Devlet Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesinin yapısının değiştirilmesi açıklamasının ardından MHP’nin hukukçu kurmayları çalışmalara başladı. MHP, AYM’ye verilen bireysel başvuru hakkı, oylama sistemi ve Yüce Divan yargılama yetkisinin değiştirilmesi üzerinde çalışıyor.
BOLD – MHP, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne göre yapısının değiştirilmesiyle ilgili çalışmalara başladı.
AYM üyesi Engin Yıldırım’ın ‘Işıklar yanıyor’ paylaşımının ardından AKP’nin hedefi haline gelen Anayasa Mahkemesiyle ilgili MHP’li kurmaylar, bireysel başvuru, Yüce Divan, oylama sistemi ve toplantı yeter sayısı ile ilgili değişiklik üzerinde çalışıyor.
Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre MHP’de, öncelikle “1961 Anayasası ile faaliyete geçen” AYM için kullanılan “yüksek mahkeme” sıfatı “sorunlu” olarak tanımlanıyor ve yerine ‘Yüce Mahkeme’ gibi bir sıfatın gerektiği” düşünülüyor. AYM’nin, “kanun ve kararnameleri denetleme yetkisine sahip olduğu, Siyasi Partiler Yasası’na göre de mali denetim yaptığı ve bu konularda karar verdiği, partiler hakkında ‘kapatma yetkisine’ de sahip olduğuna” dikkat çekilerek, tüm bu aşamaların düzenlenmesi gerektiği görüşü öne çıktı.
BİREYSEL BAŞVURU VE YÜCE DİVAN YETKİSİ
AYM’ye bireysel başvuru hakkı da MHP’nin sorunlu bulduğu başlıklar altında. MHP’nin hukukçu kurmaylarının üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre, “yüce divan yargılamalarının konu ile ilgili uzmanlığı olan Yargıtay Ceza Kurulu’nda yapılması gerektiğine” işaret ediyor. Ancak bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Siyasi partilerin milletvekili dağılımına bakıldığında ise anayasa değişikliği için AKP ve MHP’nin milletvekili sayısı yeterli olmuyor.
OYLAMA SİSTEMİ DE DEĞİŞECEK
AYM’nin yapısındaki “oylama sisteminin” de değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken MHP’li kurmayların, kararların oyçokluğu ile değil, 3’te 2 gibi nitelikli bir çoğunlukla alınmasının gündemde olduğu belirtiliyor. MHP’nin, önemli kararların alındığı yargılamalarda 15 üyenin 10’uyla genel kurulun toplanabilmesini de sorunlu bulduğu, AYM’nin üye tam sayısıyla toplantı yapılabilmesine olanak sağlanması gerektiği görüşünde olduğu kaydediliyor. Ayrıca AYM’nin kararlarını gerekçesi ile aynı anda açıklaması için çalıştığı vurgulandı. Parti kurmayları çalışmanın tamamlanmasının ardından Meclis’te grubu bulunan partilerle de görüşmeler yürüteceği ifade edildi.
medyaboldAYM tartışmalarına Abdullah Gül de girdi: Özgürlükçü üyeler saldırı altında, hayretle karşılıyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder