21 Haziran 2021 Pazartesi

Avrupa Türkiye ile yeni mülteci mutabakatı peşinde: AB’nin anlaşmadan karı ne?

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Türkiye’nin AB için önemli bir göçmen yükünü üstlendiğini belirterek, Ankara ile yeni bir mülteci mutabakatı gerektiğini vurguladı. Peki, bu anlaşmanın Avrupa’ya karı ne kadar? AB, anlaşma için neden bu kadar kadar istekli?

BOLD ANALİZ – Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye ile yeni bir mülteci mutabakatı talep etti. Welt gazetesine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Maas, “Türkiye ile göç konusundaki iş birliğini güncellememiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2016 yılında varılan mülteci mutabakatının geliştirilmesinin AB’nin çıkarına olacağını dile getiren Dışişleri Bakanı, “Türk hükümeti ile yaşadığımız tüm sorunlara rağmen, bu ülkenin bizim için, önemsiz görülemeyecek bir göçmen yükünü üstlendiğini takdir etmeliyiz” dedi.

Maas ayrıca, bu bağlamda Türkiye tarafından “bakılan” sığınmacı sayısının yaklaşık dört milyon olduğunu vurguladı.

Ankara ile Brüksel arasında varılacak yeni bir mutabakat neticesinde Türkiye’ye AB’den yeni kaynaklar aktarılmasının da gerekeceğinin altını çizen Heiko Maas, “Herhangi bir rakam vermek istemiyorum ancak bunun parasız olmayacağı gayet açık” ifadesini kullandı.

Maas, Türkiye’nin büyük bir maddi sorumluluğun altına girerek, diğer ülkelerin bundan tasarruf etmesini sağladığını dile getirdi.

AB – TÜRKİYE GÖÇMEN MUTABAKATI

Suriye’de iç savaşta çatışmaların şiddetlendiği 2015-2016 yıllarında Ege üzerinden Avrupa’ya mülteci akını da zirveye çıktı.

2016 yılı Mart ayında Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan mutabakat çerçevesinde Avrupa’ya mülteci akınının önüne geçilmesi hedeflendi. 18 Mart 2016’da imzalanan anlaşma çerçevesinde Avrupa Birliği, Ankara’ya Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için 6 milyar Euro mali yardımda bulunmayı kabul etti.

AB’den gelecek 6 milyar euroluk yardımla, Türkiye’de tutulan göçmenlerin temel sağlık ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyordu.

AB’NİN 3 AYLIK HARCAMASI KARŞILIĞINDA TÜRKİYE MÜLTECİLERE 6-7 YIL BAKTI

Resmi verilere göre, Türkiye’de geçici koruma statüsüne sahip kayıtlı Suriyelilerin sayısı şu anda 3 milyon 600 bin civarında bulunuyor. Anlaşmanın imzalandığı 2016 yılında bu sayı 2,7 milyon civarındaydı.

Londra merkezli Overseas Development Institute (ODI) adlı düşünce kuruluşunun 2016 yılında yayınladığı bir çalışma, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yeni bir mülteci mutabakatı konusunda neden bu kadar istekli olduğuna dair önemli bilgiler içeriyor.

Uluslararası kalkınma ve insani meseleler üzerine çalışmaları ile ön plana çıkan ODI’nin çalışmasına göre, 2016 yılında Avrupa’da toplam 2 milyon 514 bin civarında doğrudan devlet yardımı ile geçinen mülteci statüsünde kişi bulunuyor. Bunun yaklaşık 1 milyon 657 bini 2015’ten kayıtlı olanlar ve 856 bini ise 2016’da kayıt yaptıran kişilerden oluşuyor. Yaklaşık 2,5 milyonluk mülteci sayısına, daha önceki yıllarda kayıt yaptıran ve artık doğrudan devlet desteği ile geçinmeyen kişiler dahil edilmiyor.

Uluslararası kuruluşların verileri üzerinden yapılan çalışmaya göre, Avrupa Birliği’nin 28 ülkesi (o tarihte İngiltere dahil) toplamda 2 milyon 514 bin kişi için 2016 yılında yaklaşık 25,5 milyar Euro harcama yaptı.

Bu mülteci sayısının 1 milyon 301 bini Almanya tarafından kabul edilmiş ve Almanya 2016 yılında bu mülteciler için 13,3 milyar Euro harcama yapmış. Yani 28 Avrupa Birliği ülkesi içerisinde 2015-2016 döneminde mültecilerin yarısından fazlasını Almanya kabul etmiş ve harcamanın yarından fazlasını da Almanya üstlenmiş.

Avrupa Birliği ise 2016 yılında mülteci mutabakatı kapsamında Türkiye’ye 6-7 yıllık zaman dilimi için 6 milyar Euro taahhüt etmişti. (Mutabakatta 6 milyar euronun ne kadar süre ile verildiği belirtilmiyor)

Sonuç olarak, mültecilerin ortaya çıkardığı sosyal ve siyasi problemleri bir kenara bırakılırsa, Avrupa Birliği 2016 yılında 2,5 milyon mülteci için harcadığı 25 milyar Euro’nun dörtte birini yani 3 aylık harcamasını Türkiye’ye vererek Türkiye’nin ortalama 3 milyon Suriyeli mülteciyi 6-7 yıl ülkesinde bakmasını sağlamış.

Bu rakamlar, bu yükün yarısını üstlenen Almanya’nın yeni bir mülteci mutabakatı konusunda neden bu kadar çok istekli olduğunu ve Angela Merkel hükumetinin bütün insan hakları ihlallerine ve uluslararası alanda AB’yi zora sokacak dış politika hamlelerine rağmen Türkiye’deki Erdoğan yönetimi ile çalışmayı sürdürdüğünü de açıklamaya yetiyor.

Avrupa yolunda bir buçuk yılda 440 çocuk öldü

Avrupa Türkiye ile yeni mülteci mutabakatı peşinde: AB’nin anlaşmadan karı ne? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder