Ermenistan’da seçmenler, erken parlamento seçimi için bugün sandık başına gitti. Azerbaycan ile Dağlık Karabağ’da 44 gün süren savaşın kaybedilmesinin ardından Başbakan Nikol Paşinyan’ın görevinden istifa etmesi sonucu ülkede erken seçime gitme kararı alınmıştı.
BOLD – Ermenistan’da 2 milyon 581 bin 93 seçmen, erken parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Seçime Ermenistan tarihinde rekor denecek seviyede toplam 26 siyasi hareket (22 siyasi parti ve 4 ittifak) katılıyor.
Bu siyasi hareketler arasında başbakan olarak Nikol Paşinyan’a ve 3 eski cumhurbaşkanına ait partiler de yer alıyor.
ÜÇ CUMHURBAŞKANI VE BİR BAŞBAKAN
Başbakan Paşinyan bu seçime “Sivil Sözleşme Partisi” ile katılıyor.
Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan (1991-1998) “Ermeni Ulusal Kongre Partisi”, Rusya yanlısı tutumu ile bilinen eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan (1998-2008) ise “Ermenistan İttifakı” ile yarışacak.
Paşinyan’ın halk hareketi başlatarak koltuğundan ettiği eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Serj Sarkisyan (2008-2018) bu seçime doğrudan girmese de desteklediği “Onurum Var İttifakı” oy pusulasında yer alacak.
ERMENİSTAN’DA NASIL BİR SEÇİM SİSTEMİ UYGULANIYOR?
Seçimde, kısa bir süre önce yapılan değişiklikle “nispi temsil sistemi” uygulanacak.
Daha önceki dönemlerde en az 105 sandalyeli parlamentoya, 2018’de yapılan seçim sonucunda eski sistem gereği 132 milletvekili girmişti. Yeni sistem nedeniyle, bu seçim sonucunda parlamentoda tam olarak kaç milletvekilinin olacağı şimdilik net değil.
Seçimlerde partiler yüzde 4, iki partiden oluşan ittifaklar yüzde 8, üç partiden oluşan ittifaklar yüzde 9, dört ve fazla partiden oluşan ittifaklar ise yüzde 10 barajını aşarsa parlamentoya girmeye hak kazanacak.
Seçimlere Paşinyan’ın geçici de olsa başbakan olarak girmesinin sandıkta hile yapılması ihtimalini de gündeme getirebileceği ifade ediliyor. Seçim komisyonlarının iktidarın kontrolünde olacak olmasının getireceği avantajlara dikkati çeken uzmanlar, şimdiden bölgedeki komisyon üyelerinin Paşinyan lehinde propaganda yaptığına işaret ediyor.
SEÇİMİN FAVORİLERİ KİMLER?
Seçim yarışının Paşinyan ve eski Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın arasında geçmesi bekleniyor.
Gallup’a bağlı MPG tarafından yapılan ve cuma günü yayınlanan son ankete göre Koçaryan’ın partisi yüzde 28,7 ile yarışı önde götürürken; Paşinyan’ın yüzde 25,2 ile ikinci sırada olduğu görülüyor. Ancak iki partinin de yüzde 30’un üzerinde oy alması beklenmiyor. Sarkisyan’ın bloğu ise yüzde 10,8 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Uzmanların tahminlerine göre, muhalefette bulunan Müreffeh Ermenistan Partisinin barajı aşması beklenirken, diğer muhalefet partisi Aydınlanmış Ermenistan’ın baraj altında kalacağı öngörülüyor.
Seçim sonrası senaryolara göre, parlamentoya Paşinyan ve Koçaryan’ın partisinin yakın oy oranlarıyla girmesi halinde bir koalisyon hükümetinin kurulması gündemde olacak. Bu durumda parlamentoya girecek üçüncü kilit parti, batı yanlısı Paşinyan’ın mı yoksa Rusya yanlısı oyarak bilinen Koçaryan’ın mı başbakan olacağına karar verecek.
Herhangi bir koalisyon hükümetinin kurulamaması halinde ise en çok oy almış ilk iki sıradaki ittifak ya da partinin katılımıyla yeniden seçime gidilmesi öngörülüyor.
ÜLKENİN GELECEĞİNİ NELER BEKLİYOR?
Batı yanlısı olarak tanımlanan Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın geçen yıl sonbahardaki Karabağ Savaşı sırasında Putin tarafından yeterli destek verilmeyerek cezalandırıldığı ifade edilmişti.
Savaş sonrası 10 Kasım’da Moskova’da imzalanan anlaşma ile Rus Barış Gücü bölgeye yerleştirilmiş, ateşkesi denetlemek üzere oluşturulan merkezde Rus ve Türk askerlerinin birlikte çalışması kararlaştırılmıştı.
Savaş sonrası Rusya’nın Ermenistan’daki askeri varlığının arttırılması kararlaştırılmıştı.
Sonuç olarak yaklaşık 3 milyon nüfuslu fakir Kafkas ülkesi Ermenistan’da ve Dağlık Karabağ sorununda Rusya’nın etkinliği daha da arttı.
Rusya uzmanı Kerim Has’a göre, Paşinyan’ın kazanması Türkiye için daha iyi olur.
Kerim Has, Ermenistan’daki seçimlere ilişkin sosyal medya hesabından şu değerlendirmelerde bulundu: “Paşinyan’ın kazanması Türkiye için daha iyi olur. Rusya için ise Koçaryan en ideal aday. Ama Paşinyan kalırsa da kıyamet değil. Koçaryan saf kan Rusya yanlısı. Karabağlı. 1998-2008 arası Ermenistan Cumhurbaşkanı’ydı. Erdoğan’la yaşıt. Türkiye’yi 1 numaralı tehdit olarak görüyor.”
Paşinyan’ın kazanması Türkiye için daha iyi olur. Rusya için ise Koçaryan en ideal aday. Ama Paşinyan kalırsa da kıyamet değil.
Koçaryan saf kan Rusya yanlısı. Karabağlı. 1998-2008 arası Ermenistan Cumhurbaşkanı’ydı. Erdoğan’la yaşıt. Türkiye’yi 1 numaralı tehdit olarak görüyor.
— Kerim HAS (@Kerim_HAS) June 19, 2021
ERMENİSTAN NEDEN ERKEN SEÇİME GİTTİ?
Ülkede 2018’de yapılan halk devriminin ardından iş başına gelen Batı yanlısı Nikol Paşinyan, on yıllardır devam eden yolsuzlukları sonlandıracağı ve yoksulluğu bitireceği vaadinde bulunmuştu. Ancak geçen yıl 6 bin kişinin hayatını kaybettiği Karabağ’daki yenilgi halk nezdinde tam bir hayal kırıklığı meydana getirdi.
Erivan yönetimi, 1990’daki savaşta Azerbaycan’dan alınan toprakların önemli bir kısmını geri vermek zorunda kaldı. Bu yenilginin ardından halk protestoları baş göstermiş ve Paşinyan’ın istifasını isteyen birçok gösterici meclisi işgal etmişti.
Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, 25 Şubat’ta Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiriye imza atarak, Paşinyan’a ‘muhtıra’ vermişti. Paşinyan ise hemen Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığını duyurmuştu.
Muhalefet yanlısı tutum sergileyen Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Gasparyan’ın görevden alınmasına ilişkin 2 kararnameyi imzalamadı ve Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.
Paşinyan, ordu komutanlarının kendisine yönelik istifa çağrılarını “darbe girişimi” olarak nitelendirdi.
Başbakan Paşinyan, aylarca süren protestoların ardından 25 Nisan’da parlamento seçimlerinin önünü açmak için istifa ettiğini açıkladı ancak seçime kadar geçen süre içinde başbakanlığa devam etti.
Ermenistan’da batı yanlısı Paşinyan ile Rusya yanlısı Koçaryan seçimde yarışıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder