Sigara içmenin yasak olduğu ortamlarda sigara kullanımını bildiren Yeşil Dedektör adlı uygulamaya sızan kişi ya da kişiler, vatandaşların ihbarlarını, mekanlara bildirme vaadiyle yüklü miktarda para topladı.
BOLD
Uzun süredir Türkiye’de kapalı alanlarda sigara içilmiyor. Bu konuda çok ciddi yasaklar var ve hem kişilere hem de mekanlara para cezaları uygulanıyor. Bu cezalar, özellikle de mekanlara kesilenler oldukça yüksek olabiliyor.
Antalya’da bazı bar, restoran ve kafelerle iletişime geçen kişi ya da kişiler, Yeşil Dedektör uygulamasına gönderilen ihbarları eş zamanlı olarak görmeyi sağlayabilen bir program ürettikleri iddiasıyla para topladı.
Sisteme girilen ihbarları polis ve yetkili kurumlarla eş zamanlı görebilme vaadinde bulunan bu kişi veya kişiler, mekanlardan 2 bin lira ile 10 bin lira arasında para aldı.
Skandalı anlatan ve adı açıklanmayan bir işletmeci, “İşletmeme gelen şahıs sigara denetimleri ile ilgili konuşmak istediğini söyledi. Ben de kapalı alanda sigara içilmesine izin vermediğimizi söyledim. Şahıs her işletmenin ceza yeme riski ile karşı karşıya olduğunu, özel bir yazılımla Alo 184 ve Yeşil Dedektör’e yapılan ihbarları denetim ekipleriyle eş zamanlı görebileceğimi iddia etti.
Önce iddianın gerçek dışı olduğunu, dolandırılmaya çalışıldığımı düşündüm. Fakat şahıs yanında getirdiği bilgisayarla Antalya genelinde yapılan ihbarların listesini gösterdi. Hatta sistemin çalışıp çalışmadığını test edebileceğimi de söyledi. Yazılımı satın almak istersem 10 bin TL, aylık kullanmak istersem de 2 bin TL ödemem gerektiğini vurguladı.
İHBARLAR, POLİS VE YETKİLİ KURUMLARLA EŞ ZAMANLI OLARAK GÖRÜLEBİLİYOR
Uygulamanın yasa dışı olduğunu düşündüğüm için teklifi geri çevirdim. Başka bir işletmeci arkadaşımın ise teklifi kabul ettiğini ve işletmesine yönelik ihbarları denetim ekipleri ile aynı anda görebildiğine bizzat şahit oldum.”
İşletme sahiplerinden gelen ihbarlar üzerine harekete geçen Antalya polisi geniş çaplı soruşturma başlattı. Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi ile Yeşil Dedektör adlı mobil uygulamalardan gelen ihbar bilgilerinin sızdırıldığı tespit edildi.
Polis, sistemin hacklendiğine dair net bir verileri olmadığını ancak işletme sahiplerine gösterilen ihbar listelerinin gerçek olduğunu belirtti. Şahıs veya şahıslar resmi veriler üzerinden hareket ediyor.
Sigara içmenin yasak olduğu işletmeler, sigara içilmesine izin vermeleri durumunda 2 bin 104 TL ila 8 bin 416 TL arasında ceza ödemek zorunda kalıyor. Hakkında dördüncü kez tutanak tutulan işletmeler, kaymakamlık tarafından 10 gün süreyle kapatılabiliyor.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder