Çin’de ortaya çıkan ve daha sonra başka ülkelere de yayılan yeni tip koronovirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 132’ye çıkarken birçok ülke Çin’deki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Birçok havayolu şirketi Çin’e uçuşlarını azaltırken bazıları da durduruyor.
BOLD – Çin’de ortaya çıkan koronavirüsten ölenlerin sayısı 132 oldu. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, teyitli vaka sayısının ise 1459 artarak 5974’e çıktığını açıkladı.
Ülke genelinde yüz maskesi kullanmak zorunlu hale getirildi.
Virüsün 12 Aralık’ta ilk olarak tespit edildiği Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde sağlık çalışanları, şehre giriş çıkışların kontrol altına alınmaması halinde greve gideceklerini açıkladı.
Çin dışında tespit edilen vaka sayısı 60’ı aştı. Ancak Çin dışında virüs nedeniyle hayatını kaybeden olmadı.
TAHLİYE ÇALIŞMALARI
16 ülkeye yayılan virüsle ilgili olarak kitlesel tahliye çalışmaları başladı.
ABD’nin Pekin Büyükelçiliği Çarşamba günü uçakla elçilik çalışanlarının tahliye edileceğini açıkladı.
Japonya’nın tahliye planı Salı günü başlatıldı. Japon hükümeti salı günü vatandaşlarının tahliyesi için Çin’e bir uçak göndermişti. Yaklaşık 200 Japonya vatandaşının bu uçakla Wuhan’dan Tokyo’ya getirileceği tahmin ediliyor.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, bazı Avustralya vatandaşlarının koronavirüsün ortaya çıktığı Hubei eyaletinden ayrılmalarına yardımcı olacaklarını ve onları anakaradan uzak Christmas Adası’nda karantinaya alacaklarını duyurdu.
TÜRKİYE, 32 VATANDAŞINI TAHLİYE EDECEK
Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen, koronavirüs salgını nedeniyle Çin’in Wuhan kentindeki 32 Türk vatandaşının birkaç gün içinde aileleriyle birlikte tahliye edileceğini açıkladı.
Türkiye’de bazı sosyal medya hesaplarında abartılı ve yanlış bilgiler olduğunu belirten Önen, “Tüm vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz. Wuhan’da 32 vatandaşımız var. Resmi girişimlerimizi yaptık. 32 vatandaşımızı çıkarmak için girişimlerimize başladık” ifadelerini kullandı.
Türkiye’ye getirilecek vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Önen, “Virüs tespit edilmedi. Çinli yetkililerle organize ediyoruz, en kısa zamanda yurda getireceğiz” diye konuştu.
Şu an tarih veremeyeceklerini belirten Önen, tahliye edilecek Türk vatandaşlarının Türkiye’ye geldikten sonra belli bir karantina süreci olacağını belirtti.
Türkiye’den gönderilecek uçağın direkt Wuhan’a ineceği, ancak vatandaşların İstanbul ya da Ankara’ya mı getirileceği henüz belli değil.
AB ÜLKELERİNİN TAHLİYE ÇALIŞMALARI
Avrupa Birliği (AB) de salgın nedeniyle Çin’de bulunan Avrupa ülkeleri vatandaşlarının tahliye edilmesi için harekete geçmeye hazırlanıyor.
Avrupa ülkeleri arasında ilk koronavirüsü vakasının tespit edildiği Fransa’nın tahliye uçağı da Perşembe günü yola çıkacak. Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, Çin’de bulunan vatandaşları arasında 500 ile 1000’inin tahliye programına dahil edilebileceğini açıkladı.
Buzyn ayrıca birçok Avrupa ülkesinin Fransa’dan kendi vatandaşlarının da tahliye edilmesi konusunda yardım talebinde bulunduğunu söyledi.
Virüsün 4 kişide tespit edildiği Almanya’da da yetkililer tahliye planını hayata geçireceklerini ifade etti.
HİNDİSTAN VE BANGLADEŞ’İN HAZIRLIKLARI
Hindistan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Raveesh Kumar, Wuhan’daki Hindistan vatandaşlarının tahliye edilme sürecinin devreye sokulduğunu Twitter üzerinden yazdığı bir mesajla aktardı. Hindistan devlet havayolları Air India uçağıyla yaklaşık 250 Hint’in Wuhan’dan çıkarılacağı belirtiliyor.
Bangladeş Dışişleri Bakanı Abdül Momen de, Wuhan’daki vatandaşlarının tahliye edilme süreciyle ilgili olarak Çin yetkililerle irtibatta olduklarını söyledi.
ÇİN’E UÇUŞLAR AZALTILDI
Hastalığın yayılması endişesiyle dünya çapında havayolu şirketleri Çin’e düzenledikleri seferleri halihazırda azaltmış durumda.
Küresel şirketler çalışanlarının ülkeye seyahatine kısıtlamalar getirirken, bazı sektörler de hastalığın salgına dönüşmesi halinde küresel büyümenin etkileneceği gerekçesiyle endişeli.
İNGİLİZ HAVAYOLLARI UÇUŞLARI TAMAMEN DURDURDU
İngiliz havayolu şirketi British Airways Çin’e yapılan tüm uçuşların durdurulduğunu duyurdu.
Türk Havayoları ise ise Çin seferlerinde personelin yüz maskeleri kullanacağını açıkladı.
Amerikan basınında Beyaz Saray’ın Çin’e uçuşları durdurmayı gözden geçirdiği haberleri çıksa da, Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili bu iddiayı yalanladı. Beyaz Saray koronavirüs ile ilgili günlük toplantılar gerçekleştiriyor.
Çin’e bağlı yarı özerk Hong Kong yönetimi de bir dizi önlem açıkladı ve iki ülke arasındaki geçişleri sınırladı.
Çin ile Hong Kong arasındaki uçak seferleri yarıya indirildi, Çin anakarasına yapılacak seyahatlere izin verilmeyeceği de duyuruldu.
AVUSTRALYA’DA İLAÇ ÇALIŞMALARI
Avustralyalı bilim insanları yeniden virüsün kopyasıyla tedaviye destek olmayı umuyor. Avustralya yeni tip koronavirüsü kopyalayarak, Çin dışında bunu gerçekleştiren ilk ülke oldu.
Avustralyalı bilim insanları buluşlarını tedaviye yardımcı olması umuduyla Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşacaklarını açıkladılar.
Çin’deki bilim insanları da virüsü kopyalamışlardı. Ancak gen dizilimini paylaşan yetkililer, virüsün kendisini paylaşmamıştı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder