22 Mart 2020 Pazar

CPT’den koronavirüs çağrısı: Erken tahliye ve denetimli serbestlik uygulanmalı

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), koronavirüse karşı cezaevlerinde tatbik edilecek tedbirlerle ilgili görüşünü yayımladı. Tutuklama yerine alternatif önlemlerin uygulanmasını isterken, “Erken tahliye yöntemine başvurulmalı” dendi.

BOLD – Koronavirüs (Kovid-19) salgını Türkiye’de hızla yayılırken risk altındaki gruplar arasında cezaevlerindeki tutuklular ve mahkumlar da yer alıyor.

HER TÜRLÜ TEDBİRİN ALINMASI TEMEL İLKE

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) devletin tutuklu ve hükümlülerin sağlığını ve güvenliğini korumak için muhtemel her türlü tedbiri almasının temel ilke olduğunu duyurdu.

CPT Başkanı Mykola Gnatovskyy’nin görüşüne yer verilen yazılı açıklamada, tutuklama yerine alternatif tedbirlere başvurulması gerektiği belirtildi. “Hapis cezaları başka tedbirlere çevrilmeli veya erken tahliye yöntemine başvurulmalı” denildi.

AİHM’İN RAPORLARINA ATIF YAPTIĞI BİR KURULUŞ

Türkiye’nin de yetkilerini tanıdığı, AİHM’nin birçok kararında raporlarına atıf yaptığı CPT, 20 Mart’ta Avrupa Konseyi bölgesinde yer alan cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere koronavirüs salgını sürecinde uygulanacak asgari standartlara dair ilkelerini yayımladı.

CPT açıklamasında şunlar vurgulandı:

Temel ilke mümkün olan her türlü sağlık önleminin en iyi şekilde alınmış olmasıdır. Alınan önlemler mahpuslar ile kurumlarda çalışan personeli de koruyacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) standartları ile ulusal sağlık ve kılavuzlarla uyumlu uluslararası standartlara uyulmalı ve uygulanmalıdır.

PERSONEL HER DAİM ULAŞILABİLİR OLMALI

Personeller her daim ulaşılabilir olmalı, bu ulaşılabilirliğin sağlanabilmesi için de kurumlara ve personellerine her türlü destek sağlanmalıdır. Personel görevini yerine getirmesi kapsamında eğitime tabi tutulmalı ve denetlenmelidir.

İNSAN ONURUNA SAYGILI OLMALI

Kovid-19 salgınını önlemek için alınan, mahpuslara ilişkin her türlü kısıtlayıcı önlem yasal bir zemine dayanmalı ve önlemin alınması zorunlu olmalıdır. Aynı zamanda alınan önlemler insan onuruna ve fiziki bütünlüğüne saygılı olmalı, en kısa zamanda da önlemin muhatabı mahpus anlayacağı şekilde alınan önlem konusunda bilgilendirilmelidir.

ERKEN TAHLİYE VE DENETİMLİ SERBESTLİK UYGULANMALI

Yakın kişisel temas virüsün yayılmasını teşvik ettiğinden, tüm ilgili makamlarca özgürlükten yoksun bırakma alternatiflerine başvurmak için birlikte çaba gösterilmelidir. Böyle bir yaklaşım, özellikle aşırı kalabalık durumlarda zorunludur.

Ayrıca, yetkililer mahkeme öncesi gözaltı dışındaki “Erken tahliye ve denetimli serbestlik, psikiyatrik hastaların istem dışı yerleştirilmesine devam etme ihtiyacını yeniden değerlendirmek,uygun olan yerlerde sosyal bakım evlerinde ikamet edenlerin taburcu edilmesi veya serbest bırakılması” gibi alternatif tedbir yollarını daha sık kullanmalıdır.

YAŞLILAR, KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR

Sağlık Bakımı ve Önlemleri hükümlerine ilişkin, risk grubunda bulunan “yaşlılar,kronik rahatsızlığı olanlar, başka hastalıkları olanlar” gibi mahpuslar için daha özel bir dikkat gerekli olacaktır, bu durum Kovid-19 taramasını ve gerektiği gibi yoğun bakım yollarını da içerir. Ayrıca, mahpuslar bu zamanda personelden ek psikolojik destek de almalıdır.

TEMEL HAKLARINA TAM OLARAK UYULMALI

Gereksiz faaliyetleri askıya almak meşru ve makul olmakla, pandemi sırasında alıkonulan kişilerin temel haklarına tam olarak uyulmalıdır. Bu özellikle yeterli kişisel hijyeni (sıcak su ve sabuna erişim dahil) ve açık havaya günlük erişim hakkını (en az bir saat) içerir.

Ayrıca, ziyaretler de dahil, dış dünyayla temasa ilişkin tüm kısıtlamalar, alternatif iletişim araçlarına (telefon veya İnternet Üzerinden Ses-Protokol iletişimi gibi) artan erişim ile telafi edilmelidir.

KARANTİNA KURALLARI

Kovid-19 virüsü bulaşmış veya enfekte olduğundan şüphelenilen bir kişinin karantinaya alınması veya yerleştirilmesi durumunda, ilgili kişiye her gün anlamlı insan teması sağlanmalıdır.

Kolluk kuvvetlerinin gözaltındaki kişilere (bir avukata erişim, doktora erişim, gözaltı bildirimi) kötü muameleye karşı temel güvenceler her koşulda ve her zaman tam olarak dikkate alınmalıdır. Bazı durumlarda tedbirler (semptomları olan kişilerin koruyucu maske takmasını istemek gibi) uygun olabilir.

ZARAR VERMEME İLKESİ UYGULANMALI

Ulusal Önleyici Mekanizmalar da dahil bağımsız kuruluşlar/kurumlarca yapılan gözlem, kötü muameleye karşı temel bir koruma olmaya devam etmektedir. Devletler, kişilerin karantinada tutulduğu yerler de dahil, gözlem kurumlarına tüm gözaltı yerlerine erişimi garanti etmeye devam etmelidir.

Bununla birlikte, tüm gözlem kurumları, özellikle yaşlılar ve önceden mevcut tıbbi durumları olan kişilerle uğraşırken, “zarar vermeme” ilkesine uymak için her türlü önlemi almalıdır.

Hukukçular: İnfaz paketine terör suçundan yargılananlar da alınmalı, ayrım yapılmamalı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder