4 Mayıs 2021 Salı

Libya’dan Türkiye’ye askerlerini ve Suriyeli savaşçıları çek çağrısı

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, ülkesindeki 20 bin kadar yabancı güç ve paralı askerin varlığının sonlandırılması için Türkiye’ye işbirliği çağrısında bulundu. Türkiye’nin Libya’da önemli miktarda askeri ve Suriye’den getirdiği paralı savaşçıları bulunuyor.

BOLD – Libya Dışişleri Bakanı Necla el Menguş, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Trablus ziyareti sırasında, Türkiye’ye ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkartılması için işbirliği çağrısı yaptıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Libya’nın başkenti Trablus’ta mevkidaşı Necla el Menguş ile biraraya geldi. İkili görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi.

AP: TÜRKİYE’YE SİTEM

Menguş, “Türkiye’ye Güvenlik Konseyi’nin bütün kararlarını uygulamak için gerekli adımları atması ve bütün yabancı kuvvetlerin ve paralı askerlerin Libya topraklarından çıkarılması için birlikte işbirliği yapması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Associated Press haber ajansı, Libya Dışişleri Bakanı’nın bu ifadelerinin Halife Hafter güçleri tarafından 2019 yılında saldırıya uğrayan başkent Trablus’u savunmak için buradaki askerlerle birlikte savaşmak üzere birlikler ve Suriye’den paralı askerler gönderen Türkiye’ye bir sitem olarak nitelendirdiğini yazdı.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN CEVAP

Ajansın haberine göre bu sözlere karşılık veren Çavuşoğlu, Türk güçlerinin Libya’da önceki Libya yönetimiyle varılan bir eğitim anlaşması kapsamında bulunduğunu belirtti ve “Bizim yasal varlığımızı bu ülkede para için savaşan yabancı paralı gruplarla eşit tutanlar var” ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Çavuşoğlu Türkiye’nin kalıcı barış, istikrar ve refah için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayarak “Libya halkının ve meşru hükumetlerinin zor dönemlerinde daima yanında yer aldık. Trablus’a saldırılar karşısında Libya’nın meşru hükümeti bazı ülkeleri biz dahil, davet etti. Bu çağrıya sadece Türkiye olumlu cevap verdi. Güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası kapsamında Libya’ya sağladığımız destek iç savaş, kardeş kavgası ve insanlık dramını önledi” şeklinde konuştu.

BM’DE LİBYA TOPLANTISI

İsmi gizli tutulmak kaydıyla toplantıya ilişkin bilgi veren bir yetkiliye göre BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen resmi olmayan toplantı kapsamında tek çıkış yolunun ülkedeki yabancı ve paralı askerlerin çıkarılması olduğu konusunda anlaşmaya vardı.

BM Güvenlik Konseyi diplomatlarına göre Libya’da halen 20 binden fazla yabancı güç ve paralı asker bulunuyor. Bunların 13 bin kadarı Suriyeli, 11 bin kadarı ise Sudanlı, Rus ve Çadlı.

DENİZ YETKİ ALANLARI ANLAŞMASI GÖRÜŞÜLDÜ

Libya Ulusal Birlik Hükumeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, Türk heyetini kabul etti.

Çavuşoğlu, Libya’ya beraberinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın da yer aldığı geniş bir heyetle gitmişti.

Ankara’da Libya’dan gelen heyetin 12 Nisan’da Ankara’da düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda mutabakat zaptlarına ve anlaşmalara sadık kalındığını teyit ettiklerini belirten Çavuşoğlu, “Görev başındaki hükumetin tüm Libya’ya ve Libya halkına destek götürme çabaları var, Türkiye olarak bunları destekliyoruz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, mevkidaşıyla iki ülke arasında bulunan deniz yetki alanları anlaşması ve bundan sonra atacakları adımları da ele alma fırsatları olduğunu belirtti.

12 Nisan’da Libya Ulusal Birlik Hükumeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe’nin Ankara ziyaretinde gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda Türkiye ve Libya’nın 2019 yılı Kasım ayında imzaladığı Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasının devamı yönünde karar alınmıştı. Mutabakat muhtırasına Yunanistan sert tepki gösteriyor.

TÜRKİYE-LİBYA DENİZ YETKİ ANLAŞMASI

Türkiye ve Libya 27 Kasım 2019’da Doğu Akdeniz’de ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı imzalandı.

Yunanistan, o dönemde Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin Atina’daki büyükelçisini sınır dışı etti. Ayrıca anlaşma ile Yunanistan’ın haklarının ihlal edildiğini iddia eden Atina yönetimi, anlaşmayı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e taşımıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savunuyor. Atina, söz konusu hamle ile Ankara’nın Girit Adası’nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Türkiye bütün uluslararası örgütlerin kara listesinde

Libya’dan Türkiye’ye askerlerini ve Suriyeli savaşçıları çek çağrısı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder