Uluslararası Pen Yazarlar Birliği’ne bağlı Pen America, yayınladığı 2020 yılı Yazma Özgürlüğü raporunda dünyada en fazla yazar ve düşünürün hapsedildiği üç ülkeden birinin Türkiye olduğunu açıkladı.
BOLD – Uluslararası Pen Yazarlar Birliği’ne bağlı Pen America’nın yayınladığı 2020 yılı Yazma Özgürlüğü raporunda, geçtiğimiz yılki sıralama bu yıl da değişmedi. Çin, Suudi Arabistan ve Türkiye, dünyada en fazla yazar ve düşürün hapiste olduğu üç ülke olarak sıralamadaki yerini 2020 yılı raporunda da korudu.
Rapora göre, Türkiye’de 25 yazar ve düşünürün hapiste olduğu bildirildi. Dünyada 273 yazar ve düşünürün hapiste olduğu belirtilen rapora göre dünya sıralamasındaki ilk on ülke şöyle:
- Çin (81)
- Suudi Arabistan (32)
- Türkiye (25)
- İran (19)
- Belarus (18)
- Mısır (14)
- Vietnam (11)
- Hindistan (9)
- Eritre (8)
- Myanmar (8)
Avrupa ve Orta Asya bölgesinde hapisteki 50 yazar ve düşünürden yarısı (25) Türkiye’de bulunuyor.
TÜRKİYE’DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE İYİLEŞME YOK
Raporda Türkiye ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:
2020 yılında Türkiye’de tutuklu bulunan yazar sayısı bir önceki yıla göre hafifçe azaldı ancak bu ülkedeki ifade özgürlüğünde herhangi bir iyileşme olmadı. 2020 yılında Türkiye’de en az 25 yazar ve düşünür hapiste tutuluyor.
Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi müttefikleri, Türk Tabipleri Birliği (TTB) başkanın salgın konusunda Türk hükümetinin eleştirmesinin ardından, hekim, köşe yazarı ve kuruluşun başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı Türkiye’nin düşmanı olarak ilan etti.
Nisan 2020’de, Türkiye parlamentosu hapiste bulananları üçte bir oranında azaltacak tahliye yasasını kabul etti ancak bu yasada devlete karşı suçlar kapsamındakiler dahil edilmedi. Bu nedenle, 71 yaşındaki Ahmet Altan gibi sağlık sorunları bulunan yaşlı yazarlar ve düşünürler bile tahliye edilmedi.
Müzik grubu Grup Yorum’un üyelerine yönelik tehditler ise hala sürüyor. Müzisyenler Emel Yeşilırmak, Tuğçe Tayyar ve Barış Yüksel 2020 yılından beri hapiste. Grubun bazı üyeleri baskılar yüzünden Türkiye’den kaçtı. Grup Yorum’dan İbrahim Gökçek, şartlı salıverilmesinden iki ay sonra tam 323 gün açlık grevinde kalmasının ardından hayatını kaybetti. Kasım 2019’da serbest bırakıldıktan sonra açlık grevini sürdüren grubun solisti Helin Bölek de yaşamını yitirdi.
Ali Ünal ve Zaman gazetesinin diğer eski yazarları da dahil olmak üzere 2016 ve 2017 yıllarında Fethullah Gülen hareketiyle bağlantılı oldukları iddiasıyla tutuklanan yazar ve köşe yazarlarının birçoğu da tutuklu.
ERDOĞAN’IN GÜCÜNÜ ARTTIRAN YENİ YASALAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Raporda devamla Türkiye’yle ilişkili şu tespitlerde bulunuldu:
2020 yılında Türkiye’de ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gücünü arttıran yeni yasalar yürürlüğe girdi.
Türkiye’nin terörle mücadele yasası muhaliflere karşı kullanılan bir silaha dönüştü. Osman Kavala bu yasayla hapiste tutuldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine yönelik eleştirilerini ifade eden yazarlar yargılandı.
The climate for free expression globally continued to deteriorate in 2020, with existing challenges in authoritarian & more democratic political environments compounded by new threats. Learn more with PEN America's 2020 #FreedomToWrite Index: https://t.co/iMbDRZp4jT.
— PEN America (@PENamerica) May 1, 2021
ABD’de 3 senatör Türkiye’deki insan hakkı ihlallerine karşı yasa tasarısı sundu
Türkiye en fazla yazar ve düşünürün hapiste olduğu 3 ülkeden biri yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder