17 Şubat 2020 Pazartesi

AKP’den yeni bankacılık yasası: Ekonomi sopayla yönetilecek

Bankalara ekonomi yönetiminin istemediği işlemler yapmaları durumunda ağır yaptırımlar getiren, ekonomiyi eleştirmeyi imkansız hale getiren yeni bir yasa hazırlandı.

BOLD – İktidarı oluşturan AKP-MHP’nin ortak imzasıyla bankacılık sektörünü yeniden düzenleyen bir kanun hazırlandı.

Bir süredir Tayyip Erdoğan tarafından ekonomiyi eleştiren kişiler “vatan hainliği” ile suçlanıyor. Yeni değişiklikle bu durum yasal olarak da suç haline geliyor.

Yasa teklifi, ekonomi alanında yeni suçlar tanımlarken, mevcut suçların cezalarını da çok ağırlaştırıyor. Teklif ile “manipülatif ve yanıltıcı işlemler” yapan bankalara ceza verilmesi öngörülüyor. “Bankacılık sistemini tehlikeye düşüren işlemler” yapan bankacılara da ağır cezalar getiriliyor.

Hangi işlemlerin “manipülatif” olduğu, “yanıltıcı işlem”in ne olduğu, “bankacılık sistemini tehlikeye düşüren işlemler”in hangileri olduğu ise yasada tanımlanmıyor. Yorum tamamen ekonomi yönetiminin eline bırakılıyor.

Ekonomist Erdal Sağlam’a konuşan bir bankacı, “Örneğin tasarruf sahibinin ‘Gerçeğe aykırı şekilde yönlendirilmesi’ kapsamına sosyal medyada ‘Ekonomi iyi yönetilmediği için TL değer kaybedecek’ yazan birileri, dolar sonraki aylarda artmadığında yanıltıcı yönlendirme yapmış sayılacak mı?” diye sordu.

Bankacılar bu nedenle tedirgin. Ekonomi üzerindeki baskılar nedeniyle birçok uluslararası şirket ve UniCredit gibi büyük bankalar Türk Finans sisteminden çıktılar.

HDP MUHALEFET ŞERHİ DÜŞTÜ

Halkların Demokratik Partisi (HDP), değişikliğe karşı.

HDP’ye göre kanunla birlikte; özel bankalar iktidarın ekonomi politikalarına tam destek vermeye zorlanacak: “Örneğin, bu kanun teklifiyle AKP, arzu ettiği oranda kredi musluğunu açmaya yanaşmayan özel bankalara baskının dozunu artırabilecektir. Bankalar üzerine siyasi baskılar kurulabilecek.”

KREDİ MUSLUKLARI ZORLA AÇILACAK

“Yönetim herkese kredi açılmasını istiyor ama bankalar batık hale geleceği belli olan kredileri açmaya yanaşmıyor” diyen bir bankacı, özel bankaların tüketici kredilerini artırdıklarını ama bunun yönetimi tatmin etmediğini söyledi. Yasal değişiklikle birlikte bankalar bu kredileri vermeye mecbur bırakılacak. Ayrıca ticari kredilerde bankaların ne oranda komisyon alacağına bankanın kendisi değil ekonomi yönetimi karar verecek.

Özellikle hükümete yakın büyük müteahhitlerin son dönemde kredi bulamadığı düşünülürse, yeni yasayla bankalar bu kredileri ekonomi yönetiminin öngördüğü komisyonlarla vermek zorunda kalacak.

HÜKÜMET DOLARI FRENLEYEMİYOR

Öte yandan Merkez Bankası, yılbaşından bu yana doların Türk lirası karşısında değerlenmesini frenlemek için ekonomistlerin eleştirdiği yöntemler kullanıyor. Özel bankalar üzerinden piyasaya 17 milyar dolar satıldı. Libya’ya asker gönderme karşılığında alınan 1 milyar dolar da buna dahil. Merkez Bankasının döviz rezervlerindeki erime, döviz cinsinden borçlu olan Türkiye için oldukça riskli bir durum. Ancak Erdoğan yönetimi, inşaat sektörünün çökmemesi için doları 6 TL’de tutmakta kararlı.

Kuru 6 TL’de tutabilmek için Libya’dan gelen paralar dahil 17 milyar dolar satıldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder