23 Mart 2021 Salı

Dövizdeki artış fiyatlara yansımadan mutfaktaki yangın büyüdü

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrası dolarda meydana gelen büyük artış rakamlara yansımadı ancak halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinin fiyatı martta yüzde 2.5, yılbaşından bu yana ise yüzde 9.2 arttı.

BOLD – Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, “halkın enflasyonu” araştırması mart ayı sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinin fiyatı son üç ayda 9.2, son bir yılda da yüzde 29.2 arttı. Kurdaki yükselişin fiyatlara yansıtılmasıyla mutfaktaki yangının daha da büyümesinden korkuluyor.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Birleşik Kamu-İş Başkanı Mehmet Balık, zamlara karşı en korumasız durumdaki yoksul kesimin aile bütçesinin en az üçte birini ayırmak zorunda kaldığı gıda fiyatlarındaki artışın mart ayında da devam ettiğini söyledi. Araştırmayla sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun ortaya konulduğunu belirten Balık, gıda fiyatlarında yaşanan hızlı artışın maaş zamlarını katbekat geride bıraktığına dikkat çekti.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YÜZDE 18 ARTTI

Araştırma sonuçlarına göre, yılbaşından bu yana geçen 3 ayda gıdadaki artış yüzde 9.2’ye ulaştı. İlk 3 ayda ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 5.5, et ve balık fiyatları yüzde 7.8, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 18.1 artarken, 2020’nin son aylarında hızla yükselen yağ fiyatlarındaki artış yüzde 4.8 oldu. Ocak-mart döneminde meyve fiyatları yüzde 4.4, sebze fiyatları yüzde 12.5 artarken bakliyat fiyatları yüzde 3.1 oranında düştü.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ENFLASYONU SOLLADI

Araştırmaya göre, halkın en çok tükettiği 79 çeşit gıda maddesinin fiyatı son bir yıllık dönemde yüzde 29.2 zamlandı. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre yıllık enflasyon ise yüzde 15.61 oldu. Araştırma sonuçları, bu yıl martta geçen yılın mart ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarının yüzde 25.7, et-balık fiyatlarının yüzde 12.4, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarının yüzde 39.1 arttığını ortaya koydu. Bir yılda yağ fiyatları yüzde 40.8, meyve yüzde 18.1, sebze yüzde 55.1, bakliyat yüzde 16.5 zamlandı.

MİT’in Bylock rezaleti yüksek lisans tezi oldu

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder