AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la MHP lideri Devlet Bahçeli arasında Cumhurbaşkanlığı sistemi konusunda görüş ayrılıklarını olduğu öne sürüldü. Karar gazetesi yazarı Taha Akyol’a göre, MHP lideri Bahçeli’nin son çıkışı Cumhurbaşkanının yetkileri konusundaki görüş ayrılığının bir yansıması.
BOLD – Karar gazetesi yazarı Taha Akyol bugünkü yazısında Cumhur İttifakı ortakları AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki anlaşmazlığı yazdı. Akyol, Bahçeli’nin kendi anayasa taslağında Erdoğan’ın yetkilerini önemli ölçüde sınırlayarak denetime açtığını, ancak Erdoğan’ın buna hiç niyetinin olmadığını kaydetti.
DURUP DURURKEN Mİ YAPTI BU ÇIKIŞI?
Akyol, “MHP lideri Bahçeli’nin herkeste şaşkınlık yaratan son çıkışını hatırlayalım: MHP Cumhur İttifakı’nın bir ortağı olsa da işlevi ve üstlendiği demokratik sorumluluğu muhalefettir, bunun yanı sıra TBMM’de denge ve denetleme göreviyle mesuldür. Durup dururken mi yaptı bu çıkışı. Bu sualin cevabı, dengesiz ve denetimsiz yetkilerden oluşan CB sisteminde, Bahçeli’nin “denetim ve denge” vurgusu yapmasıdır” diye yazdı.
BAHÇELİ BAŞKAN YARDIMCILARI DA SEÇİLSİN İSTİYOR
Devlet Bahçeli’nin 4 Mayıs’ta açıkladığı anayasa taslağında, Cumhurbaşkanı yardımcısının sayısının ikiye çıkarılmasını ve halk tarafından seçilmesini istediğini hatırlatan Akyol, şunları kaydetti:
“Bunun anlamı, Erdoğan’ın yürütme erkinde “seçilmiş tek kişi” olmaktan çıkarılmasıdır. Başkanlık sistemlerinde ve CB sisteminde “kabine” yoktur. Fakat Bahçeli “Başkanlık kabinesi” diye anayasal bir kurum oluşturuyor… Cumhurbaşkanı Programı’nın da parlamenter hükumet programları gibi gibi “Meclis’e sunulmasını” öngörüyor…
KEYFİLİĞE KARŞI MECLİS YETKİLİ KILINIYOR
Bunların anlamı, Cumhurbaşkanı karşısında bakanları bugünkü “sekreter” durumundan çıkarmak, anayasal statü vermek ve program üzerinde Meclis denetimi sağlamaktır.
Bugün bir CB Kararnamesi ile bakanlıkları ve idareyi dilediği gibi düzenlemek mümkündür. Merkez Bankası bu yetkiyle bugünkü durumuna düşürüldü…
Bahçeli ise “idarenin kanuniliği” ilkesini hatırlatarak bu keyfiliğe karşı Meclis’i yetkili kılıyor. Uluslararası andlaşmalardan çekilme yetkisinin Meclis’e ait olmasını da açıkça öngörüyor. Böyle birçok revizyon öneriyor. Özeti, “tek kişilik hükûmet”i bir ölçüde sınırlamak ve denetlemektir.”
İTTİFAK DAĞILIR MI?
Akyol, yazısında iki taraf arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle Cumhur İttifakı’nın dağılıp dağılmayacağı sorusuna da cevap verdi:
“Bahçeli’nin son çıkışına bu açıdan bakıyorum. Bahçeli partisinin görevini “denetim ve denge” kavramıyla tanımlarken belli ki önerilerinin kabul edilmesi gerektiği mesajını veriyor.
Bahçeli’nin önerilerini Erdoğan kabul etmez. Ama bu yüzden Cumhur İttifakı da dağılmaz. İttifak’tan vazgeçmek Erdoğan açısından iktidarın kaybıdır!.. Bahçeli ise MHP kongresi sürecinden itibaren niye böyle bir sisteme destek verdiğini izah edemez…
Muhtemelen sistemde kozmetik değişiklik içeren bir metin ortaya koyarlar. ”
CHP’li Aydoğan’dan KHK’lı açıklaması: Zulmün olduğu yerde tarafsızlık namussuzluktur
Erdoğan ve Bahçeli arasında “yetki” çatlağı: Bahçeli, Saray’ın yetkilerinin sınırlandırılmasını mı istiyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder