Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kaybolan 128 milyar dolarla ilgili çıktığı yayında, rezervleri doldurmak için cevherden üretilen altını Merkez’e aldıklarını açıkladı. “Bundan daha önemli bir rezerv kaynağı olabilir mi?” diyen Kavcıoğlu’nun cevher altın planından bahsetmesi hükumetin el koyduğu Koza İpek grubunun altın rezervlerini akıllara getirdi.
BOLD – 128 milyar dolar tartışmalarına ilişkin konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kaybolan dolarların yerine cevherden elde edilen altın koyduklarını itiraf etti. Kavcıoğlu, “Cevherden altın üretimi TL olarak Merkez Bankası rezervlerine alınıyor. Bu yılık 50 ton 80 tona çıkacak. Bundan daha önemli bir rezerv kaynağı olabilir mi?” dedi.
128 milyar dolarla ilgili kafa karıştırmak için algı operasyonu yapıldığını öne süren Kavcıoğlu, “Bugün rezerv konusu tartışılırken, o günkü şartları değerlendirmemiz ve o günkü şartlara bakmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.
REZERV KRİZİNİ PANDEMİ İLE AÇIKLAMAYA ÇALIŞTI
TRT Haber, CNN Türk, A Haber ortak canlı yayınında açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, “Bugün rezerv konusu tartışılırken o günkü şartları göz önüne getirmemiz gerekir. 2020’ye girdiğimizde dünyada da gelişmiş ülkelerde de doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye’nin de buradan aldığı pay ister istemez azalmış görünüyor. 2020 pandemi krizi, dünyayı çok kötü şekilde etkileyen bir kriz. Diğerlerinden ayıran en önemli şey şu durum bence. Daha önceki krizlerin bir altyapısı vardı” dedi.
PARA YABANCI YATIRIMCIYA VERİLDİ
Yabancıların pandemi nedeniyle döviz talebi olduğunu ifade eden Kavcıoğlu, “Yabancı insanlar ülkesine dönecek, bu parayı istiyor. 2020 yılında siz bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. karşılamazsanız oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecekti. 2020 sonunda Türkiye bütün bu taleplere cevap vermiştir. Hem reel sektör yurtdışı borçlarını ödemiştir, bankacılık finansal borçlarını ödemiştir, kendi ithalat borçları dahil varlıklarını artırmıştır. 2020 sonu itibarıyla reel sektörün döviz pozisyon açığı 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indi. Bu, rezervlerden ya da Merkez Bankası’nın yaptığı bu işlemlerden karşılandı” dedi.
KURUN SAĞLIKLI YÖNETİLMESİ İÇİN YAPILAN İŞLEMLER VAR
Taleplerin karşılanması için Merkez Bankası’nın o gün Hazine’yle beraber oluşturulan işlemleri bulunduğunu belirten Kavcıoğlu, “Kurun daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için de yapılan işlemler var. Ama esas onun arkasında oluşan bir talep var. Gerçek kişilerden, reel sektörlerden, bankalardan talep karşılanmıyorsa ya fiyatlar yukarı gidecek, ya faizi yükselteceksiniz. Kendi içerisinde dengeye gelmezse Merkez Bankası orada piyasaya giriyor” dedi. Kavcıoğlu, “Döviz işlemlerinin sonucunda vatandaşın, yurt dışı yatırımcısının, reel sektörün burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır” ifadesini kullandı.
REZERVLER YER DEĞİŞTİRDİ
Kavcıoğlu rezervlere ilişkin, “Bankaların, piyasaların ihtiyacı olan TL’yi MB karşıladı. ‘MB’nın kaybolan rezervleri’ diyorsunuz ya, o rezervler sadece yer değiştirdi. Benim rezervlerimden çıkıp banka hesaplarına döviz olarak giden parayı ben o parayı tekrar alıyorum döviz olarak, piyasaya TL veriyorum” dedi. Rezervlerin yapısının değiştiğini öne sürün Kavcıoğlu, şimdi altın rezervinin arttığını savundu.
ÜRETİLEN ALTINLAR MERKEZ BANKASI REZERVLERİNE ALINIYOR
Cevherden altın üretiminin TL olarak Merkez Bankası rezervlerine alındığını belirten Kavcıoğlu, “Bu yılık 50 ton 80 tona çıkacak. Bundan daha önemli bir rezerv kaynağı olabilir mi? Şu anda 90 milyar dolar brüt rezervimiz var. Döviz talebi var dedik. MB bu talebi döviz verip TL olarak karşıladı. Sonuçta bu TL şu an bankaların ihtiyacı olan TL’yi MB tekrar piyasaya veriyor. 630 milyar piyasaya para veriyoruz. 300 küsur milyarını swap işlemleri ile piyasayı fonluyoruz. Benim rezervlerimden çıkıp bankacılık sektörü hesaplarına giden parayı o dövizleri swap ile alıyorum rezervime piyasaya döviz veriyorum. Bir rezerv kaybı, para kaybı söz konusu değil” dedi.
KOZA ALTIN’IN 3.5 MİLYON ONSLUK MADEN SAHASI GÜBRETAŞ’A VERİLDİ
Türkiye’de geçen yıl 42 ton altın üretildi. Hedef yıllık 100 ton altın üretimi. Bu altın üretiminde önemli bir kısım TMSF tarafından el konulan Koza Altın’a ait. Ayrıca altın üretimini artırmak isteyen hükumet, Koza İpek Grubu’nun 2015 yılında tespit ettiği ve Gübretaş’a verilen 3,5 milyon onsluk altın rezervini de kısa sürede üretime almak istiyor. Koza İpek Grubu’na ait 3.5 milyon onsluk altının parasal karşılığı 6 milyar dolara (46 milyar lira) denk gelen maden sahasının 15 Temmuz’dan sonra TMSF tarafından Tarım Kredi iştiraki Gübretaş Maden AŞ’ye verildiği ortaya çıkmıştı.
Kaybolan 128 milyar doları el konulan Koza İpek’in altınlarıyla kapatma planı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder