AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kurumlarını birer birer yıkıyor. Merkez Bankası’na müdahalesi ekonomiyi çökertti. Seçim sistemini değiştirdi ülke kaosa girdi. Hakim-savcıları Saray’a bağladı, hukuk kalmadı. Sağlık sistemine rantı getirdi hastalar müşteriye döndü. Türkiye’nin eksenini Rusya, Çin ve İran bloğuna kaydırıp Batı bloğundan koparan Erdoğan ve partisi AKP, her alanda çöken bir Türkiye bırakacak.
BOLD ANALİZ – 2002 yılında yolsuzluk-yoksulluk-yasaklarla mücadele sloganıyla iktidara gelen Erdoğan, yaptığı reformları birer birer yıkıyor. Medyayı, üniversiteleri, yargıyı, baroları kendi isteğine göre şekillendiren Erdoğan, yeni bir rejim kurdu. İdeologlarının İkinci Cumhuriyet dedikleri ülke, zenginin daha çok zengin fakirin de daha çok fakir olduğu Rusya, İran ve Çin eksenli otoriter bir yönetime dönüştü.
USTALIK DÖNEMİ FELAKETE DÖNDÜ
Ortak akılla Türkiye’yi yöneten AKP hükumetleri 2002 ile 2012 arasında Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne yaklaştırdı. Çıraklık ve kalfalık dönemi olarak adlandırdığı bu dönemde kişi başına düşen milli geliri 13 bin dolara çıkardı. Merkez Bankası’nın rezervleri 20 milyar dolardan 120 milyar dolara yükseldi. Ustalık döneminde ise bütün kazanımlar heba oldu. Muhalifler cezaevlerine dolduruldu. Gençler yurtdışına kaçmanın yollarını aramaya başladı.
BÜTÜN ANAHTARLAR ERDOĞAN’A VERİLİNCE
Türk tipi başkanlık sistemiyle devletin bütün kurumlarının anahtarı Erdoğan’a verildi. Danışmanlarıyla birlikte ülkeyi yöneten Erdoğan, kendi yandaşlarını zengin etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Beşli Çete dediği müteahhitlere 200 milyar dolarlık ihale verdi. Müteahhitlerin yaptığı köprülerden geçmeyen yolcunun parasını da vatandaşa ödetti.
MERKEZ BANKASI BAŞKANLARINI MEVSİMLİK İŞÇİYE ÇEVİRDİ
Bağımsızlığı Anayasa ile güvence altına alınan Merkez Bankası’nı itibarsızlaştırdı. 2 yılda 3 başkanı görevden aldı. AKP çatısı altında 12 yıl Türkiye ekonomisini yöneten DEVA Partisi lideri Ali Babacan bu durumu “Erdoğan, Merkez Bankası başkanlarını mevsimlik işçiye çevirdi.” sözleriyle anlattı.
ADLİYE SARAYLARINI BORSAYA ÇEVİRDİ
Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısını değiştiren Erdoğan, hakim ve savcıları Saray’a yani kendisine bağladı. Avukatları ve bürokratları kullanarak adalet bırakmayan Erdoğan’ın kurduğu sistemde mahkemeler Saray’dan gelecek talimata göre karar veriyor. Yeni Adliye binalarıyla övünen Erdoğan’ın yargısı kurduğu ‘borsa’lardaki fiyatlara göre adalet dağıtıyor.
DOLARI 11 LİRAYA ÇIKARAN LİDER
Ekonomideki başarılarıyla 2005-2010 yılları arasında 1 dolar 1 TL olacak kampanyaları düzenleten Erdoğan, Merkez Bankası’na müdahalelerle doları 11 liraya fırlattı. Merkez’e faiz indir baskısıyla yanlış politikalarda ısrar ederek Türkiye’yi 1994 ve 2001 krizlerinden daha büyük borçlara soktu.
SAĞLIĞI RANTA ÇEVİRİNCE HASTALAR MÜŞTERİ OLDU
İktidara geldiğinde sağlıkta dünyada örnek gösterilen sistemi kuran Erdoğan, bu sistemi yine kendisi yıktı. Kendisine yakın müteahhitlere yaptırdığı şehir hastaneleri aracılığıyla hastalara müşteri muamelesi yapıldı. Tedavi edilmek yerine daha çok tahlil ve daha çok muayene yoluna gidildi. Daha çok ilaç verilen vatandaşlar şifa için hastane hastane dolaşmak zorunda kaldı.
50+1 KAOSUNU KENDİSİ YAZDI KENDİSİ BOZUYOR
Cumhurbaşkanı seçilmek için getirdiği 50+1 oy şartının ülkeyi kaosa sürükleyeceğini 3 yıl sonra gündeme getirdi. AKP’liler hep bir ağızdan şartın kaldırılması için bağırmaya başladı. Ancak Anayasa değişikliği gerektiği için sistem kilitlendi. Değişikliği referanduma götürmek için gerekli olan 360 sayısına AKP ve MHP’nin milletvekillerinin sayısı yetmiyor.
ORDUYU KENDİNE BAĞLADI SUBAYLARI SADAT BELİRLEDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri’ni de kendine bağlayan Erdoğan, 15 Temmuz sonrası ordudan atılan subayların yerine kendine bağlı askerler yerleştirdi. Bir dönem Saray’da makamı bulunun danışmanı Adnan Tanrıverdi’nin kurduğu SADAT tarafından Harp okullarına öğrenci alındığı itirafı geldi.
Ekonomiden adalete, sağlıktan dış politikaya bir çöküş hikayesi: Erdoğan Türkiye’yi nereye götürüyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder