17-25 Aralık Yolsuzluk Soruşturmalarından sonra birçok kez genişletilen internet ve sosyal medya kanunlarıyla kişilik haklarının ihlali, özel hayatın gizliliği gerekçe gösterilerek siyasi eleştiri içeren paylaşım ve haberlere erişim engellenmeye başlandı. Ülke genelindeki orman yangınları sırasında yapılan paylaşımlara tepki gösteren Erdoğan, “Sosyal medyaya hiç olumlu bakmıyorum” diyerek yeni yasama yılında Meclis’e getirecekleri düzenlemeyi hatırlattı. AKP’li yetkililer Batı ülkelerini inceleyerek yeni düzenlemeler hazırladıklarını söylese de sosyal medya kullanıcıları sansür olarak niteledikleri çalışmalara tepkili.
BOLD – Sosyal medya ile ilgili düzenlemeleri geçen yıl hayata geçiren AKP iktidarı, ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altında sosyal medyaya yine neşter vurmaya hazırlanıyor.
Temmuz ayındaki Kuzey Kıbrıs ziyareti sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sosyal medyada ‘yalan terörü’ olarak niteledi.
Erdoğan uluslararası alanda yapılan çalışmaları incelediklerini ve Ekim ayından itibaren Meclis’te yeni sosyal medya düzenlemesi ilgili çalışma yürüteceklerini söyledi.
HİÇ OLUMLU BAKMIYORUM
Orman yangınlarının ardından 12 Ağustos’ta katıldığı bir canlı yayında Erdoğan, ülke genelindeki yangınlar konusunda sosyal medya paylaşımlarını eleştirdi. Sosyal medyaya hiç olumlu bakmadığını söyleyen Erdoğan, “Meclis’in açılmasıyla birlikte de sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da ‘yabancı devletlerin veya kuruluşların fonlarıyla Türkiye’nin faaliyet gösteren medya kuruluşlarına yönelik bir düzenleme’ hazırlığında olduklarını duyurdu.
AKP’liler, Almanya modeli başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin yürüttüğü çalışmaların incelendiği belirtiliyor.
Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde de benzer yasalar bulunduğunu öne sürerek “Sosyal medyada dezenformasyon yapanlara bir yıldan beş yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmeli” dedi.
17/25 MİLAD OLDU
DW Türkçe’ye konuşan bilişim hukuku uzmanı Yaman Akdeniz, 2007’den beri var olan internet yasasının özellikle 17-25 Aralık 2013 Yolsuzluk soruşturmalarından sonra genişletildiği söyledi. Kanunun düzenlemelerle siyasi eleştirileri hedef almaya başladığını belirten Akdeniz, “Kişilik haklarının ihlali, özel hayatın gizliliği gerekçeleriyle de internet içeriklerine özellikle siyasi nitelikli ve eleştiri içeren haberlere erişim engellenmeye başlandı” dedi.
SM KULLANICILARI TEPKİLİ
Bugün sosyal medyada ise sosyal medyaya ilişkin düzenleme ile ilgili paylaşımlar gündem oldu. ‘Sosyal medyama dokunma’ etiketine yapılan paylaşımlarla yeni düzenlemeye tepkiler dile getirildi. İyi Partili bilişim uzmanı Taylan Yıldız ve gazeteci Can Dündar da etikete destek verdi.
Kaan Akın adlı sosyal medya kullanıcısı paylaşımında, “Neden korkuyorlar biliyor musunuz? Sosyal medyada hiç bir yalan yürümez, gerçek olan her şey ise elden ele yayılır. Korktukları hakikatlerin yayılması halkın öğrenmesidir. Korkmasın da ne yapsın?” ifadelerini kullandı.
https://mobile.twitter.com/aysanuurr/status/1430551932884721674
https://mobile.twitter.com/tufanakantr/status/1430554700664000512
https://mobile.twitter.com/ATAKIZI__/status/1430534893482782724
Hastane ‘bize başvurmadı’ diye inkar etmişti: Kovidli hamile Dönüş Kılınç ölüme böyle gönderildi
İlk neşteri 17/25’te vuran AKP şimdi son darbeye hazırlanıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder