ABD-Türkiye ilişkilerinin dipte olduğu ve Biden-Erdoğan görüşmesinin yaklaşmakta olduğu günlerde Türkiye’nin ABD ve NATO askerlerinin çekilmesinin ardından Afganistan’daki Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlamaya talip olması dikkat çekmişti. Türkiye’nin bunun karşılığında S-400 konusunda ABD’den taviz istediği ortaya çıktı.
BOLD – Türkiye, ABD ve NATO askerlerinin çekilmesinin ardından Türkiye’nin Afganistan’daki Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlamaya talip olduğunu açıklamış ve konu NATO Zirvesi sırasında Biden-Erdoğan görüşmesinde de görüşülmüştü. Washington’dan bir yetkili Türkiye’nin bu görev karşılığında S-400 konusunda ABD’den ‘sağlam taviz’ istediğini açıkladı.
AKP’ye yakınlığıyla bilinen ‘Middle East Eye’ (MEE) sitesinde yer alan habere göre, Washington’dan bir kaynak Erdoğan’ın Kabil misyonunu üstlenmesi karşılığında ABD’den beklentileri olduğunu ifade etti.
MEE sitesine konuşan kaynak, “Türkiye’nin Afganistan ile her zaman tarihi ve dostane bir ilişkisi olduğu doğru” ifadesini kullandı ve ekledi: “Buna karşılık Ankara, Washington’dan S-400 meselesi de dahil olmak üzere sağlam tavizler istiyor.”
PENTAGON: YAPILMASI GEREKEN ÇOK İŞ VAR
Bu arada ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin Afganistan’da Kabil Havaalanı’nın güvenliğinde öncü rol oynamayı kabul ettiğini söyledi.
Kirby “Halen detaylar üzerinde çalışılıyor” dedi ancak bu konuda daha yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.
Günlük basın toplantısında Kirbey’e , hafta sonunda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin arasındaki yapılan telefon görüşmesinde, Kabil Havaalanı’nın korunması konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu.
Pentagon Sözcüsü, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, geçen hafta Brüksel’de ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmeyle ilgili açıklamasını hatırlattı.
Sözcü Kirby, “Türkiye bu görüşmede, havalimanının korunması konusunda öncülük etmeyi kabul etti. Ancak bu konuda hala üzerinde çalışılması gereken detaylar var. Yapılması gereken daha çok iş var” diye konuştu.
Kirby, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkler, ABD ve uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyacaklarını belirttiler. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Hafta sonu yapılan telefon görüşmesi de bu kapsamda yapıldı.”
Kirby, “ABD Türkiye’ye bu konuda mali veya lojistik destek vermeye hazır mı?” sorusuna ise Kirby, “Dediğim gibi bu konuda çalışıyoruz. Tam olarak verilecek desteğin ne olduğunu henüz bilmiyoruz” yanıtını verdi.
KABİL HAVALİMANI’NIN GÜVENLİĞİ
Türkiye, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini üstlenmeye devam etmeyi teklif etmişti.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da, Erdoğan ve Biden’ın, Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin sağlanmasında öncü rol üstlenmesi konusunda uzlaştıklarını söylemişti.
Sullivan, Erdoğan’ın, havaalanının güvenliğini sağlamak için ABD’den belli konularda destek istediğini ve Biden’ın bu desteği taahhüt ettiğini vurgulamıştı.
ABD ve NATO, 11 Eylül saldırılarından bu yana yaklaşık 20 yıldır Afganistan’da asker bulunduruyor.
ABD Başkanı Joe Biden, 11 Eylül’e kadar Afganistan’daki Amerikan askerlerinin tamamen geri çekileceğini açıklamıştı. NATO kapsamında Afganistan’da asker bulunduran diğer ülkeler de ABD’nin ardından çekilme takvimlerini açıkladılar.
KABİL HAVALİMANI NEDEN ÖNEMLİ?
Dağlık bir bölgede yer alan, deniz ulaşımı olmayan ve karayollarında ciddi bir güvenlik sıkıntısı bulunan Afganistan’ın dış dünyayla bağının kurulabilmesi için Kabil Uluslararası Havalimanı hayati bir role sahip.
Kabil Havalimanı, çekilme sonrası güvenliğin sağlanması konusunda öncelikli yerler arasında yer alıyor.
Bazı ülkeler, Afganistan’daki diplomatik misyonlarını tutmanın ön koşulu olarak havalimanı ve hava taşımacılığının güvenliğini öne sürüyor.
Dahası uluslararası yardım kuruluşlarının bu ülkeye gerekli insani yardımları bu havalimanını kullanarak ulaştırıyor.
Topyekun bir savaşın Kabil’i tehdit etmesi durumunda Kabil’de misyonları bulunan ülkelerin ve örgütlerin personellerini nasıl güvenli bir şekilde tahliye edebilecekleri konusunda ciddi soru işaretleri yaratıyor.
Avustralya geçen ay güvenlik gerekçesiyle ülkedeki büyükelçiliğini kapattı. Türkiye’nin havalimanını koruma önerisinin kabul edilmemesinin başka ülkelerin de diplomatik temsilciliklerini kapatmasını beraberinde getirebileceği belirtiliyor.
Biden ile Erdoğan anlaştı ama Afganistan’da Türk askerini ne bekliyor?
Erdoğan Kabil için S-400 konusunda ‘sağlam taviz’ istedi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder