Rezerv eriten kura müdahalelerin terkini öneren eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay’ın 6 maddelik ekonomik refah reçetesinde adil hukuk sistemi, liyakata dayalı atama, vergilendirilen arazi rantı ve ihale kanunu değişikliği dikkat çekti.
BOLD – Türkiye’nin uzun süredir yaşadığı ekonomik krizi değerlendiren eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, faiz artırımı ve kura müdahale politikasının terki ile bankalarda artacak geri dönmeyen kredi sıkıntısının çözümü için şimdiden önlem alınması gerektiğini vurguladı.
HER COŞKUNUN ARKASINDAN PATLAMA GELMESİ KAÇINILMAZ
Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Özatay, tablonun oluşumunda etkili politik hataları 5 başlıkta topladı: “Birincisi, tasarruf açığı olan ülkede faizleri enflasyon altında tuttuk. İkincisi, kredi artışını pompaladık. Kredi artışı istiyoruz ama çok yükseği bankaların bilançosunu bozabilir ve dışarıdan borçlanma ihtiyacını artırır. Üçüncüsü, 2019 başından itibaren yüklüce müdahale ile kuru sabitlemeye çalıştık ve TCMB’nin döviz rezervi eridi. Dördüncüsü, ucuz olması nedeniyle Hazine bol bol döviz cinsinden borçlandı. Beşincisi, inşaat sektöründe patlama yaşanmasına izin verdik. Altyapı ve konut inşaatı önemli ama vurguladığım aşırılık. Her coşkunun arkasından patlama gelir.”
KURU SABİTE YAKIN TUTMAYI KİMSE BAŞARAMADI BAŞARAMAZ
Sürece ilişkin reçetesini de sunan eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’nın 6 maddelik teklifi şöyle:
1) TCMB faizi artırmalı; hedefi ile uyumlu kılmalı. Karmaşık mekanizmalar yerine tek faizden piyasayı fonlamalı.
2) Kamu bankalarından hızlı kredi artışına gidilmesi uygulamasından vazgeçilmeli. Özel bankaları da kredi artışına gitmeye zorlamamalı. Piyasa dengelerini bozan ve finans sisteminin sağlığı açısından iyi olmayan aktif rasyosu denilen uygulamaya son verilmeli.
3) Rezervleri eriten kura müdahale politikası terk edilmeli. Ekonomisinde kırılganlıklar varsa, faizi enflasyonun altında tutarken, bol kredi açılmasını özendirirken/zorlarken, döviz kurunu sabite yakın düzeyde tutmayı bugüne kadar kimse başaramadı, başaramaz.
4) Rezervi yükseltecek ve azımsanmayacak bir dönem için döviz temin edilmesini sağlayacak uluslararası anlaşmalar noktasında görüşmelere başlandığı duyurulmalı.
5) TCMB ve BDDK bağımsız olmalı. Kamu bankalarının sermayeleri güçlendirilmeli. Tüm bankalarda artacak geri dönmeyen kredi probleminin çözümü için şimdiden kolları sıvamalı. Döviz geliri olmayanların döviz cinsinden borçlanmaları zorlaştırılmalı.
6) Birkaç acil reform: Öncelikle adil bir hukuk sistemi ve bağımsız bir yargı. Liyakata dayalı atama sistemi. Arazi rantı vergilendirilmeli. İhale kanunu değiştirilmeli. Daha nitelikli öğretmen ve öğretim üyesi yetiştirecek adımlar atılmalı.
medyaboldGözaltındaki avukatlar için 10 barodan açıklama: Amaç savunmaya gözdağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder