30 Eylül 2019 Pazartesi

Göç ve Çocuk Ruh Sağlığı | Çağlayan Dergisi

Göç, fertlerin zorunlu ya da kendi isteğiyle yaşadıkları şehirden başka bir şehre veya ülkeye kalıcı veya geçici olarak yer değiştirmesidir. Fizikî, sosyal veya kültürel açıdan bir anda ortaya çıkan değişiklikler, olumlu veya olumsuz bazı sonuçlar doğurur. Özellikle zorunlu göç, uyum problemlerine ve bazı ruh sağlığı sorunlarına yol açabilir.

Göçü üç kategoride değerlendirebiliriz: göç öncesi, göç sırası ve göç sonrası. Göç öncesi dönemde yaşanan travmatik olaylar, şiddete maruz kalma, tutukluluk hali, tecrit edilme, can güvenliği gibi sebepler; ruh sağlığına tesir eden menfîunsurlardır. Göç sırasında fizikî zorluklar ve psikolojik baskı gibi durumlar yaşanabilir. Göç sonrasında ise uyum zorlukları, dil sorunu, geçmişe özlem, zorlu kamp şartları gibi meseleler, ferleri olumsuz olarak etkileyebilir.

Yapılan çalışmalarda göç süreci yaşayan fertlerde, özellikle çocuk ve ergenlerde, travma sonrası stres bozukluğu, uyku sorunları, depresyon, uyum zorlukları gibi ruh sağlığını etkileyen sorunların görülme sıklığı fazladır.[i] Özellikle altı yaş altındaki çocuklarda göçün anlamlandırılması zor olabilir.

Altı Yaş Öncesi Çocuklarda Göçün Anlamlandırılması

Altı yaşına kadar olan dönem, çocuğun zihnî ve idrakî gelişiminin olduğu önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar yaşadığı olayların hepsini doğru bilgi olarak alabilir. Bu dönemde yaşanan olaylar çocukluk çağı travması oluşturabilir ve daha sonraki hayatını etkileyebilir. Özellikle göç durumunda fizikî ve hissî ihmal, çocukları olumsuz yönde etkiler. Çocuğun ebeveyninden ayrı kalması, birlikte oyun oynanmaması, fizikî temasın az olması; çocuğun gelişimine menfi tesirde bulunur. Göç öncesi, göç sırası ve göç sonrasında ebeveynlerin de yaşadığı stres sebebiyle farkında olmadan çocuklarını ihmal etmesi sık görülen bir durumdur.

[i] www.nctsn.org/what-is-child-trauma/trauma-types/refugee-trauma/effects.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2019/10/01/goc-ve-cocuk-ruh-sagligi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder