullanıcı sözleşmeleri satılan teknolojilerin son kullanıcısının kimler olacağının açık bir şekilde bildirilmesini garanti altına alıyor. Savunma firmaları bu sözleşmelere dayanarak hükümetlerden ihracat izinleri alıyor. Kanada, NATO’nun savunma projeleri kapsamında Türkiye’ye ihracatın ise devam edeceğini açıkladı.

TÜRKİYE’DEN KARARA TEPKİ

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “NATO müttefiklerimizin yapıcı olmayan, ikili ilişkilerimizin kötü etkilenmesine ve ittifak dayanışmasının zarar görmesine yol açacak adımlardan kaçınmalarını bekleriz” dedi. Kanada’nın iptal ettiği ihracat izni, Türkiye’ye yönelik 29 farklı lisansı ilgilendiriyor. Kanada’nın Türkiye’ye savunma ihracatı 2019 yılında 150 milyon dolara ulaşmıştı. Dağlık Karabağ’da savaşın uzun süre sonra yeniden patlak verdiği geçen yıl Türkiye’nin Azerbaycan’a askeri ekipman satışları 6 kat artmıştı. Bu satışlarda en büyük kalemi AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın sahibi olduğu Baykar Makine’nin ürettiği Bayraktar İHA ve SİHA’ları oluşturuyor.

BAYRAKTAR’LARIN KRİTİK PARÇALARI KANADA’DAN ALINIYORDU

Türkiye’ye sattığı askeri teknolojilerin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşta Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönündeki iddialar üzerine Kanada hükumeti, Ekim ayında Türkiye’ye silah ihracatı izinlerini askıya almıştı. Kanadalı şirketler, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın sahibi olduğu Baykar Makine yapımı insansız hava aracı (İHA) ve silahsız insansız hava araçlarında (SİHA) kullanılan çok kritik parçaları üretiyor.

Kanadalı merkezli Bombardier Recreational Products (BRP) şirketi, Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarında kullanılan ‘Rotax’ motorlarını üretiyor. Yine Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarında kullanılan ‘WESCAM MX-15D’ optik sensör ve hedefleme sistemlerini de Kanada Ontario merkezli ‘L3 Harris WESCAM’ şirketi üretiyor.

Kanada hükumetinin, ihracat izinlerini askıya almasının ardından İHA ve SİHA’larda kullanılan bu kritik parçaların satışının durduğu biliniyor. Kanada daha önce de Türkiye’nin Suriye’deki operasyonları nedeniyle Ekim 2019’da ihracat izinlerini askıya almış, Mayıs 2020’de izinler tekrar verilmişti. Kanada, Türk SİHA’larının Libya’da da kullanıldığını ve bunun Birleşmiş Milletler’in ambargosunun ihlali olduğunu belirtmişti.

Bu yaz da turist gelmeyecek: Rusya’dan Türkiye’ye 1,5 aylık yasak

Çavuşoğlu askıya alınan ihracat izinlerinin kaldırılmasını istedi: Kanada hepsini iptal etti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder