1 Nisan 2019 Pazartesi

Tesettür, Güneş ve Kemik Erimesi | Çağlayan Dergisi

İslâm dininin emrettiği ibadetler başta olmak üzere, sosyal hayata dair muamelelerin, giyim-kuşam ve yeme-içme gibi her türlü davranıştaki ölçü ve edebin, insan fıtratına ne kadar uygun olduğunu görmek zor değildir. Son yıllarda İslâm’a yapılan haksız saldırılardan birisi de kadınların tesettürünün fıtrata ve kadınların kemik sağlığına aykırı olduğu, dolayısıyla ilâhî bir hikmetinin olmadığı konusunda yapılan iddialardır. Kadınların kemik sağlığı ile tesettür arasındaki alakayı merak edenler için kısa bir fizyoloji ve biyokimya bilgisi vermek gerekebilir.

 Kalsiyum İçin Alternatif Kaynak Çok

Kemiklerin güçlü, sert ve dayanıklı olması için, kemik hücrelerinin ve liflerin arasındaki boşluğun, betondaki çimento gibi, kalsiyum minerali ile doldurulması gerekir. Kalsiyum, kemikleri sertleştirmenin yanı sıra vücutta önemli görevleri gerçekleştiren, iki artı yüklü, güçlü bir iyondur. Proteinlerin şekillenmesi ve katlanması gibi birçok işlemde aminoasitlere bağlanarak proteinin şeklini değiştirmesine sebep olan, kasların kasılmasından, hücre duvarlarında açılan kanallar vasıtasıyla madde alışverişine kadar birçok metabolik süreçte gerekli bir mineraldir.

Çok uzun süre, kalsiyum için minimum günlük ihtiyaç, 800 mg ve hamile veya emziren anneler için 1200 mg olarak belirlenmiştir. Yeni çalışmalar ise bu miktarın 1000–1300 mg olduğu yönündedir. Bunu karşılamak için her gün en az üç bardak süt veya buna eşdeğerde süt ürünü almak gerekir. Aksi takdirde, osteoporoz(kemik erimesi) riski söz konusudur.

Süt faydalıdır ve kalsiyum kaynağı olarak önemlidir, ama bebeklikten sonra, olmazsa olmaz değildir. Laktoz intoleransı olanlar, sütün fermantasyon yoluyla değişmiş hali olan yoğurt ve peynir yiyebilirler, Yeşil sebzeler, baklagiller ve balık, kalsiyum için fazlasıyla yeterlidir. Nitekim soya, somon, sardalye, badem ve nohut gibi gıdalarda inek sütünden bile daha fazla kalsiyum bulunur.

Rahmeti Sonsuz Rabbimiz rahimlerde gelişen embriyoların kemikleri için anneleri bir kalsiyum deposu olarak hazırlamıştır. Anne, taşıdığı yavrusunun kemiklerinin gelişmesi için gerekli kalsiyumu kendi kemiklerinden ve dişlerinden aktarır. İradesiz ve masum yavru kalsiyumsuz bırakılmaz, fakat iradeli ve akıl sahibi anne, yeterli kalsiyum almazsa, dişlerini kaybeder ve kemikleri zayıflar. Kalsiyumun kemikte tutulması veya ihtiyaç oldukça kana salınmasının kontrolü vazifesi, osteoblastlar(kemik yapıcılar) ve osteoklastlar(kemik yıkıcılar) olarak adlandırılan hücrelere verilmiştir. Spor yaparken kasların kemiklere uyguladığı basınç ve çekme kuvvetleri, kemik yapıcı hücreleri uyarır ve kalsiyum kemiklerde tutularak güçlendirilir. Aksine kıtlık ve açlık zamanlarında, hamilelik ve emzirme süreçlerinde, kemik yıkıcı hücreler uyarılır ve kalsiyum kemikten çekilerek, kalb başta olmak üzere kaslara ve annenin sütüne verilir.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2019/04/01/tesettur-gunes-ve-kemik-erimesi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder