1 Mayıs 2019 Çarşamba

Nâzım’ın dünyasına yolculuk

Nâzım Hikmet’in 63 yıllık yaşamından kesitler taşıyan “Nâzım’a Yolculuk” sergisi İş Sanat Kibele Galerisi’nde açılıyor.

Şairin Selanik’ten Moskova’ya uzanan yolculuğuna tanıklık eden sergide, Nâzım Hikmet’in hayatıyla ilgili şimdiye kadar pek bilinmeyen ayrıntılar da yer alıyor.

Şairin ailesi, annesi Celile Hanım, Samiye, Yahya Kemal, Piraye, Memet, İpekçi, Serteller, Naci Sadullah, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Sedat Simavi, Ahmet Emin, Münevver, Mehmet, Ekber, Vera gibi birçok isimden geriye kalan mektup, fotoğraf ve belgeler yayın Nâzım’a Yolculuk sergisi için bir araya getirildi.

Örneğin, şairin anneannesinin babası Müşir Mehmet Ali Paşa’nın 1878’de Almanya’da Berlin Kongresi’nde Osmanlı heyetinde bulunurken bir Alman gazetesinde yayımlanan şiiri ve Türkçe çevirisi ile Alman besteci Reinhold Stöckhardt tarafından bestelenen ve Türkiye’de hiç icra edilmeyen bestenin notaları sergide yer alıyor.

Berlin Kongresi zamanında yapılmış bir kartpostal, Nâzım Hikmet’in Heybeliada Bahriye Mektebi öğrenciliği sırasında yazdığı mektup ve fotoğraflar, Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere Anadolu’ya geçerken babasına ve annesine yazdığı mektuplardan örnekler ve çektirdiği fotoğraflar, Nâzım Hikmet’in İstanbul’dan Paris’teyaşayan ressam annesi Celile Hanım’a yazdığı ve menekşe ile süslediği mektup, sergide yer alan belgeler arasında.

Ayrıca şairin Rusya’ya ikinci gidişinde evlendiği Lena ile birlikte İstanbul’daki yakınlarına eski harflerle yazdığı mektuplar ve yakın dostu Kemal Tahir ile karşılıklı ithaflarına konu olan Sağırdere romanı da “Nâzım’a Yolculuk”ta sergilenecek.

Küratörlüğünü Prof. Haluk Oral’ın, tasarımını Emre Senan’ın, proje koordinatörlüğünü Rûken Kızıler’in üstlendiği sergi, 2 Mayıs-22 Haziran 2019 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder