1 Mayıs 2019 Çarşamba

Koku ve Burun Nimeti | Çağlayan Dergisi

Psikolojik rahatsızlıkların aromaterapidenilen ilaçsız tedavisinde, güzel kokunun teneffüs edilmesinin ne kadar önemli olduğu, uzun bir süredir bilinmektedir. Güzel koku, mutluluk hormonlarının (serotonin, dopamin, oksitosin veendorfinler)üretimini tetikleyen, beyni uyararak depresyonunüstesinden gelinmesinde katkısı olan faktörlerden birisidir. Koku alma bozukluğu çok enteresan bir arıza olup nörolojik ve psikolojik hastalıkların bir belirtisi bile olabilir. Mesela, Parkinson ve Alzhemier hastalıklarından etkilenen beynin en önemli bölümlerinden biri, koku alma hissi ile vazifelendirilmiş olan bölgesidir. Her gün yüzlerce farklı koku ile karşılaştığımız halde çoğunlukla bu nimetin farkında olamıyoruz. Bu hastalıklara maruz kalan birisi, koku alma nimetinin büyüklüğünü anlayabiliyor.

Kulak-Burun-Boğaz uzmanları, burunda görülen tıkanıklıkları çok önemserler. Bazen burun anatomisinde küçük gibi görülen arızaların (kemik eğrilikleri veya polip denilen yumuşak doku patolojileri) bile hemen tedavi edilmesini isterler. Çünkü yüzümüzün ortasında bir çıkıntı gibi duran bu organımız çok büyük hikmetlerle yüklü bir mucizedir.

Bir Tefekkür Yolculuğuna Çıkalım

Basit gördüğünüz bir nezle hastalığında bile nefes almanızda huzursuzluk veren burun tıkanıklığı, günlük hayatımızı, hatta uykularımızı bile kalitesiz hale getirmiyor mu? Evet, o tıkanıklığı gidermeden uyumak zor olmakta veya uyusak bile uyku kalitemiz oldukça düşmektedir.

Burnun harikulade fizyolojik görevleri şunlardır:

  1. Koku alma hissinin birinci faydası, vücudumuza yararlı ve zararlı şeyleri hemen fark ederek zararlı olanlardan uzaklaşmamızı sağlamasıdır. Ayrıca beyin üzerinden ruha tesir güzel kokuların hâsıl ettiği huzur ve mutluluk hissinin yayılmasına katkıda bulunur (Olfaksiyon).
  2. Solunan havanın akciğerlere iletilmesinde havanın nemlenmesini, salgıladığı mukus (sümük) sayesinde yabancı cisimlerden temizlenmesini ve ısıtılmasını sağlayarak verimli bir solunum için en uygun şartları meydana getirerek solunum yollarının hastalıktan korumasına vesile olur (İnspirasyon ve Regülasyon).
  3. Ses tellerinde teşekkül eden ses titreşimlerinin rezonansını düzenler, böylece adeta bir hoparlör fonksiyonu görür (Fonasyon).

Bu önemli vazifelerin hassas bir şekilde yürütülmesi için burnun anatomisi ve fizyolojisinde, sonsuz bir ilim ve kudreti gösteren mükemmel mühendislik hesaplarını görebiliriz.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2019/05/01/koku-ve-burun-nimeti/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder