Anketlerde oyları hızla eriyen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim planını 50+1 tartışmasıyla devreye soktu. Seçilme şansı zora giren Erdoğan, 50+1’in istikrarsızlık getirdiği algısını yaymaya başladı. Halk, 10 liranın üzerine çıkan dolardaki artış kaynaklı zamlarla korkutulacak. Saray’ın planı, “Ne pahasına olursa olsun Erdoğan’ı yeniden seçtirmek” olacak.
BOLD ANALİZ – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na fısıldadığı 50+1 kriteri siyasetin bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” şikayetinde bulundu. Peki Erdoğan, 2018 yılında AKP’nin getirdiği ve ısrar ettiği sistemi yeniden neden tartışmaya açtı?
2 YIL ÖNCE ’50+1 SİSTEMİN OMURGASIDIR’ DEMİŞTİ
Oysaki 5 Ekim 2019 tarihinde AKP’nin Kızılcahamam’da gerçekleştirilen 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son günlerde devam eden anlamsız bir tartışmaya son noktayı koymak istiyorum. Cumhurbaşkanının seçilme oranının yüzde 50+1’den ne yüzde 40’a ne de yüzde 30’a düşürme niyetimiz, çabamız, planımız yoktur. Yüzde 50 seçilme yeterliliği yeni sistemin adeta omurgasıdır ve bu iş bitmiştir. Türkiye’de hiç kimsenin millete zulüm etmemesi için yüzde 50 oranının korunmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Yüzde 50 sınırı vazgeçilmez bir kriterdir. Bu tartışmayı bir daha açılmamak üzere kapatıyoruz.” demişti.
İSTİKRARSIZLIKLA MİLLETİ KORKUTMA PLANI
Açılmamak üzere kapattığı tartışmayı yine kendisi açan Erdoğan, kurmaylarına da 50+1’i eleştirme ve konuşturma talimatı verdi. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek ile yandaş yazarlar sistemin istikrarsızlık doğurduğunu pompalamaya başladı. 50+1 şartının sistem krizine sebep olacağını kaydeden Çiçek, “Anayasa toplantısında 50 +1’in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye’yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum.” dedi. Seçmen şimdiden korkutulmaya başladı.
HDP OLMADAN OLMUYOR YAKINMASI
Habertürk yazarı Muarrem Sarıkaya’ya konuşan AKP’li Eski Bakan ve Ziraat Bankası Yönetim Kuruyu üyesi Faruk Çelik de “İlk turda yüzde 40 ve üzeri alan seçilsin. Yüzde yüzde 50+1 formülü Türkiye’yi yorar” görüşünde ısrar ediyor. Mevcut durumda hiçbir partinin yüzde 50+1’e HDP olmadan erişmeyeceğini kaydeden Çelik, “HDP ile de kimse olmak istemiyor; bu durumda nasıl bulacaklar?” sorusunu yöneltti. MHP’nin ısrarlarıyla HDP’ye kapatma davası açılmasının Kürt seçmeni kızdırdığını bilen Çelik ve AKP’liler HDP tabanının Millet İttifakı’na destek vereceği endişesi taşıyor. Bu yüzden milliyetçi muhafazakar seçmende yüzde 50+1’i HDP ve PKK denkleminde göstermeyi planlıyor.
DEVA VE GELECEK ENDİŞESİ
Yüzde 50+1’i içinde barındıran Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’nin koalisyonları bitireceğini iddia eden AKP ve Erdoğan’ın şimdi istikrarsızlık vurgusu yapmasında AKP’den ayrılan iki ismin parti kurması da etkili oldu. Ali Babacan’ın DEVA Partisi’nin oy oranı yüzde 4’ün üzerinde gözüküyor. Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ise yüzde 2’yi zorluyor. Toplamda yüzde 6’lık bir kitlenin AKP’den kopması ve bu iki parti aracılığıyla Millet İttifakı bloğuna kayması AKP’yi korkutuyor.
AKP İÇİN SEÇİM BIÇAK SIRTI
AKP Genel Merkezi’ndeki anketlere göre Cumhur İttifakı’nın oylarının toplamı ancak yüzde 45’e ulaşıyor. Bu nedenle “yüzde 50+1 tartışması” dolaşımda kalmaya devam edecek. AKP ve Cumhurbaşkanlığı’na yakın gazeteciler “20 yıllık iktidarımızın en kritik seçimi olacak” odaklı yazılar yazmayı sürdürecek. Vatandaşların önüne koyulacak “yüzde 50+1 Türkiye’nin ikbal meselesi” tartışmalarıyla yüksek enflasyon, Türk Lirası’ndaki aşırı değer kaybı, dolar ve Euro’daki rekorlar ile her şeye gelen zam unutturulacak.
50+1’İ DEĞİŞTİRMEK İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART
50+1 şartını değiştirmek için Anayasa değişikliği gerekiyor. AKP ve MHP’nin milletvekili sayısı 335’de kaldığı için değişikliği referanduma götürmek için gereken 360’ı bulamıyor. Sonuç alınmayacağını bile bile bu tartışmanın açılması Erdoğan’ın seçim planını bir parçası. Bütün bu oyun planının amacı ise ne pahasına olursa olsun Erdoğan’ın yeniden seçtirmek olacak.
Saray’a bütçe dayanmıyor: Örtülü ödenek harcaması 2.2 milyarı geçti
Seçim oyununu 50+1 ile başlattı: Ne pahasına olursa olsun iktidarı istiyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder