22 Mart 2021 Pazartesi

Uygur Soykırımı: AB’den Çin’e 30 yıl aradan sonra ilk kez yaptırım kararı

AB, kısa süre önce oluşturulan Küresel İnsan Hakları Yaptırım Mekanizması’nı Çin ve Myanmar için işletmeye başladı. Böylece AB, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle 30 yıl aradan sonra Çin’e ilk kez yaptırım kararı aldı.

BOLD – 25-26 Mart Avrupa Birliği (AB) Devlet Liderleri Zirvesi öncesi bugün Brüksel’de bir araya gelen AB dışişleri bakanları, Myanmar’da darbeyle bağlantılı 11 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı. Ayrıca birlik Pekin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’e de yaptırım uygulanması kararı aldı.

Söz konusu adım, 1989’daki Tiananmen Katliamı’ndan bu yana Brüksel’in Çin’e uygulayacağı ilk yatırım olacak.

AB dışişleri bakanları toplantısı

İSİMLER PAZARTESİ GÜNÜ DUYURULACAK

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki dört parti ve bölge yetkilisi ile bir örgüt yaptırım listesine alındı.

Yaptırım uygulanan kişilerin isimlerinin pazartesi günü AB’nin resmi gazetesinde yayımlanması bekleniyor.

Böylece AB otuz yıldan bu yana ilk kez Çin’e karşı insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım kararı almış oldu. Son olarak 1989 yılında Tiananmen Meydanı’ndaki protestoların kolluk güçleri tarafından şiddet kullanılarak bastırılması nedeniyle Çin’e yaptırım uygulanması kararı alınmış, iki Çin vatandaşı ile bir firma yaptırım listesine alınmıştı.

Yaptırımlar ile insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların AB’ye seyahat etmesi engellenirken, AB’deki varlıkları da donduruluyor. Örgüt ve şirketlere yönelik yaptırımlarda ise varlıkların dondurulmasının yanı sıra bu şirketlerle iş ilişkileri yürütülmesi de yasaklanıyor.

Çin, geçen hafta Avrupa Birliği’ni yaptırım kararı almadan önce ‘iki defa düşünmesi’ konusunda uyarmış, bu uyarı AB çevrelerinde rahatsızlık oluşturmuştu.

MYANMAR’DA 11 KİŞİ YATIRIM KAPSAMINA ALINACAK

Avrupa Birliği, Myanmar’da da darbeyle bağlantılı 11 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

2018’den bu yana hali hazırda Myanmar’a yönelik silah ambargosu getirmiş ve bazı üst düzer ordu yetkililerini yaptırım listesinde almış olan AB’nin bu adımı son dönemde darbeye yönelik alınmış en ciddi ek yaptırım kararı olacak.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Ülkedeki barışçıl protestoları baskılamış ve darbede yer almış 11 kişiye yönelik yaptırım uygulayacağız. Myanmar’da durum her geçen gün daha kötüye gidiyor.” diyerek yaptırım listesine girecek olan isimlerin toplantı sonrası açıklanacağını belirtti.

Myanmar’da asker tarafından kontrol edilen bazı özel şirketlerin de yakında yaptırım listesinde alınması bekleniyor. Bunlar arasında Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL) ve Myanmar Economic Corporation (MEC) gibi ülkenin en çok vergi veren en büyük holdingleri de var. Gıdadan telekoma, bankacılıktan otellere pek çok alanda iş yapan bu holdinglerin yakında AB bankaları ve yatırımcıları ile çalışması mümkün olmayabilir.

Bakanların görüşmesi, 25-26 Mart’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi’ne hazırlık amacını taşıyor.

Diplomatik kaynaklara göre Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Kuzey Kore, Rusya, Libya, Eritre ve Güney Sudan’dan çok sayıda kişi ve kuruluşa da yaptırım kararı alacak.

KÜRESEL İNSAN HAKLARI YAPTIRIM MEKANİZMASI

AB, yaptırımlara yasal dayanak olarak geçen yıl kabul edilen bir hukuki mekanizmayı kullanıyor. “Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi” olarak adlandırılan yaptırım mekanizması AB üyesi ülkeler tarafından kabul edilerek aralık ayında yürürlüğe girmişti.

AB bu mekanizmayı ilk olarak muhalif Rus siyasetçi Aleksey Navalny’ye yönelik tutumu nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulamak için kullanmıştı. Putin’e yakın dört isme yaptırım uygulayan AB, söz konusu kişilerin AB’ye seyahat etmesini yasaklarken, AB’deki varlıklarının dondurulmasını kararlaştırmıştı.

Çin’in Uygur politikası BM Soykırım Sözleşmesi’ndeki tüm hükümleri ihlal ediyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder