Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19’un son türü Mu varyantı Türkiye’de de görüldü. Bugüne kadar kaç varyant ortaya çıktı, kaç ülkede görüldü? Dünya Sağlık Örgütünün Alfa, Beta, Gamma ve Delta olarak adlandırdığı diğer koronavirüs türlerinden Mu’nun farkı ne?
BOLD ANALİZ – Ocak 2021’de Kolombiya’da ortaya çıkan Kovid-19’un “Mu” varyantı tüm dünyaya yayılıyor. 39 ülkede görülünce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “yakından izlenmesi gereken varyant” kategorisine alınan Mu türü son olarak Türkiye’ye ve Japonya’ya da bulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, MU varyantının Türkiye’de şu ana kadar sadece iki kişide görüldüğünü açıkladı. Koca, Türkiye’de daha çok Delta veya Delta Plus varyantları olduğunu da ifade etti.
2018 yılının son aylarında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan, 2019’un ilk aylarından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün iki yıl içinde birçok türü görüldü.
DSÖ Kovid-19’un mutasyona uğrayan türlerini ‘endişe verici varyantlar ve ‘izlenmesi gereken varyantlar’ olarak ikiye ayırdı. Delta, Alfa, Beta, Gamma, Mu adını verdiği varyantlar tüm dünyada en çok görülen türler olarak biliniyor. “İzlenmesi Gereken Varyantlara” ise Epsilon (2 varyant), Zeta, Eta, Teta, Iota, Kappa ve Lambda adları verildi.
DSÖ’nün açıkladığı son resmi verilere göre ise Alfa varyantı 193 ülkede, Beta varyantı 141 ülkede, Gamma varyantı 91 ülkede ve Delta varyantı 170 ülkede tespit edildi.
ALFA VARYANTI
İlk kez Eylül 2020’de İngiltere’de tespit edilen “B.1.1.7”, daha sonra verilen isimle “Alpha” varyantı Kovid-19’un ilk mutasyonu oldu. İngiltere’de yapılan araştırmalara göre yüzde 43 ila 90 daha bulaşıcı olduğu belirlendi. İngiltere’de geçen yıl sonunda Alfa varyantına yakalanan hasta sayısı yüksek olunca sokağa çıkma yasağı getirilmişti. .
BETA VARYANTI
Ekim 2020’de Güney Afrika’da Nelson Mandela Körfezi çevresindeki yerleşim yerinde ortaya çıkan Beta varyantı, daha önce herhangi akut hastalık geçmişi olmayan gençler arasında daha fazla yayıldığı gözlemlendi. Aşı üreticileri Johnson&Johnson, Pfizer-Biontech, AstraZeneca-Oxford, Sinopharm ve Moderna, varyantın Kovid-19 aşılarının koruyuculuğunu azalttığını, antikorlara karşı direnç geliştirdiğini açıkladı.
GAMMA VARYANTI
Ocak 2020’de Japonya’da Brezilya’dan seyahat eden yolcularda tespit edilen Gamma, Birezilya’da vaka artışlarına sebep oldu. Daha sonra 10’dan fazla ülkeye yayıldı. Gamma’nın virüsün aminoasitlerinde 17 değişim yarattığı biliniyor. Bunların 10’u virüsün insan vücuduna tutunmasını sağlayan çivi proteini etkiliyor.
DELTA VARYANTI
İlk kez Ekim 2020’de Hindistan’da tespit edilen Delta varyantı, DSÖ’nün 19 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre bulaşıcı özelliği yüksek olduğu için dünya genelinde baskın tür haline gelmesi bekleniyor. Hindistan’da günlük vaka sayılarının 400 bine kadar çıktığı ikinci salgın dalgasının sorumlusu olduğu tahmin ediliyor. Belirtileri; baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş. Kovid-19’un önceki tiplerinde daha çok öksürük, solunum stresi, sırt ağrıları gibi belirtiler görülüyordu.
İngiltere Halk Sağlığı Kurumu da yaptığı araştırmada, Pfizer-Biontech ve AstraZeneca-Oxford aşılarının Delta varyantına karşı ilk dozda yüzde 33, ikinci dozdan sonra Pfizer-Biontech’in yüzde 88, AstraZeneca-Oxford ise yüzde 60 etkili olduğunu belirledi.
DELTA PLUS
Delta Plus varyantı, Hindistan’ın 3 eyaletinde yaklaşık 40 kişide tespit edilirken; ABD, İngiltere, Portekiz, İsviçre, Japonya, Polonya, Nepal, Rusya ve Çin’in olduğu 9 ülkeye daha yayıldı.
MU VARYANTI
İlk olarak Kolombiya’da tespit edilen ve Güney Amerika ve Avrupa’ya da yayılan Mu varyantı DSÖ tarafından yeni tehlike olarak yakından takip ediliyor. Aşılara dayanıklı olabileceği ifade edilen bu virüsün belirtileri; nefes darlığı, balgamlı öksürük, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı veya kusma, iştahsızlık, baş ağrısı, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği.
Korona varyant varyant yayılıyor: Alfa, Beta, Gamma, Delta, Mu… yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder