Yunan gazetesi Kathimerini, Ege’de 26-27 Nisan tarihlerinde Türk Sahil Güvenliği ile Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex’in gemileri arasında uluslararası düzenlemeleri ihlal eden ‘çok ciddi’ olaylar meydana geldiğini iddia etti.
BOLD – Yunan gazetesi Kathimerini, Doğu Ege’de Sakız Adası açıklarında, Türk Sahil Güvenlik gemilerinin Yunan karasularını ihlal ettiğini ve Frontex’in ‘Poseidon Operasyonu’ kapsamında Ege’de bulunan İsveç ve Finlandiya’ya ait botlar yakınında tehlikeli manevralar yaptığını ileri sürdü.
Kathimerini’nin yayınladığı haberi EU Observer medya kuruluşu da kaynak göstererek kendi sitesinde yer verdi.
OLAYLAR NASIL GERÇEKLEŞTİ?
İsveç ve Finlandiya yetkilileri, iki olayı “‘çok ciddi” olarak nitelendirdiler ve Frontex başkanı Fabrice Lazeri, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ve Göç Komiseri Ylva Johansson’a olaylar hakkında bilgi verdiler.
Gazeteye göre, iki olaydan ilki 26 Nisan gecesi Sakız Adası açıklarında bir Türk Sahil Güvenlik gemisinin Yunan karasularına girip Finlandiya gemisiyle ‘çarpışma rotasına’ girmesiyle meydana geldi. Gazeteye konuşan kaynaklar, Türk teknesinin seyir ışıklarının kapatıldığını, Frontex gemisinin ise ışıklarının açık ve neredeyse hareketsiz olduğunu söyledi.
İkinci olay, birkaç saat sonra aynı bölgede meydana geldi. 27 Nisan sabahı bir Türk Sahil Güvenlik gemisi, Yunan karasularına tekrar girdi ve bir İsveç Sahil Güvenlik devriye botuna doğru ‘tehdit edici manevralar’ yaptı. İsveç teknesinin kaptanı, olası bir çarpışmayı manevra yaparak engelledi.
AB YETKİLİLERİ OLAY HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ
Her iki olaya da tanık olan Yunan Sahil Güvenlik görevlileri, derhal Frontex liderliğini bilgilendirdi.
Gazeteye bilgi veren bir kaynak, Frontex başkanı Fabrice Lazeri’nin son olayların ardından doğu Ege’de devriye gezen Frontex gemilerinin güvenliği konusunda endişelerini dile getirdiğini kaydetti. Lazeri, Poseidon Operasyonu kapsamında bölgede faaliyet gösteren Frontex gemilerinin mürettebatının, Türk gemilerinin öngörülemez hareketleri konusunda durum değerlendirmesi yaptığını ifade etti.
EGE’DE TARTIŞMALI SULAR
Ege Denizi’nde kara suları ve hava sahası konusunda Türkiye ve Yunanistan arasında ciddi anlaşmazlıklar bulunuyor. Her iki ülke de sürekli olarak birbirlerini ülkelerinin kara sularını ve hava sahasını işgal etmekle suçluyorlar. Ayrıca Ankara ve Atina Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölgelerin sınırlarını konusunda da anlaşamıyor.
Yunanistan Ege’de ayrıca kara sularını 6 milden 12 mile çıkarmak istiyor. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1996 yılında aldığı bir kararla bunun savaş sebebi (casus belli) olacağını belirtmesinin ardından Atina bu politikasını hayata geçiremedi. Yunanistan geçtiğimiz yıl İtalya ile imzaladığı anlaşma kapsamında İyon Denizi’nde kara sularını 12 mile çıkarmıştı. Yunan Meclisi’ndeki görüşmelerde hükumet Türkiye ile karasularını 12 mile çıkarma konusundaki hakkını gizli tuttuğunu ifade etmişti.
POSEİDON OPERASYONU
Avrupa Birliği sınır teşkilatı Frontex’in yürüttüğü Poseidon Operasyonu, Ege Denizi’nde Yunanistan’ı sınır gözetleme, denizde hayat kurtarma, kayıt ve kimlik belirleme kapasitelerinin yanı sıra sınır ötesi suçlarla mücadele konularında destekliyor.
Operasyon alanı, Yunanistan’ın Türkiye ile deniz sınırları ve Yunanistan’a ait Ege adalarından oluşuyor. Poseidon Operasyonu kapsamında, Avrupa Birliği’ne mensup ülkelerden 600 görevli sınır gözetimi, gelen göçmenlerin kimlik tespiti ve kayıtlarının yanı sıra bilgi alma ve tarama faaliyetlerinde bulunuyor.
Türkiye’de de faaliyet gösteren kuruluş Almanya’da yasaklandı
Ege’de ‘çok ciddi’ gerilim yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder