Kripto paraların üretiminde kullanılan elektrik yeniden dünyanın gündeminde. Türkiye’nin yıllık tüketiminin yarısı kadar elektrik harcayan bitcoin, doğal kaynakları tehdit ediyor. Her 100 bitcoinden 65’i günlük 1 dolara çalışan Çin işçilerinin çıkardığı kömürle üretiliyor.
BOLD ANALİZ – İlk madeni para milattan önce 7. yüzyılda Lidyalılar tarafından bulunduğunda dijital paralar hayalde bile yoktu. Şimdi dünya ve Türkiye’de yatırımcıların bir numaralı gündem maddesi haline gelen kripto paralarla ilgili her gün yeni bir haber yayınlanıyor. Bitcoinin başı çektiği dijital paraları ülke Merkez Bankalarının tanıyıp tanımayacağı tartışılırken, Türkiye’de AKP Hükumeti vergi almak için yasa hazırlığında.
HANGARLARDA ÇIKARILIYOR
Milyarlarca insanı ilgilendiren Coin’ler karmaşık algoritmaları işleyen bilgisayarlarca çıkarılıyor ve bu cihazlar hava limanı hangarlarını andıran dev tesislerde çalışıyor. Bu da üretimde elektriği başlıca girdi haline getiriyor. Dijital paraları üretirken binlerce haneye yetecek kadar enerji harcanıyor. Bitcoin talebiyse durmak bilmiyor. Bitcoin madenciliği bugün 2015’teki seviyenin 66 katı elektrik harcıyor.
ARJANTİN’DEN FAZLA ELEKTRİK TÜKETİYOR
Dijital paraların tüketiminde dünya kaynaklarını yakından ilgilendiren bir durum yaşanıyor. Bitcoin, yıllık 121.05 teravatsaat elektrik kullanımıyla 45 milyon nüfuslu Arjantin ve 10 milyon nüfuslu Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri geride bıraktı. Önümüzdeki aylarda 122,20 teravatsaat tüketimi olan Norveç ve 133,20 teravatsaat elektrik tüketen Ukrayna’yı geride bırakacak.
YEŞİL ENERJİDEN KÖMÜR ENERJİSİNE
İzlanda, İsveç ve Norveç çok sayıda yeşil enerji kaynağı nedeniyle bitcoin madenciliğinde öne çıkan ülkelerdendi. Bu ülkelerde ihtiyaç fazlası yeşil enerjinin bir bölümü bitcoin madenciliğine ayrılıyor. Ancak son dönemde alüminyum arıtımı, petrol kulesi işletimi ve demir çelik üretimi gibi işler için de yeşil enerji talebi artınca, ihtiyaç fazlası miktarı azalmaya başladı. Coin’lere harcanan elektrik de azaldı.
HER 100 BİTCOİN’İN 65’İNİ ÇİN ÜRETİYOR
Dört yıl öncesine kadar küresel bitcoin üretiminin yüzde 8’ini karşılayan bu ülkenin payı şimdilerde yüzde 2’nin altına düştü. Çin ise üretimin yüzde 65’ine sahip. Coin’lerin çoğunun çıkarıldığı Çin’de ise enerji üretimi kömüre dayanıyor. Ucuz işçilerin çıkardığı kömürlerle üretilen elektrik 60 bin dolar değeri olan 1 bitcoin üretiminde kullanılıyor.
KANLI COİN, TEMİZ COİN
Ekonomi kanalı CNBC’deki bir yoruma göre, gelecekte iki tür Bitcoin ortaya çıkacak:
- Çin’de yüksek karbon salınımıyla üretilen ‘kanlı coin’
- Sürdürülebilir elektrik enerjisiyle üretilen ‘temiz coin’
Kanlı bitcoin temiz bitcoine karşı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder