4 Nisan 2021 Pazar

New York Times: Askeri öğrencilerle generaller aynı cezaya çarptırılıyor

Dünyaca ünlü New York Times gazetesi, 15 Temmuz darbe girişimi davalarına ilişkin bir habere yer verdi. Haberde 15 Temmuz darbe girişimi davasında Harp Okulu mezunu kursiyer teğmenlerin generallerle aynı cezaya çarptırıldığına dikkati çekti.

 BOLD – New York Times gazetesinin İstanbul büro şefi ödüllü gazeteci Carlotta Gall tarafından kaleme alınan yazıda 15 Temmuz darbe girişimi davalarındaki hukuk skandallarına dikkat çekildi. Haberin başlığı konunun anlaşılması için yeterliydi: “Türkiye’deki başarısız darbe girişimindeki, kursiyerler generallerle aynı sert cezalarla karşı karşıya.”

Haberde askeri lise, Hava Harp Okulu ve Hava Kuvvetleri Akademisi’ndeki 10 yıllık eğitimlerini başarıyla tamamlayarak Akıncı Üssü’ne F-16 eğitimi için seçilen 14 kursiyer teğmenin yaşadıkları sıkıntılara ve 15 Temmuz davalarında yaşanan hukuki skandallara yer verildi. Kursiyer teğmenlerden biri o gün düğünü olduğu için Akıncı’da bulunmuyordu ve arkadaşlarının akıbetine uğramaktan kurtuldu.

15 TEMMUZ SONRASI TASFİYELER

15 Temmuz darbe girişimi sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki yıl boyunca olağanüstü hal ilan ederek 100 bin kişiyi tutukladığını ve 150 bin kamu çalışanını işinden attığını yazan gazete, darbe girişimindeki rolleri nedeniyle sekiz binden fazla askeri personelin yargılandığını aktardı.

Gazete, Akıncı Üssü davasında yargılanan 13 kursiyer teğmen gibi 20’li yaşların başında olan ve sadece verilen emirleri yerine getiren 600’den fazla askeri öğrenci, kursiyer ve erin darbe davalarında yargılandığına dikkati çekti.

AİLELER SUSKUNLUĞUNU BOZDU

New York Times, hükumetin askerlere yönelik söyleminin sert olduğunu ve sanıkların aileleri ile avukatlarının konuşmaktan korktuğunu ancak 13 kursiyer teğmenin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasından sonra bazı ailelerin sessizliklerini bozmaya karar verdiğini belirtti.

Stajyer pilotlar ve ailelerinin başlangıçta sisteme güvendiklerini, kısmen tarihi darbelerle dolu olan Türkiye’de daha düşük rütbeli askerlerin hiçbir zaman bu şekilde sorumlu tutulmadıklarını düşündüklerini yazan gazeteye konuşan kursiyer teğmenlerden Alper’in babası emekli başçavuş Ali Kalın, “Darbe söz konusu olduğunda sorumlular generallerdir. Adaletsizliği vurgulamak istiyorum. Onlar ne yaptı?” diyerek kursiyerlerin masum olduğunu belirtiyor.

TELEFONLARI ALINDI, TELEVİZYON KAPATILDI

Gazete kursiyerlerin darbe ile ilişkilendirilmelerini de şu ifadelerle dile getiriyor:

“2016 yazında grup, 10 yıllık askeri eğitimin zirvesi olan F-16 savaş uçakları eğitimine başlamak için Ankara dışındaki Akıncı Hava Üssü’ne yeni gelmişti. 15 Temmuz’da İngilizce sınavına girmeleri için üsse çağrıldılar ve daha sonra bir terörle mücadele operasyonunu gözlemlemeleri için hazır bulunmaları söylendi…Kursiyerler, askeri operasyonlar sırasındaki gibi cep telefonlarının ellerinden alındığını ve televizyonun yemekhaneden çıkarıldığını, gecenin çoğunu etrafta oturarak geçirdiklerini anlatıyorlar. Üs, özel kuvvetler birlikleri tarafından ateş altına alındığında kursiyerlere, çoğunun sabah saat sekiz civarında yaptığı gibi, arabalarıyla evlerine gitmeleri söylendi.”

Gazete, on bir gün sonra, olaylarla ilgili ifade vermek için grubun üsse geri çağrıldığını ve hemen gözaltına alındıklarını, saatler içinde isimlerinin ordudan tasfiye edilen personel listesinde yer aldığını yazdı.

“HAKARET VE TACİZLER”

Ebeveynleri ve kardeşlerinin onları karakollarda ve ordu üslerinde bulmaya çalıştıklarında hakaret ve tacizlerle karşılaştıklarını yazan gazete, “Başarılı askerlerin gururlu ebeveynleri olmaktan bir anda hain ve terörist olarak damgalanmışlardı” diye aktarıyor.

Gözaltına alınan 13 kişiden biri olan Ali’nin 25 yaşındaki kardeşi Sümeyra Soylu ise, “Duruşmaya gitmedim. Davacı olarak bilinen, sanıkların yakınlarına yüksek sesle küfreden bir grup insan vardı ve bizim onları asla duymamızı istemedi” diyor.

“DARBEYE KARŞI ÇIKANLAR, ADALETİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUMDAN RAHATSIZLAR”

Birçok Türk vatandaşının darbeye karşı çıktığını belirten yazı şu satırlarla devam etti: 

Ancak baskılar dört yıldan fazla bir süredir devam ettiğinden ve etrafındaki olaylarla hiçbir bağlantısı olmayan pek çok kişiyi etkilediğinden (süpürdüğünden), (insanlar) adaletin içinde bulunduğu durumdan rahatsız oldular.

Türkiye’nin en büyük muhalefet partisinin lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı darbecilere karşı destekledi, ancak o zamandan beri darbe girişimi ile hiçbir alakası olmayan on binlerce siyasi muhalif, akademisyen, avukat ve gazeteciyi topladığı için onu (Erdoğan’ı) sivil bir darbe düzenlemekle suçladı.

ORDUDAKİ SİSTEMATİK TASFİYELER BAZI BİRLİKLERİ KÖKTEN SİLDİ

Silahlı kuvvetlerdeki tasfiyelerin sistematik olduğunu ve bazı birlikleri kökten sildiğinin altını çien gazete, Akıncı Üssü davasında yargılanan 13 kursiyer pilotun da yer aldığı 2010 Hava Harp Okulu mezunları sınıfından sadece 2 pilotun orduda kaldığını kaydetti.

Çipras’ın danışmanından skandal: Türk sevgilisinin istediği mültecileri Erdoğan rejimine teslim etmiş

New York Times: Askeri öğrencilerle generaller aynı cezaya çarptırılıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder