3 Mayıs 2021 Pazartesi

Türkiye bütün uluslararası örgütlerin kara listesinde

Türkiye, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde bu yıl da neredeyse bütün uluslararası gazetecilik örgütlerinin ve insan hakları kuruluşlarının kara listesinden çıkamadı. Türkiye, bu konuda çoğu Afrika ülkesinden bile kötü durumda.

BOLD – Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşunun her yıl hazırladığı basın özgürlüğü sıralamasında 154. sırada. Freedom House’a göre basın özgürlüğünün olmadığı bir ülke Türkiye.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin son raporuna göre Türkiye Çin’den sonra en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke. Yazarlar Birliği PEN Amerika’nın son raporuna göre Türkiye, en fazla aydının hapiste olduğu ilk üç ülke arasında.

RSF: TÜRKİYE, 180 ÜLKE ARASINDA BANGLADEŞ’İN ARDINDAN 153. SIRADA

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) yayınladığı yıllık dünya basın özgürlüğü raporunda, salgın sırasında 180 ülkenin neredeyse dörtte üçünde gazetecilik tamamen veya kısmen engelleniyor. Türkiye listede 153. sırada yer aldı.

Yıllık dünya basın özgürlüğü endeksine göre 180 ülkenin 73’ünün gazeteciliği tamamen engellediği veya ciddi şekilde engellediği tespit edildi. Ayrıca 59 ülkede ise hükümetlerin basın çalışanları üzerindeki “baskıyı artırmak için salgını kullandığı” ifade edildi.

Türkiye listede Bangladeş, Rusya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerin ardından 153. sırada yer aldı.

CPJ: ÇİN’DEN SONRA EN FAZLA GAZETECİ HAPSEDEN ÜLKE TÜRKİYE

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yayımlanan son rapora göre Türkiye, Çin’den sonra mesleki faaliyetleri yüzünden cezaevine atılan gazeteci sayısında ikinci sırada gösterildi.

Raporda, 2020’de 1 Aralık itibarıyla dünyada 274 gazetecinin cezaevinde tutulduğu belirtilirken, Çin (47), Türkiye (37) ve Mısır (27) bu sıralamada ilk üç içinde yer aldı.

ABD’de 110 gazetecinin gözaltına alındığı ve hakkında soruşturma açıldığı kaydedilen raporda, bununla birlikte şu anda bu ülkede hapiste gazetecinin bulunmadığı kaydedildi.

Rapora göre, Türkiye’de cezaevine konan 37 gazetecinin tamamının devlete karşı işlenen suçlardan haklarında dava açıldı.

FREEDOM HOUSE: TÜRKİYE, ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKELER ARASINDA

Freedom House’un (Özgürlük Evi) 2020 yılında ülkelerdeki özgürlük ve demokrasi durumuyla ilgili ‘Demokrasi Kuşatma Altında’ başlıklı raporuna göre Türkiye, son 10 yılda özgürlükler konusunda en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında.

Rapora göre ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde yer alan Türkiye, son 10 yıl içinde özgürlükler alanında en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında. Türkiye, bu süre zarfında toplam 31 puan geriledi.

Son 10 yılda Türkiye’den daha fazla gerilemenin görüldüğü tek ülke ise Mali.

Türkiye’de ana akım medyanın özellikle de televizyon yayıncılarının hükümetin duruşunu yansıttığı ve sık sık benzer manşetlerin atıldığı kaydedildi. Bazı bağımsız gazete ve internet siteleri faaliyetlerine devam etse de bunların büyük bir siyasi baskı altında oldukları ifade edildi.

TÜRKİYE, EN FAZLA YAZAR VE DÜŞÜNÜRÜN HAPSEDİLDİĞİ 3 ÜLKEDEN BİRİ

Uluslararası Pen Yazarlar Birliğine bağlı Pen America’nın yayınladığı 2020 yılı Yazma Özgürlüğü raporunda dünyada en fazla yazar ve düşünürün hapsedildiği üç ülkenin Çin, Suudi Arabistan ve Türkiye olduğu belirtildi.

Dünyada 273 yazar ve düşünürün hapiste olduğu belirtilen rapora göre Türkiye’de 25 yazar ve düşünür hapiste. Türkiye, 2013’te askeri darbenin yaşandığı Mısır ve 2021’de yine askeri darbenin yaşandığı Myanmar’dan bile kötü durumda.

Dünya sıralamasındaki ilk on ülke şöyle:

  • Çin (81)
  • Suudi Arabistan (32)
  • Türkiye (25)
  • İran (19)
  • Belarus (18)
  • Mısır (14)
  • Vietnam (11)
  • Hindistan (9)
  • Eritre (8)
  • Myanmar (8)

Rapora göre, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde hapisteki 50 yazar ve düşünürden yarısı (25) Türkiye’de bulunuyor.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Washington Erdoğan’dan bıktı!

Türkiye bütün uluslararası örgütlerin kara listesinde yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder