Son yıllarda alkol vergilerinde yapılan artışlar sonrası 160 liralık bir içkinin 112 lirası vergiye ödenir hale geldi. Alkol vergilerindeki bu artışlar merdiven altı üretimleri patlatırken, sahte içkiden ölen sayısını da yükseltti. Yakalanan kaçak içki miktarı 38 kat arttı.
BOLD – Son günlerde İstanbul, Mersin, İzmir ve Kırıkkale’de sahte içki kullanımı nedeniyle ölenlerin sayısı 44’ü buldu. Bu durum son yıllarda alkol vergilerine yapılan büyük artışları gündeme getirdi.
YÜKSEK VERGİ KAÇAĞA YÖNLENDİRİYOR
Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’a konuşan vergi uzmanı Ozan Bingöl, Türkiye’de vergisi yüksek bazı ürünlerin kaçaklarının mevcut olduğunu belirterek, “Vergi uygulamaları, vatandaşları belli bir noktadan sonra daha ucuz ve daha da standart dışı ürünlere yönlendiriyor. Bu sadece alkolde değil, tütünde de böyle, elektronik cihazlarda da. Bir de bunun üzerine kâr iştahı yüksek olan ve insan sağlığını hiçe sayan kişiler ile bu alandaki denetimlerin yetersizliği, bu acı sonuçları ortaya çıkarıyor” dedi.
ETKİN DENETİM YAPILMALI
Kaçak ürünlere yönelmenin tek boyutunun sadece vergi olmadığına dikkat çeken Bingöl, “Denetimsizlik, insan sağlığını hiçe sayan işletmeler, parayı-kazancı-yüksek kârı her şeyin üzerinde gören kişiler, bu olayın diğer parçalarıdır. Temelde vergide o riskli noktanın aşılmasıyla birlikte kaçak ürün baş gösteriyor. Bunun da ister istemez bir talebi oluyor” dedi. Bingöl, kaçak alkol tüketiminin azalması için hükumetin denetimleri çok daha etkin ve geniş yapması gerektiğini kaydetti.
SAHTE İÇKİ ÖLÜMLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da TBMM’ye “alkol kaçakçılığının boyutunu araştırmak ve sahte içki ölümlerini engellemek” amacıyla araştırma önergesi verdi. Ağbaba’nın önergesinde, alkolden alınan yüksek verginin evde ve merdiven altı atölyelerde alkollü içki üretimine yönlendirdiğine dikkat çekti. Ağbaba, önergede “Ürün fiyatına göre vergi oranı yüzde 300’leri bulan alkollü içki fiyatlarının yükselmesi nedeniyle sahte içki üretimi ve alkol kaçakçılığı da olağanüstü şekilde artmıştır” dedi.
YAKALANAN KAÇAK ALKOL 38 KAT ARTTI
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Türkiye, yüksek vergiler nedeniyle Avrupa’da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3. ülke. Alkollü içki fiyatlarında yaşanan bu ciddi artış nedeniyle sahte alkol veya evde alkol üretimi her geçen gün artmakta. Emniyet ise her yıl bir öncekinden daha fazla kaçak içkiyi ele geçiriyor. 2014’te 27 bin 428 litre olan kaçak alkollü içki yakalanırken 2018’de bu rakam 1 milyon 48 bin 645 litre seviyesine kadar yükseldi. Bu dönemde ise resmi kayıtlara göre 228 kişi, metil alkol zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.
medyaboldBerberoğlu kararı tanınmayan AYM’den ‘Işıklar yanıyor’ mesajı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder