31 Mart 2019 Pazar

Seçim Temalı En İyi On Film

Uzun seçim kampanyaları… Konuşmalar… TV ve sosyal medya reklamları… Bitmeyen tartışmalar… Seçim atmosferleri hikayelerle doludur. İşi hikaye anlatmak olan sinemacılar da bu yüzden “seçim” konusundan uzak kalamamışlardır. İşte seçim temalı on harika film…

THE IDES OF MARCH(2011)

Beau Willimon imzalı bir tiyatro oyunundan uyarlanan film, politikanın kirlenmişliğini, insan psikolojisini de mercek altına alan bir hikâye üzerinden anlatıyor. Film politikacının ahlakını “politika dışı” bir konu üzerinden test ediyor. George Clooney filmde, aday yarışını kazanırsa Beyaz Saray’ın yolunu tutacak Demokrat Partili Mike Morris’i canlandırıyor. Morris, radikal görüşlü, idealist bir siyasetçi.

STATE OF THE UNION(1948)

Sanayici Grant Matthews (Spencer Tracy),gazeteci sevgilisi Kay Thordyke’ın (Angela Lansbury) ısrarıyla Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmak üzere yarışa girer… Ayrı yaşadığı eşi Mary (Katharine Hepburn),Matthews’in politik ideallerine inandığı için ona destek olmaya karar verir. Matthews, inandığı doğruları söylemeye, hem sendikaları hem sanayicileri eleştirmeye başlayınca Thordyke ve ekibi onu uyarır… Matthews ya ideallerine bağlı kalacak ya da politikanın gereklerini yerine getirecektir… Amerikan politik sistemini eleştiren filmi Frank Capra yönetmişti.

THE WAR ROOM(1993)

Filmin yönetmenleri D. A. Pennebaker ve Chris Hegedus, “rock’n’roll kuşağından gelen ilk başkan” olarak tanımladıkları Bill Clinton’ın nasıl seçildiğini anlatırken sadece kampanyanın “kulis”inde olup bitenlere odaklanmadılar. Clinton’ın “beyin takımı”nın seçimlerden önceki 9 ay boyunca yürüttükleri kampanyayı öne çıkardılar.

SPEECHLESS (1994)

Kevin (Michael Keaton) ve Julia (Geena Davis),tesadüfen tanışır ve birbirlerine âşık olurlar. New Mexico seçimlerinde yarışan iki rakip adayın konuşma metinlerini yazdıklarından habersizdirler. Bir okulun ‘Kariyer Günü’ne davet edildiklerinde durumu fark eder ve çok şaşırırlar. Julia Demokrat, Kevin ise Cumhuriyetçi adayın metinlerini yazmaktadır…

WAG THE DOG(1997)- BAŞKANIN ADAMLARI

ABD Başkanı, seçimler yaklaşırken bir seks skandalı nedeniyle zor duruma düşünce, danışmanları Hollywood yapımcısı Motss’un kapısını çalar. Dustin Hoffman’ın canlandırdığı Motss’un, “senaryoları” peş peşe uygulamaya koymasıyla birlikte Balkanlar’da hayali bir savaş çıkar, ABD halkı çok başka bir ruh haline girer…Medya üzerinden kitlelerin gerçeklik algısıyla nasıl oynanabileceğini gösteren bir kara komedi. Larry Beinhart’ın kitabından Hilary Henkin ve David Mamet tarafından sinemaya uyarlanan filmi Barry Levinson yönetti. Robert De Niro da filmde Başkan’ın danışmanını canlandırdı.

ELECTION (1999)

Lise seçimleri deyip geçmeyin. Tom Perrotta’nın romanından uyarlanan film, bir Amerikan lisesinde gerçekleşen seçim sürecinden yola çıkarak politik seçimlerin özüne inmeyi ve seçmenlerin çaresizliklerini anlatmayı gayet iyi beceriyor.

SWING VOTE(2008)

ABD başkanlık seçimlerinde sonuç tek bir oya kalır… O oyu kullanacak kişi New Mexico’da yaşayan Bud Johnson adlı bir alkoliktir. Kevin Costner’ın canlandırdığı Bud, kendini bir anda dünyanın ilgi odağı olarak bulur ve kızını utandırmamak için toparlanmaya karar verir. Başkan adayları da son oy için New Mexico’ya gelmiştir…

NO(2012)

Şili diktatörü Pinochet 1988’de Batı’dan gelen baskılar sonucu başkanlığını halk oylamasına sunar. Pinochet’nin 8 yıl daha başkan olarak kalmasını isteyenler “evet”, istemeyenler ise “hayır” diyecektir. Muhaliflere de “ayıp olmasın” diye, her akşam devlet televizyonunda 15 dakikalık propaganda hakkı verir. Genç reklamcı Rene Saavedra (Gael Garcia Bernal) muhalif kesimden gelen tepkilere rağmen verilen süreyi bir reklamcı gibi kullanır… Kampanyanın odağına, beklenenin aksine Pinochet’ye duyulan öfkeyi ya da ülkenin karanlık, kanlı geçmişini değil, Şili’nin mutlu geleceğini koyar ve bunu herkesin anlayabileceği bir dille, dansla ve müzikle yapar.

THE CAMPAIGN(2012)

İki aday ABD kongresi seçimleri için zorlu bir yarışa girerler… Başrollerinde Will Ferrell ile Zach Galifianakis’in oynadığı film, giderek kontrolden çıkan ve çılgın bir hal alan rekabetin hikâyesini anlatıyor. Film, adayların Kampanyalarının ahlak dışı yanlarını eleştiriyor. Will Ferrell’in şov yaptığı eğlenceli ve komik sahneleriyle öne çıkan film, özellikle finale doğru politikacıların ardındaki çıkar gruplarına çekiyor dikkatimizi.

LA CONQUETE (2011)

Xavier Durringer’in yazıp yönettiği film, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin siyasi yaşamını ve seçim sürecindeki yükselişini anlatıyor.. Dünya prömiyerini Cannes’da yapan film, medyada yazılıp çizilenlerin ötesinde çok yeni ve özel bilgiler içermese de eğlenceli ve hafif bir politik komedi olmayı başarıyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder