Pandemi nedeniyle ücretsiz izne çıkarılan milyonlarca işçi, asgari ücretin yarısıyla yaşamaya çalışıyor. Ücretsiz izin uygulamasının bir an önce sonlandırılması isteyen işçiler, işten çıkarma yasaklarının uzatılmasını talep ediyor.
BOLD – Salgın sürecinin oluşturduğu toplumsal ve ekonomik etkiler katlanarak artıyor. Milyonlarca işçi, hayat pahalılığı, kriz ve enflasyona rağmen asgari ücretin yarısı kadar parayla yaşamaya mahkum edildi. İşçiler ücretsiz izin uygulamasının kaldırılmasına isterken, hükumetten bu yönde atılmış herhangi bir adım bulunmuyor.
İRADESİ OLMADAN İŞÇİ ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERİLEBİLİYOR
Salgın öncesinde işveren, işçinin onayı olmadığı takdirde ücretsiz izin uygulamasına gidemiyordu. Salgın bahane edilerek yapılan geçici düzenlemeyle işçinin bu iradesi elinden alındı. Patron işçinin onayı olmasa dahi istediği kişiyi ücretsiz izne çıkarabildi. Patronun ücretsiz izne çıkardığı işçi için iktidar işçiye önce günlük sadece 39 lira verdi. Asgari ücretin yeni yılda zamlanmasıyla bu miktar 47 liraya ardından da 50 liraya çıkarıldı. Ücretsiz izne çıkarılan işçinin eline aylık asgari ücretin yarısı kadar ödeme geçiyor. Bu para işçiye, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor.
İŞÇİLERDEN SON VERİN ÇAĞRISI
Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi devam ettiği için bir başka işyerinde çalışması da mümkün olmuyor. İşçi başka bir işyerinde çalışmak için tazminatından vazgeçip istifa etmesi gerekiyor. Salgında 2,5 milyon işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Bu işçiler aileleriyle birlikte açlık sınırının altında yaşamaya zorlandı. İşten çıkarma yasağı kapsamında getirilen bu uygulamanın yasağın kaldırılacağı 17 Mayıs’ta sonlandırılması bekleniyor. Sendikalar ise yasağın devam etmesini talep ediyor. Ancak işçinin dayanak durumu kalmadı. İşçiler, işten çıkarma yasağının uzatılmasını, ücretsiz iznin sonlandırılmasını ve kısa çalışma ödeneğinin ise en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını talep ediyor.
Kaybolan 128 milyar doları el konulan Koza İpek’in altınlarıyla kapatma planı
Yarım asgari ücrete mahkum işçiler ücretsiz iznin kaldırılmasını istiyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder