Türkiye’de bir ve ikinci doz uygulanan toplam aşı sayısı 20 milyonun üzerine çıkarken Sağlık Bakanlığı, dün akşam saatlerinde son korona vaka artış haritasını yayınladı. Haritaya göre, vaka sayısı bazı kentlerde 26 kat arttı.
BOLD – Türkiye’nin 100 bin nüfusta haftalık vaka sayılarını gösteren tablosu 8 Şubat’tan bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılıyor. Devletin ajansı AA’nın aktardığına göre
Çanakkale’de vaka sayıları, 8 Şubat’tan bugüne kadar 26 kat artış gösterdi. 8-14 Şubat haftasında 37.61 olan vaka sayısı, 10- 16 Nisan haftasında ise 962.98 oldu. Vaka sayısındaki artışın haftalardır hız kesmediği Çanakkale, son rakamlarla birlikte haftalık vaka sayısının en yüksek olduğu kent oldu. Bir önceki hafta Türkiye üçüncüsü olan Çanakkale’nin Türkiye birinciliğine yükselmesi kentte yaşayanları tedirgin etti.
HIZLI ARTIŞ GÖSTERİYOR
Türkiye’nin risk haritasında ‘çok yüksek risk’ ile ‘kırmızı’ kategoride yer alan Çanakkale’de her 100 bin kişide görülen vaka sayısı 8-14 Şubat tarihleri arasında 37,61, 15- 21 Şubat tarihleri arasında 43,76, 20- 26 Şubat tarihleri arasında 81,51, 27 Şubat- 5 Mart tarihleri arasında 107,29 iken, 6- 12 Mart tarihleri arasında 149,76, 13-19 Mart tarihleri arasında 202,75’ye, 20- 27 Mart tarihleri arasında 348,81, 27 Mart- 2 Nisan tarihleri arasında 546,77, 3- 9 Nisan tarihleri arasında 797,34’ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya hesabından bu akşam paylaştığı rakamlara göre, kentte 10- 16 Nisan tarihleri arasında vaka sayısı 962,98 oldu.
Çanakkale bir önceki haftaki haftalık vaka sayıları ile Türkiye’de 3’üncü olmuş ve toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, yeni tedbirler alarak, kentteki sahil bantlarının ve bazı parkların kapanmasına karar vermişti. Bu doğrultuda park ve bahçelerin kapıları kapatıldı, kordon boyuna girişler de konulan demir bariyerlerle önlendi.
TOPLAM AŞILAMA 20 MİLYONU GEÇTİ
Türkiye’de korona virüsü salgını kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 20 milyonu geçti. Sağlık Bakanlığı’nın “https://covid19asi.saglik.gov.tr” adresinde yer alan anlık verilere göre, saat 10.00 itibarıyla uygulanan birinci doz aşı sayısı 12 milyon 221 bin 644, ikinci doz aşısı 7 milyon 800 bin 11 oldu, böylece toplam doz miktarı 20 milyon olarak kayıtlara geçti. Birinci ve ikinci doz aşılamaların toplam sayısı İstanbul’da 3 milyon 174 bin 795, Ankara’da 1 milyon 599 bin 758, İzmir’de ise 1 milyon 355 bin 78 doz olarak vuruldu.
Bugüne kadar tedarik edilen CoronaVac aşısının miktarı 26 milyonu bulurken, 30 milyon BioNTech aşısının da haziranda Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın dört aşamalı aşı takviminde birinci aşamada yer alan 65 yaş ve üstü kişiler, sağlık çalışanları, yaşlı, engelli ve koruma evlerinde kalanlar ile buralarda çalışanların aşılamaları tamamlandı. İkinci aşamada yer alan 60 yaş ve üzeri bireyler ile üçüncü aşamada yer alan bazı kronik hastaların aşılanması sürüyor.
Her aşamada yer alan farklı yaş ve meslek gruplarının aşılanmasının ardından dördüncü aşamada “sırası geldiği halde zamanında aşı yaptıramayanlara” Kovid-19 aşısı uygulanacak. Sağlık Bakanlığı, tedarik süreçlerinin hızlandırılmasıyla haziranda 40 yaş üstüne aşılamanın başlatılmasını planlıyor. Ramazan dolayısıyla iftardan sonra da vatandaşlara aşı yapılabiliyor.
ANİ İŞİTME KAYBI YAŞAYANLARIN SAYISI DA ARTIYOR
Aşılama sayısına paralel olarak vaka sayısında da artış görülürken Eskişehir ve Ankara’da görevli uzman hekimler, dikkat çeken bir araştırma yaptı. Koronavirüs salgını döneminde ani işitme kaybı yaşayanların sayısının arttığı ve bu hastaların yarısında koronavirüs belirtilerine rastlandığı bildirildi.
Eskişehir Şehir Hastanesinden Doç. Dr. Vural Fidan, Yunus Emre Devlet Hastanesinden Dr. Handan Koyuncu ile Ankara’daki bir özel hastanede görevli Uzm. Dr. Yaşar Okan Akın, “Covid-19 yaygınlığı sırasında artmış ani sensörinöral işitme kaybı” adlı çalışma gerçekleştirdi. Çalışmada Kovid-19 salgını öncesindeki 1 Nisan-30 Eylül 2019 tarihleri ile salgın dönemini kapsayan 1 Nisan-30 Eylül 2020 tarihleri arasında ani işitme kaybıyla başvuru yapan hastalar incelendi.
1 Nisan-30 Eylül 2020 döneminde ani işitme kaybıyla 68 vakanın kulak burun boğaz kliniğine başvurduğu, 2019’un aynı dönemde ise aynı şikayetle 41 vakanın olduğu belirlendi. Salgın sürecinde ani işitme kaybıyla başvuruda bulunan hastalarında 39’unun sürüntü testinin pozitif çıktığı da tespit edildi.
Araştırmanın sonuçları, uluslararası A sınıfı hakemli “Amerikan Otolarengoloji” (American Journal of Otolaryngology) dergisinde yayımlandı.
Çalışmanın yürütücüsü Doç. Dr. Vural Fidan, bir yılı aşkın süredir dünyanın maruz kaldığı Kovid-19 salgınının hasta ve hastalık gruplarında da değişikliklere yol açtığını söyledi. Kulak, burun, boğaz kliniklerinde ani işitme kaybı durumunun kendileri için önemli olduğunu ifade eden Fidan, şöyle konuştu:
- Ani işitme kaybı erken dönemde tanı ve tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır.
- 1 Nisan-30 Eylül 2019 ile Covid-19’un yaşandığı 1 Nisan-30 Eylül 2020 tarihleri arasında ani işitme kaybına bağlı olarak sıkıntı yaşayan grupları değerlendirdik.
- Kovid-19’un sinir hücrelerini tutucu özelliğinden dolayı ani işitme kaybı geçiren hasta sayısında yüzde 50’ye yakın bir artış tespit ettik.
- Ani işitme kaybıyla gelen hastaların yarısından fazlasında Kovid-19 semptomlarının olduğunu ve bu hasta grubunda PCR testlerinin de pozitif olduğunu gördük.
- Bu hastaların hem ani işitme kaybıyla ilgili tedavisini hem de Kovid-19 tedavisini yapmaya çalıştık.
GEÇER DEMEYİN DOKTORA GİDİN
Doç. Dr. Fidan, bu hastaların ani işitme kayıplarının hem miktarını hem de sürelerini değerlendirdiklerini de dile getirdi. Hastaların, Kovid-19’a yakalanma endişesiyle hastaneye geç başvurduklarını gördüklerini anlatan Fidan, “Bu, tedavinin etkinliği açısından bizi sıkıntıyı sokacak bir durum. Hastaların, yaşadıkları ani işitme kayıplarında durumun geçici olduğunu düşünmeden mutlaka hekimlere ulaşması gerekiyor” diye konuştu.
TABİPLER BİRLİĞİNDEN FELAKET UYARISI
Resmi rakamlara göre 1 Mart’tan bugüne kadar ölümlerin 4,7 kat arttığına dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) tam kapanma çağrısı yaptı. TTB’nin resmi Twitter hesabından, 1 Mart-18 Nisan arasındaki ölümlerin grafiği de paylaşıldı: ”Resmi rakamlarla dahi 1 Mart’tan bugüne ölümler 4,7 kat artıp 69’dan 318’e çıktı. Bu grafiği tersine çevirmek mümkün: Ekonomik destekle toplu çalışma (fabrika, atölye vb.) ve iş alanlarını (AVM, vb.) kapatın, zorunlu üretim dışında çarkları durdurun, ölümler dursun.”
Koronavirüs aşısı Türkiye’de çarpan etkisi yapıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder