ABD’nin talebiyle Avusturya’da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz, çıkartıldığı mahkemede susma hakkını kullandı. Mahkeme, iade taleplerinin değerlendirilmesi için Korkmaz’ın tutukluğunu 5 Temmuz’a kadar uzattı. ABD ve Türkiye, yargılamak için Korkmaz’ı istiyor.
BOLD – Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da çıkarıldığı Viyana Ağır Ceza Mahkemesi’nde susma hakkını kullandı. SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz’ın, hakkındaki iade taleplerinin değerlendirilmesi için 5 Temmuz’a kadar tutuklu kalması kararı alındığı öğrenildi.
TÜRKİYE’DE YARGILANMAK İSTİYOR
Avukatları, Sezgin Baran Korkmaz’ın, ‘suç gelirlerinin aklandığını bilmesine rağmen sessiz kalmak’ iddiasıyla ABD’de başlatılan soruşturma nedeniyle gözaltına alındığını söylemişti.
Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, müvekkilinin Türkiye’de yargılanmak istediğini söyledi. Korkmaz’ın 14 günlük tutukluluk süresince itiraz hakkı bulunuyor.
ABD VE TÜRKİYE’NİN YARGILAMA VE İADE TALEBİ BULUNUYOR
Dülger Cumartesi gözaltına alınan Korkmaz’ın ABD’de açılan ve eski dava ile bağlantılı olduğu belirtilen yeni bir dava nedeniyle gözaltına alındığını söyledi.
Viyana’da ‘Justizanstalt Wien Josefstadt’ hapishanesinde tutulduğu belirtilen Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili Avusturya’nın elinde ABD tarafından ‘tutuklama kararı’ ve ‘iade talebi’ olduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun da dün yaptığı açıklamada Korkmaz’ın iade işlemleri için sürecin 19 Haziran’da başlatıldığını duyurdu.
Korkmaz, ABD’nin talebi üzerine gözaltına alındığı ve ilk olarak ABD, iade talep ettiği için ABD’nin önceliğinin bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca ABD’nin iade talebini içeren dosyasının hazır olduğu ve Almanca’ya çevrilerek Avusturya’ya ilettiği belirtiliyor.
Türkiye de Korkmaz hakkında daha önce Interpol aracılığı ile uluslararası tutuklama talebinde bulunmuş ve ‘kırmızı bülten’ çıkarmıştı.
Korkmaz’ın hangi ülkeye iade edileceğine Avusturya mahkemesi karar verecek.
SEZGİN BARAN KORKMAZ VE SBK HOLDİNG
ABD’de Utah Federal Mahkemesi’nde görülen davada ABD’deki Kingston ailesi ile Lev Aslan Dermen’in “kara para aklaması, vergi bağlantıları ve paraların nerede aklandığı” soruşturuluyor.
Bu soruşturma kapsamında, Kingstonlar ve Dermen, ABD’deki şirketlerinin 2010-2016 yılları arasında “yenilenebilir biyoyakıt üretip sattığına” dair sahte belgeler düzenleyerek, ABD Milli Gelirler Vergi Dairesi’nin (IRS) sağladığı yaklaşık 511 milyon dolarlık vergi indiriminden haksız yere faydalanmakla suçlandı.
Soruşturma belgelerinde “usulsüzlük yapılarak elde edilen teşviklerin 134 milyon dolarlık kısmının da, SBK’nın Türkiye’de bağlantılı olduğu şirketlere gönderildiği” belirtiliyor.
Kingston ailesi üyeleri ifadelerinde, 2014-2018 yılları arasında biyoyakıt dolandırıcılık ağı ile ABD Hazinesi’nden elde ettikleri gelirleri Sezgin Baran Korkmaz’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu SBK Holding’in kontrolündeki inşaat, ilaç şirketleri ile gayrimenkul yatırımları aracılığıyla Türkiye’ye gönderdiklerini itiraf ettiler.
Kingston ailesinin dört üyesi (Jacob Ortell Kingston, Isaiah Kingston, Rachel A. Kingston, Sally Kingston) ve Lev Dermen (Levon Termendzhyan), sırasıyla 2019 ve 2020’de suçlu bulunup mahkum edilmişlerdi.
İtirafçı Kingston kardeşler hakim Jill B. Parrish’e sundukları 22 sayfalık dilekçede, Türk bankalarına yatırdıkları milyonlarca dolarla bazı şirketleri satın aldıklarını, gayrimenkul yatırımları yaptıklarını, bu işlerde Sezgin Baran Kormaz’ın aracı olduğunu itiraf etmişlerdi.
TÜRKİYE’DEKİ SBK HOLDİNG DAVASI
ABD’deki dava ile bağlantılı olarak Sezgin Baran Korkmaz ve SBK Holding ile ilgili dava süreci başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, 30 Eylül 2020 tarihinde Korkmaz’ın da dahil olduğu 14 kişi ve 21 şirket hakkında 5549 sayılı yasanın 17. maddesi uyarınca mal varlıklarına el koyma kararı verildi. Ayrıca Korkmaz’a yurt dışına çıkış yasağı konuldu.
Korkmaz’ın yanı sıra mal varlıklarına el konulduğu belirtilen 13 isim arasında Jacob Ortell Kingston, Isaiah Kingston, Rachel A. Kingston, Sally Kingston ve Lev Dermen (Levon Termendzhyan) de yer aldı.
Kararın, ABD ile Türkiye arasında bir dizi inceleme sonucunda alındığı bildirildi.
MALLARA EL KOYMA KARARI VE YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KALDIRILDI
Yaklaşık bir hafta sonra 14 kişi hakkında mallara el koyma kararı ve Korkmaz hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine kaldırıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı’na 6 Ekim 2020 tarihli ‘İvedi iş’ başlıklı tedbir kaldırma karar metninde de Sezgin Baran Korkmaz ve diğer 13 kişinin “şirket ve kişilere ilişkin banka hesaplarında bulunan bloke ve tedbirlerin ivedi kaldırılması” talimatı verildi.
Türkiye’deki iptal kararında, SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’ın kişisel ve şirkete ait mal varlıklarıyla hesapları için Türkiye’de alınan el koyma kararının kaldırılmasının ABD Utah Federal Mahkemesi’nin “yeterli delil yok” hükmüne dayandığı belirtildi.
Utah Bölge Mahkemesi’nde hakim Jill N. Parrish’in 18 Eylül tarihli kararında ABD Hazinesi’nin el koymak istediği Türkiye’deki SBK Holding’e ait mülkler ile ABD’deki dava arasında “ikna edici bir bağlantının kurulamadığı” belirtildi ve el koyma kararının reddedildiği ifade edildi.
Belgede imzası bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, 16 Ekim’de Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı. Bu tedbir kararlarının AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi’ne seçilen eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın gayretleri ile kaldırıldığı iddia edildi.
Korkmaz, 5 Aralık 2020’de Türkiye’den ayrıldı. 29 Aralık’ta Korkmaz ve SBK Holding’e yönelik yeni bir operasyon gerçekleştirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, SBK Holding ile bağlantılı Korkmaz dahil 19 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 11 kişi gözaltına alındı, 8 kişinin yurtdışında olduğu tespit edildi. Sadece 1 kişi tutuklanırken diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
PEKER: SOYLU, OPERASYONU SBK’YA HABER VERDİ
Açıklamarıyla Türkiye gündemine oturan Sedat Peker, Korkmaz’a operasyonu İçişleri Bakanı Soylu’nun 4 Aralık’ta haber verdiğini ve Korkmaz’ın Soylu ile bu görüşmesinden bir gün sonra yurtdışına kaçtığını iddia etti.
Sedat Peker, sözlerinin en büyük kanıtının İçişleri Bakanlığı’nın kamera kayıtları olduğunu söyledi. Bakanlığın kamera kayıtlarının açıklanmasını isteyen Peker’in bu iddialarına Süleyman Soylu, herhangi bir cevap vermedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Nisan ayında soruşturmayı tamamladı ve 2 Mayıs’ta İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Sezgin Baran Korkmaz ile birlikte 3’ü yabancı uyruklu 10 kişi hakkında dava açtı.
Hakkında yakalama kararı olan Sezgin Baran Korkmaz hakkında “mal varlığı değerini aklama” suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.
3’ü yabancı uyruklu diğer 9 şüpheli için de 1 yıl 6 ay ile 10 yıl 6 aya kadar değişen hapis cezaları talep edildi.
Korkmaz hakkında 23 Şubat tarihinde yokluğunda tutuklama kararı verildi. Türkiye’nin Korkmaz hakkında 23 Şubat’tan sonra Interpol aracılığı ile uluslararası tutuklama talebinde bulunduğu ve ‘kırmızı bülten’ çıkardığı ifade ediliyor.
Susma hakkını kullanan Sezgin Baran Korkmaz’ın tutukluluğu uzatıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder