Hakkında verilen 7,5 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onanan ve 3.5 yıldır cezaevinde olan gazeteci Harun Çümen, görüşlere getirilen kısıtlama ve nakil taleplerinin geri çevrilmesine tepki gösterdi.
BOLD – KHK’yla kapatılan Zaman gazetesinin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Harun Çümen, Kepsut Cezaevi’nden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na yazdığı mektupta pandemi nedeniyle açık görüşlerin olmamasına isyan etti. Çümen mektubunda kendi yaşadığı sıkıntılara hem de kendisi gibi siyasi mahpusların özellikle infaz düzenlemesi konusunda yaşadığı hayal kırıklığına da vurgu yaptı.
TÜM AİLE GÖRÜŞE GİREMİYOR
Kovid-19 salgını sebebiyle görüşlerin kısıtlı olmasını eleştiren Çümen, 4 çocuğuyla eşinin İstanbul’dan Balıkesir’e görüş için geldiğini, ancak sadece 2’sinin görüşe girebildiğini, diğerlerinin dışarıda beklemek mecburiyetinde kaldığını anlattı. “Yüreğim parçalanıyor” diyen Çümen, İstanbul, Kocaeli, Manisa gibi illere dair isteklerinin de sürekli reddedildiğini kaydetti.
“ÖNYARGILI ŞEKİLDE CEZALANDIRILDIM”
Harun Çümen, KHK ile kapatılan Zaman gazetesinde sorumlu yazı işleri müdürü olması sebebiyle önyargılı şekilde cezalandırıldığını belirterek, hakkında 40’ı Cumhurbaşkanı’na hakaret olmak üzere 100’e yakın dava olduğunun altını çizdi. Çümen, yargıdaki İstanbul Grubu’nun başı olduğu iddia edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel’in isteğiyle cezalandırıldığını düşündüğünü söyleyerek, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurudan umutlu olduğunu vurguladı.
AYM’DEN SONUÇ ÇIKMASINI BEKLİYOR
Gazeteci Harun Çümen, Zaman gazetesinde 21 sene çalıştı; muhabirlik, editörlük, sorumlu yazı işleri müdürlüğü ve 1’inci sayfa editörlüğü üstlendi. Gülen Hareketi’ne yönelik soruşturmalar kapsamında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 2018 yılında tutuklanarak cezaevine konulan Çümen’in 7 yıl 6 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Çümen, 1 yıldır sonuç çıkmasını bekliyor.
“YAŞADIĞINIZ HUKUKSUZLUĞU YAKİNEN TAKİP ETTİK”
Gazeteci Harun Çümen’in HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na yazdığı mektup şöyle:
“Öncelikle size de geçmiş olsun. Yaşadığınız hukuksuzluğu yakinen takip ettik, çok üzüldük. Bunca zorluk yaşattıktan sonra hukuksuzluk tescil edildi, yeniden vekil oldunuz. Çok sevindik.
Yaşanan her türlü hukuksuzluğa, mağduriyetlere karşı durduğunuz, çözüm için çırpındığınız için size çok teşekkür ediyoruz. Allah sizden razı olsun, size çok dua ediyoruz.”
“RAHATLATACAK HER TÜRLÜ HABERE İHTİYACIMIZ VAR”
“Cezaevlerinde yatmakta olan bir siyasi (terör) suçlular, yıllardır af veyahut infaz indirimi düzenlemesini büyük bir merakla bekliyor idik. Sizin de bildiğiniz üzere, Nisan 2020’de çıkarılan infaz düzenlemesinden terör suçluları yararlanamadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
Ümidimiz, AYM’nin yasayı iptal etmesi ve kapsamın bizleri de kapsayacak şekilde genişlemesiydi. Fakat, AYM 14 Temmuz 2021’e hepimizi şoke eden bir karar verdi. Diğer yandan da iktidarın reform söylemi, AB ile yürütülen müzakereler çerçevesinde siyasi suçluların özgürlüğünü sağlayacak düzenlemeler yapılacağına dair ümidimizi sürdürmekteyiz. Bu hususta bizleri rahatlatacak her türlü haber, kulis bilgisine şiddetle ihtiyacımız var.
“YASALAR VE YÖNETMELİKLER CEZAEVLERİNDE UYGULANMIYOR”
1 Ekim’de Meclis açıldıktan sonra, lehimize olacak gelişmeler yaşanabilir mi? 5. Yargı paketinde biz terör suçlularını kapsayacak bir düzenleme, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) düzenlemesi veyahut yeni bir infaz düzenlemesi olacak mı? İçeriği nasıl olur? Bizleri haberdar ederseniz çok ama çok mutlu oluruz.”
“Meclis’te yasalar çıkarılıyor, yönetmelik yayınlanıp yürürlüğe giriyor ancak bir türlü uygulamaya geçilmiyor. Denetimli serbestlikten (12 ay) yararlanma süresine ilaveten yılbaşından (1 Ocak 2021) itibaren yürürlüğe giren toplam cezanın 10’da 1’i kadar süreyle daha erken açık cezaevine çıkma ve dolayısıyla özgür kalmamızı sağlayacak düzenlemeden bahsediyorum.
Nisan 2020’de çıkarılan infaz indirimi düzenlemesi kapsamında çıkarılan yasa çerçevesinde Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirmesine Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’nin 29 Atalık 2020 günkü 31349 sayısıyla yayımlandı ve 1 Ocak 2021’den itibaren yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin 32’nci maddesinde ‘Kapalı ceza infaz kurumunda kalması gereken toplam sürenin onda birine kadar erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilme’ hakkı yer alıyor. Ancak bu düzenleme maalesef Balıkesir L Tipi Cezaevi’nde uygulanmıyor. Hiçbir cezaevinde de uygulanmadığını biliyoruz. Müracaatlarımıza verilen cevaplarda, iyi hal eşik puanlarının Covid-19 sebebiyle belirlenmediği gerekçe gösteriliyor.
“KAMUOYUNDA HİÇ GÜNDEME GELMİYOR”
Cezaevinde AYM’nin infaz şokunu yaşayan bir hükümlü ve tutuklular, umutla bu düzenlemeyi (onda bir) bekliyorduk ama uygulanmayınca bir şok daha yaşadık. Bu husus kamuoyunda hiç gündeme gelmiyor. Sizin bu konuda bilginiz var mı? Uygulama ne zaman başlayacak? Uygulanmayacaksa yasa-yönetmelik niye çıkarılıyor? Kapsamı nasıl olacak? Onda bir neye göre hesaplanacak?
Toplam cezanın mı yoksa infazın (terör 3/4) mı onda biri? Örneğin benim cezam 7 yıl 6 ay, yani 90 ay. İnfazı (3/4) 67,5 ay. Denetimli serbestlik (12 ay) de düşünüldüğünde 55 ay 15 gün yatarım var. Yeni onda bir uygulaması nasıl hesaplanacak?
Bu hususu gündeme getirir, bizleri de bilgilendirirseniz, inanın çok büyük sevaba girersiniz, fevkalade mutlu edersiniz. Ekmek gibi, su gibi ihtiyacımız var…”
“KAPALI GÖRÜŞ 1,5 SAATE ÇIKTI, BİZDE 45 DAKİKA”
“Diğer bir çıkarılıp da uygulanmayan yasa ise cezaevlerinde açık/kapalı görüş süresinin 1 saatten 1,5 saate çıkarılması. Bu yıl haziranda çıkan mini infaz düzenlemesi kapsamında cezaevlerindeki görüş süresi 1,5 saate çıkarıldı.
Yasa yürürlüğe girdi ama 2 ay geçmesine rağmen uygulamaya sokulmadı. Edirne F Tipi Cezaevinde de 6 ay kaldım, orada ve birçok cezaevinde görüş süresi 1 saat olarak uygulanırken Balıkesir’de yıllardır 45 dakika uygulanıyor. Evli ve 4 çocuk sahibiyim, inanın bu süre çok az, hiç yetmiyor. Acımızı, hasretimizi daha da katlıyor. Bu hususu da gündeme getirip uygulama bir an önce başlatılması yönünde katkılarınızı istirham ediyoruz.”
“GÖRÜŞE 2 KİŞİ GİREBİLİYOR, 3’Ü DIŞARIDA BEKLİYOR, YÜREĞİM PARÇALANIYOR”
“İnfaz düzenlemesinde kapsam dışı tutulmamız yetmiyormuş gibi bir de bir buçuk senedir süren pandemi dönemi bizlerin psikolojisini alt üst etti. Covid önlemleri en çok biz cezaevlerindeki mahkumları ve ailelerini vurdu.
Evliyim, 4 çocuğum var. En küçüğü ben bıraktığımda, ilk tutuklandığım Mart 2018’de 13 aylıktı, şimdi 4,5 yaşında. Minik kızım Vildan’ın ilk yürüyüşünü, ilk seslerini duyamadım. Biricik evladım, babasız büyüdü. Şu an 10 yaşında olan kızım Berrin, 18 yaşındaki kızım Nurefşan da psikolojik olarak çok olumsuz etkilendiler.
Bunların üzerine bir buçuk senedir (Mart 2020’den beri) açık görüş yapamıyoruz. Çocuklarıma sarılamıyor, dokunamıyor, onları öpemiyorum. Zaten kapalı görüşler de ayda 2 kez ve 2 kişiyle görüşebiliyoruz.
Eşim ve 4 çocuk, İstanbul’dan Balıkesir Kepsut’a geliyor ama benimle görüşe 2 kişi girebiliyor, 3’ü dışarıda bekliyor. Yüreğim parçalanıyor.
Ufak çocuklarım dışarıda kalınca çok üzülüp ağlıyorlar. Bunun gibi çok büyük dramlar, trajediler yaşanıyor burada, cezaevlerinde. Ve bunlar hiç gündeme gelmiyor. Lütfen bu hususlarda sesimizi duyurursanız, çok mutlu oluruz. Allah rızası için…”
HAKKIMDA 100 DAVA AÇILDI, 40’I CUMHURBAŞKANI’NA HAKARET
“42 aydır hapisteyim, 36 aydır Balıkesir L Tipi’nde kalıyorum, ilk öne de Edirne F Tipi’nde 6 ay yattım. İstanbul doğumluyum, 46 yaşındayım, hep İstanbul’da yaşadım. Evim, ikametgahım İstanbul’da. İstanbul’da yargılandım.
Halen Bakırköy Adliyesinde süren basın davalarım var. (Bu arada 2012-2015 yılları arasında Zaman sorumlu yazı işleri müdürlüğü sebebiyle hakkımda yaklaşık 100 dava açıldı, 40’ı Cumhurbaşkanına hakaret. Sayın Selahattin Demirtaş’ın 120 davası varmış ve kendisini 1200 avukat savunuyormuş, benimse sadece bir avukatım var.)”
“İSTANBUL’DA BİR CEZAEVİNE NAKİL OLAMIYORUM”
“Bunca senedir İstanbul’da yaşamış biri olarak üç buçuk senedir İstanbul’dan uzakta zindanlardayım. Nisan 2019’dan itibaren tam 2 buçuk yıldır başta İstanbul Silivri’deki cezaevleri olmak üzere İstanbul Maltepe, Kocaeli Kandıra ve Tekirdağ’daki cezaevlerine nakil olmak için başvuruyorum, hep reddedildi. Kapasite doluluğu gerekçe gösteriliyor, fakat ben Balıkesir’de 40-45 kişiyle kaldım, şu an 35 kişiyiz.
Silivri’de mevcut bizden daha az olmasına rağmen nakil olamıyorum. İstanbul olmasa da anne-babamın yaşadığı Manisa Akhisar’da T Tipi Cezaevi’ni de yazdım, orası da olmuyor. Zaman’da beraber çalıştığım tüm mesai arkadaşlarım Silivri 9 Nolu’da, ben Balıkesir’deyim. Sırf Edirne’de gözaltına alındığım için… İstanbul’da evimde ya da il sınırları içinde gözaltına alınsam Silivri’ye gönderilecek iken 42 aydır İstanbul dışında tutulmama bir türlü anlam veremiyorum. Sizden, naklim için mümkünse desteğinizi istirham ediyorum.”
“AVUKAT AHMET ÖZEL’İN İSTEĞİYLE CEZALANDIRILDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM”
“Son olarak Yargıtay temyiz talebimi reddetti, cezamı onayladı. AYM’ye bireysel başvuru yaptım, yaklaşık 1 sene oldu. Size mahkum edildiğim F.TÖ dosyasından bahsetmedim. Özetle; Bylock kullanmadım, hakkımda tanık-gizli tanık ifadesi yok, gizli-saklı, mahrem tabir edilen hiçbir işim olmadı. Zaman’da ekmek parası için çalıştım, mesleğimi yaptım.
Bank Asya’da maaş hesabım vardı, ekstra para yatırmadım. Zaman’da çalışma, Bank Asya, sendika üyeliği, hakkımdaki Cumhurbaşkanlığı hakaret soruşturmaları gibi sebeplerle terör örgütü üyeliğinden 7,5 sene hapis cezası verildi. Haksız, hukuksuz bir karar.
Sorumlu yazı işleri müdürlüğü yaptığım için önyargılı kararla cezalandırıldım. Cumhurbaşkanı’na hakaret davalarında hakkımda şikayetçi olan davacı avukat Ahmet Özel’in isteğiyle cezalandırıldığımı düşünüyorum.
Kendisinin yargıdaki İstanbul Grubu’nun başı olduğu hususunda haberler çıktı, Çağlayan Adliyesi’nde istediğini yaptırdığı iddia ediliyor. AYM’den ümitliyim. Bireysel başvurumun bir an önce görüşülmesi hususunda yardımınızı istirham ediyorum.
Çalışmalarınızda başarılar dileriz, Allah yar ve yardımcınız olsun. Selam ve muhabbetle… Hürmet ederim…
Harun Reşit Çümen
Gazeteci”
4,5 yıl tutuklu kaldığı cezaevinden 2 ay önce tahliye olmuştu: Adem Özer zatürreden vefat etti
3.5 yıldır hapiste olan gazeteci Harun Çümen’in nakil talepleri reddediliyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder