2020 Nobel Barış Ödülü, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’na (WFP) verildi. Nobel Komitesi, açlıkla mücadeleye ve çatışma alanlarındaki insanların yaşam koşullarının düzeltilmesine katkılarından dolayı programı ödüle layık gördü.
BOLD – Nobel Komitesi 2020 Nobel Barış Ödülü’ne BM Dünya Gıda Programı’nın (WFP) değer görüldüğünü açıkladı. 2020 Barış Ödülü’nün özellikle açlıkla mücadele çabalarından dolayı WFP’ye verildiğine işaret edildi. WFP Sözcüsü Thomson Phiri, 101’inci Nobel Barış Ödülü’nü kazanmalarının kendileri için gurur verici olduğunu söyledi.
İtalya’nın başkenti Roma merkezli kuruluşun çatışmadan etkilenen bölgelerde barış koşullarının iyileştirilmesine yönelik katkılar sağladığı da vurgulandı.
The @WFP has been awarded the 2020 #NobelPeacePrize for its efforts to combat hunger, for its contribution to bettering conditions for peace in conflict-affected areas and for acting as a driving force in efforts to prevent the use of hunger as a weapon of war and conflict.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2020
Nobel Ödülleri’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Açlığın bir savaş ve çatışma silahı olarak kullanılmasını önleme çabalarında itici güç olarak hareket ettiğinden dolayı” bu yılki Barış Ödülü’nün WFP’ye verildiği belirtildi.
WFP is deeply humbled to receive the 2020 #NobelPeacePrize.
This is in recognition of the work of WFP staff who put their lives on the line every day to bring food and assistance to more than 100 million hungry children, women and men across the world. pic.twitter.com/cjHOtqLcLk
— World Food Programme (@WFP) October 9, 2020
WFP sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “dünya çapında açlık yaşayan 100 milyondan fazla çocuk, kadın ve erkeğe yiyecek ve yardım götürmek için her gün hayatlarını tehlikeye atan WFP personelinin çalışmalarının tanınmasına katkı sağladığı için” teşekkürlerini iletti.
Nobel Barış Ödülü’nü kazanan WFP, 10 milyon İsveç kronu (1,1 milyon Amerikan doları) para ödülünün de sahibi olacak.
DÜNYA GIDA PROGRAMI
WFP; doğal afetler, savaşlar veya çatışmalar gibi nedenlerle aniden açlık tehlikesiyle yüzleşenlere insani amaçlarla gıda yardımı yapmak amacıyla 1965’te İtalya’nın başkenti Roma’da kurulmuştu.
Program kapsamında 88 ülkede yılda yaklaşık 97 milyon kişiye yardım gıda yardımı yapılıyor.
Halen programın genel sekreterliğini ABD’li eski South Carolina Valisi David Beasley yürütüyor.
WFP operasyonları, esas olarak hükümetlerden ve ayrıca özel şirketler ve bağışçılardan gelen gönüllü bağışlarla finanse ediliyor.
2018’de toplam bütçesi 7,2 milyar dolar olan programın en büyük iki bağışçısı 2,5 milyar dolar ile ABD hükümeti ve 1,1 milyar dolar ile de Avrupa Birliği.
Program, 2020 yılında Yemen’de yüzde 80’i Husi güçleri altında yaşayan 12 milyon Yemenli’ye gıda yardımı yaptı.
Daha önce WFP ile birlikte BM çatısı altında çalışma yürüten 12 kişi veya kuruluş Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder