Myanmar’da cumartesi günü yapılan darbe karşıtı gösterilere güvenlik güçlerinin gerçek mermilerle müdahale ettiği ve en az 114 silahsız protestocunun hayatını kaybettiği bildiriliyor.
BOLD – 1 Şubat’ta ordunun yönetime el koymasından bu yana Myanmar en kanlı günlerinden birini yaşadı. Güvenlik güçleri darbeye karşı çıkan protestocuları hedef aldı; en az 114 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.
Güvenlik güçlerinin saldırıları, ordunun 76’ncı kuruluş yıldönümü için törenlerin düzenlendiği Silahlı Kuvvetler Günü’nde yaşandı. Cunta lideri Min Aung Hlaing, Başkent Napyitaw’daki geçit töreninde ordunun halkı koruyacağı ve demokrasi için çalışacağını vaatlerinde bulunurken, birçok şehirde sokaklar karıştı.
Ülkede, ordunun darbeyle yönetime el koyduğu 1 Şubat’tan bu yana protestolarla çalkalanıyordu.
Darbenin lideri Min Aung Hlaing, Cumartesi günü televizyondan yaptığı açıklamada, ‘demokrasiyi koruyacağını’ söyledi ve seçim yapılacağı sözünü verdi ancak tarih dile getirmedi.
Yaklaşık 2 aydır devam eden protestolarda 400’den fazla kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.
Myanmar Now internet sitesinin protestoları anlık takip eden hak gruplarına dayandırdığı habere göre, Mandalay’da 40, Yangon’da 27, Sagaing’de 11, Bago’da 9, Magway’da 6, Tanintharyi’de 5 kişi vurularak öldürülürken, Ayarwaddy, Kachin, Mon ve Shan bölgelerinde 16 kişi Myanmar ordusunun silahlı müdahalesi sonucu can verdi. Yerel basın, öldürülenler arasında 3 çocuğun da bulunduğunu, bir bebeğin de gözünden plastik mermiyle vurulduğunu duyurdu.
Bu arada ABD Büyükelçiliği sözcüsü Aryani Manring, Cumartesi günü Yangon’daki ABD kültür merkezinin kurşunların hedefi olduğunu; ancak kimsenin yaralanmadığını ve olayın soruşturulduğunu açıkladı.
ORDU, PROTESTOCULARI SUÇLUYOR
Darbenin lideri General Min Aung Hlaing, Silahlı Kuvvetler Günü kutlamaları kapsamında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında protestocuları suçladı.
Hlaing, ordunun tüm ulusla ‘el ele vererek’ demokrasiyi koruma amacında olduğunu da savundu.
Darbe lideri general, ordunun yönetime el koyma gerekçesi olarak, ev hapsinde tutulan ülkenin lideri Aung San Suu Kyi’nin ‘hukuk dışı eylemleri’ olduğu iddiasını tekrarladı.
Askeri yönetim, ülkenin devrik lideri Aung San Suu Kyi’yi yasa dışı olarak 600 bin dolar nakit ve altın almakla suçlamıştı. Cunta, Devlet Başkanı Win Myint ve bazı bakanların yolsuzluk yaptıklarını öne sürüyor.
Aung San Suu Kyi’nin lideri olduğu Ulusal Demokrasi Birliği NLD, geçen yıl yapılan seçimlerden ezici bir galibiyetle çıkmıştı. Ancak ordu uluslararası gözlemciler ve seçim komisyonunun söylemlerinin aksine seçimlerde hile yapıldığını iddia ediyor.
Seçilmiş lider ve ülkenin en popüler sivil siyasetçisi Suu Kyi, açıklanmayan bir yerde tutuklu bulunuyor. Partisindeki diğer pek çok kişi de gözaltında.
Myanmar’ın yavaş yavaş demokrasiye geçişini rayından çıkaran darbeden bu yana protestocular neredeyse her gün sokaklarda.
Cunta üzerindeki uluslararası baskı bu hafta yeni ABD ve Avrupa yaptırımlarıyla arttı. Ancak cunta yönetimine Rusya ve Çin’den gelen destek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olduklarından, olası BM eylemlerini engelleyebilecekleri için cunta için büyük önem taşıyor.
Myanmar’da darbe karşıtı eylemlerde en kanlı gün: 114 protestocu öldürüldü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder