ABD’den yeni F-16 alımını görüşmek üzere Türk ve Amerikalı yetkililer Washington’da görüşmeler gerçekleştirdi. ABD Yönetimi, Türkiye’ye parasını verdiği F-35 savaş uçakları yerine, daha düşük model olan F-16 savaş jetlerini almasını önermişti. Ancak Biden yönetiminin süreci zamana yayabileceği ifade ediliyor.
BOLD – Milli Savunma Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe teklifi, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Komisyona sunuş konuşması yapan Bakan Hulusi Akar, F-16 talebi ve benzeri sorunları görüşmek üzere Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir heyetin ABD’de bulunduğu bilgisini paylaştı.
Milli Savunma Bakanlığı da bu sabah yaptığı açıklamada görüşmelerin tamamlandığını ve bir diğer toplantının Türkiye’de yapılacağını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye-ABD Savunma Bakanlıkları Arasında Yüksek Düzeyli Savunma Grup Toplantısı Vaşington/ABD’de İcra Edildi. Olumlu ve yapıcı bir ortamda geçen toplantıda askerî heyetler arasında ikili ve bölgesel savunma güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Müteakip toplantının Türkiye’de yapılması konusunda mutabık kalındı.” ifadeleri kullanıldı.
ABD’de yaşayan gazeteci Ali Çınar da dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Joe Biden yönetiminin Türkiyenin F-16 sürecini geniş bir zamana yaymasının muhtemel olduğunu ve 3. etap görüşmelerin 2022 başında olacağını ifade etti.
F-16 Görüşmelerinin 2. Etabı Devam Ediyor
Türk Savunma Bakanlığı yetkilileri Pazar akşamı DCye gelerek, Pentagon temsilcileri ile görüşmelerine devam ediyor.
3. etab görüşmeler ise 2022 başında olacak
Biden yönetiminin Türkiyenin F-16 sürecini geniş bir zamana yayması muhtemel pic.twitter.com/92qGYjAl4U
— ALI CINAR (@ALICINAR) November 16, 2021
KOMİSYONDA S-40 TARTIŞMASI: S-400’LER AKTİF Mİ?
Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefet ile Akar arasında S-400 tartışması yaşandı. CHP’li Bülent Kuşoğlu, muhalefetin S-400 alımını desteklediğini ve konuyu siyasi malzeme yapmadıklarını belirtirken, “Gelinen noktada bugün 2.5 milyar dolar ödediğimiz bu silah sistemini birkaç yıldan beri kuramadık, kurmadık, kurdurmadılar ve kullanamıyoruz. Bugün S-400 meselesi, dünya arenasında maalesef Türkiye için bir anlamda, mahcubiyet projesi olmuştur” dedi.
Akar ise “S-400 bir savunma silah sistemi olup S-300, NATO İttifakı içinde nasıl kullanılıyorsa S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır” derken muhalefet milletvekillerinin “S-400’ler nerede, ne zaman operasyonel hale gelecek?” soruları üzerine “Türkiye’ye bir hava taarruzu oldu da S-400’ü bulamadık mı? Bu bir askeri konu, birtakım tedbirlerimiz, çalışmalarımız var. Gerekli yerde ve zamanda kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.
Akar’ın sözleri bazı uzmanlarca ‘S-400’ler faal olabilir’ şeklinde torumlandı. ABD, S-400’lerin faal olması durumunda Türkiye’ye yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini açıklamıştı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2019 yılında Türkiye’ye getirilen S-400’lerin 2020 yılı Nisan ayında aktif hale geleceğini açıklamıştı. Ancak S-400’ler geçen yıl Ekim ayında Sinop’ta test edilmiş ve ABD’nin tehditleri yüzünden aktif hale getirilememişti.
ABD, F-35 YERİNE F-16 TEKLİF ETTİ
Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle Türkiye’yi F-35 Savaş Uçağı Programı’ndan çıkaran ve Türkiye’nin parasını ödediği 6 F-35 savaş uçağını vermeyen ABD yönetimi, Türkiye’ye parası ödenen F-35’ler yerine daha düşük model olan F-16 uçaklarından teklif etmişti.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ABD Yönetiminin teklifini kamuoyuyla paylaşmış ve kendilerinin de bu teklifi kabul ettiğini duyurmuştu.
Erdoğan, ABD’nin teklifi sonrası Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 satın almak istediğini söyledi.
Erdoğan “Bu konu (F-16 satın alınması) F-35 konusuyla bağlantılı bir konu. 1 milyar 400 milyon dolar F-35’ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD’nin böyle bir teklifi söz konusu oldu. Ve bununla ilgili olarak da biz ülkemizin savunma ihtiyaçlarını gidermek için ne gerekiyorsa, hangi adımları atmamız gerekiyorsa onları atalım dedik. Savaş uçağı filomuzu her zaman hazır ve modern duruma getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sorunun çözümü için diyaloğu önemsiyoruz” dedi.
ABD’Lİ KONGRE ÜYELERİNDEN ‘TÜRKİYE’YE F-16 SATMAYIN’ MEKTUBU
Bu ayın başında ABD’deki 41 Temsilciler Meclisi üyesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup göndererek Türkiye’ye F-16 satılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu. Türkiye’nin Rus yapımı S-400 satın aldığını CAATSA yaptırımlarını tetiklediğini söyleyen siyasetçiler son dönemde bu konuda birçok açıklama yapmıştı. Türkiye ayrıca F-35 programından da çıkarılmıştı.
ABD’den F-16 alımı: Biden yönetimi süreci zamana yayma peşinde yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder