13 Nisan 2019 Cumartesi

Berat Albayrak’ın ABD’deki yatırımcı toplantısı sıfır çekti

Berat Albayrak, Türkiye’de soruşturma başlattıkları kurumun toplantısında Uluslararası Yatırımcılarla buluştu. Toplantıya katılan 4 kişinin anlattıklarında umut yok.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında gittiği Washington’da ‘Yapısal Dönüşüm Adımları’ paketini ve yeni ekonomi politikalarını anlattı. Reuters ajansı ise toplantılara katılan dört kaynağa dayandırdığı haberinde, ‘Albayrak’ın ekonomik planı konusunda çok az ikna edici ayrıntı verdiğini ve yatırımcıları heyecanladırmayı başaramadığını’ belirti.

ERDOĞAN MEYDANDAN AYAĞINIZI DENK ALIN DEMİŞTİ

Önceki ay JP Morgan hakkında soruşturma açılan Türkiye’de, ülkenin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak JP Morgan’ın düzenlediği yatırımcı toplantısında, ‘reform paketi’ni anlattı. Reuters ajansı, Albayrak’ın Washington sunumunu yatırımcılara sordu. Toplantıya katılan dört yatırımcı, Albayrak’ın kendilerini ikna edemediğini söylerken yatırımcılardan biri, “kimsenin Türkiye hakkındaki görüşlerinin değiştiğini veya dünden daha umutlu olduğunu sanmıyorum” dedi. Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Washington’daki bir otelde 400 yatırımcıya yaptığı sunumda ‘Türkiye’nin resesyondan çıkışı’ için çizdiği iyimser tablo yatırımcılardan aynı şekilde karşılık bulmadı. İsminin verilmesini istemeyen bir yatırımcı Albayrak için “Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum, iyi geçmedi” dedi.

Albayrak’ın borç arayışı kapsamında ABD’de finans çevreleriyle bir dizi temasta bulunması bekleniyor. Hazine bakanı, G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantılarına da katılacak.

MOODY’S: PROGRAMIN İÇERİĞİ ZAYIF

Yeni Ekonomi Paketi’ne ilişkin değerlendirmeler sürüyor. Bakan Berat Albayrak paketin sunumunda tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranının yüzde 4,2 olduğunu söylemişti. Ancak dün Moody’s Türkiye’de tahsili gecikmiş alacakların ne büyüklükte olduğunun belirsiz olduğunu ifade etti. Albayrak tahsili gecikmiş alacaklar konusunda şu açıklamayı yapmıştı: “ Mart 2019 itibarıyla 106 milyar TL’dir. Tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranı yüzde 4.2’dir. 106 milyar TL tutarındaki tahsili gecikmiş alacaklar için 72 milyar TL seviyesinde özel karşılık ayrılmıştır.”

Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) tahsili gecikmiş alacakların hesaplanmasına ilişkin son aylarda yaptığı makyajlar sayesinde bu oranın yüzde 4,2 olduğu iddia ediliyor.

Moody’s, dünkü açıklamasında Çarşamba günü açıklanan ekonomi paketinin içeriğinin zayıf olduğunu ve Türk varlıklardan çıkışların devam edebileceğini belirtti. Tahsili gecikmiş alacakların ise en önemli belirsizlik olduğunu ifade etti.

Moody’s, Bakan Albayrak’ın çarşamba günü açıkladığı reform programı bir dizi önemli politika alanında çok az detay sağladığını ve programın içeriğinin zayıf olduğunu kaydetti.

Türkiye’de yapısal problemlerin devam ettiğini ve açıklanan reform programının içeriğinin zayıf olduğunu belirtti.

DOLAR HER YERDE DÜŞÜYOR, TÜRKİYE’DE YÜKSELİYOR

Dolar tüm dünyada değer kaybederken, Türk Lirası’na karşı değer kazanıyor. Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian CNBC’ye yaptığı değerlendirmede ABD Dolarının önümüzdeki günlerde tüm dünyada değer kazanacağını düşündüğünü söyledi.El Erian’a göre Fed geçmişte fazla şahindi; şimdi ise fazla güvercin bir yöne savrulmuş durumda. Bu kadar dramatik bir dönüşün Amerikan ekonomisini büyük ölçüde vurması beklenmese de global finansal piyasalarda büyük bir volatilite dalgasına neden olduğunu söyledi. Öte yandan dolar kurununun tüm dünyada yükselmesi halinde Türk Lirası’nın akıbeti ise şimdiden piyasalarda fiyatlanıyor. Dolar/TL kuru dün 5,83 direncini test etti.

TL DEĞER KAYBEDİYOR

Türkiye hariç kırılgan beşlinin paraları dolar karşısında değerleniyor.

Geçen hafta kırılgan beşlinin dolar karşısındaki performansı

Brezilya Reali: yüzde 0,3 değer kazandı
Endonezya Rupisi: Yüzde 0,1 değer kazandı
Hindistan Rupisi: değerini korudu
Güney Afrika Randı: yüzde 0,9 değer kazandı
Türk Lirası: yüzde 3,1 değer kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder