Devlet, işsiz kalan vatandaşa işsizlik maaşı bağlıyor. Ancak bunun süresi dolunca sağlık hizmetini kesiyor. Bu hizmetten faydalanmak isteyenlerse Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ceplerinden ödemek zorunda kalıyor.
BOLD – İşsiz kalanlar için belirli süre güvence işsizlik maaşını alabilmek için bazı şartlara sahip olmak gerekiyor. Ücretin yanında işsiz kalanlar maaş süresince sağlık hizmetinden de yararlanabiliyor.
Peki, işsizlik maaşı ne kadar süre alınabiliyor ve maaş kesilince sağlık hizmetini devam ettirmek için ne yapmak gerekiyor?
180, 240, 300 GÜNLER ARASINDA DEĞİŞİYOR
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
– 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş sigortalı işsizlere 180 gün,
– 900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş sigortalı işsizlere 240 gün,
– 1080 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) veriliyor.
EŞ ÜZERİNDEN YARDIM ALMAK MÜMKÜN
SORU: 1992 Nisan’dan Bağ-Kur sigortalılığım var. 18 yıl Bağ-Kur’dan sonra 2010 Nisan ayından itibaren 2307 gün sigortalılığım var. Ayrıca 15 ay borçlanmadım. Şu an çalışmıyorum. 3 Şubat 1968 doğumluyum. Ne zaman emekli olurum? İşsizlik maaşından sonra sağlıktan nasıl faydalanırım?
CEVAP: 4/A (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 prim günü ve 53 yaş şartlarına tabisiniz, 53 yaşınızı dolduracağınız 3 Şubat 2021’de emekli olmaya hak kazanırsınız. Askerliğinizi Nisan 1992’den önce yaptıysanız, 12 ay askerlik borçlanması yaptığınızda emeklilik yaşınız 52’ye iner ve bir yıl erken emekli olursunuz. Evliyesinz ve eşiniz sigortalı olarak çalışıyorsa, çalışmadığınız sürede eşinizin bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak eşiniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Aksi halde gelir testi sonucuna göre GSS primiz ödemek suretiyle sağlık yardımı alabilirsiniz.
medyaboldMilano’da Hakan Çalhanoğlu fırtınası; yarı finalin kapısını açtı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder