AKP’nin, ekonomideki olumsuz gelişmelerden sonra hızla erimeye başlamasının ardından Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet liderleri, yakın zamanda siyasi suikast endişelerini dile getirdi. Seçimin konuşulduğu bugünlerde 15 Temmuz gibi kanlı bir eylemin sahne konmasından endişe ediliyor. Siirt’teki amacı belirsiz bombalı araç olayı ise kafalardaki soru işaretlerini daha da arttırıyor.
BOLD – Türkiye’de 2002’den beri iktidarda olan AKP ilk ağır yenilgisini 17/25 Aralık Büyük Yolsuzluk operasyonları sonrası yapılan ilk genel seçimde aldı.
7 Haziran 2015 yılında yapılan seçimlerde AKP, çoğunluğu kaybedince koalisyon hükumetleri konuşulmaya başlandı. Kilit parti konumuna gelen MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’nin koalisyona yanaşmaması yüzünden yeniden seçim kararı alındı.
862 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Seçimlerin yapıldığı 1 Kasım tarihine kadar Türkiye resmen kana bulandı. Ceylanpınar’da 2 polis evlerinde esrarengiz bir şekilde öldürülmesinin ardından parti mitingleri dahil her yerde bombalar patlamaya başladı.
146 günlük dönemde yaşanan siyasi çalkantılar bir yana, çözüm süreci sonlandı. Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırıları gerçekleşti. Sadece Suruç ve Ankara’daki IŞİD saldırılarında 136 kişi katledildi. Aynı süreçte 167 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Resmi açıklamalara göre, operasyonlarda 453 PKK’lı öldürüldü. Çatışmalarda 106 sivil can verdi. Bu dönemde iki bombalı saldırıda ölenlerle birlikte 242 sivil yaşamını yitirdi. İki seçim arasındaki dönemde hayatını kaybedenlerin sayısı 862’ye ulaştı.
AKP YENİDEN İKTİDAR
Kabus gibi beş ay yaşayan Türkiye, 1 Kasım 2015’te yeniden sandık başında gitti. AKP, yüzde 49,5 oy ve 317 milletvekili ile sandıktan tek başına iktidar olarak çıktı.
Gelecek Partisini kuran eski Başbakan Ahmet Davutoğlu o günleri şöyle anlattı: “Terörle mücadelede defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz” dedi.
ADIM ADIM 15 TEMMUZ
AKP tarihinin en yüksek oy oranını alan Ahmet Davutoğlu’nun Saray darbesiyle görevden ayrılmasının ardından partinin kurucuları ve eski milletvekilinin Erdoğan’a yönelik eleştirileri de artmaya başladı.
AKP’nin kurucuları arasında yer alan ve bakanlık, milletvekilliği yapmış isimlerin art arda Hamamönü’nde çalışma ofisi tutmaya başlaması “Yeni bir siyasi hareket mi kuruluyor?” sorusunu akıllara getirdi.
Erdoğan’a karşı partide bir hareketlilik yaşanırken 15 Temmuz gerçekleşti.
15 TEMMUZ SONRASI
15 Temmuz sonrası siyasi hesapların tamamı yine değişti. Daha önce defalarca karşı olduğunu beyan eden Bahçeli’nin sürpriz bir şekilde Başkanlık teklifinin Meclis’e getirilmesini istedi. İki partinin oylarıyla Ocak 2017’de mecliste kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne 16 Nisan 2017’de gerçekleşen anayasa referandumunda yüzde 51,2’ye karşılık yüzde 48,8 ile halktan onay çıktı. Böylece Erdoğan 15 Temmuz sonrası ilk siyasi zaferini aldı.
MUHALEFETİN SİYASİ SUİKAST KAYGISI
Yakın zamanda muhalif liderler Erdoğan’ı işaret ederek, siyasi suikast duyumlarını kamuoyu ile paylaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tayyip Erdoğan’ın iktidardan gitmemek için her yolu deneyeceğini savunarak, “Siyasi cinayetler kaygım var” görüşünü dile getirdi. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın da Sözcü gazetesinde yer alan röportajında “siyasi suikastler yapılacağı yönünde bizim da aldığımız duyumlar var” diye konuştu.
BOMBALI ARAÇ MUAMMASI
Erdoğan’ın Siirt ziyareti sırasında, iddiaya göre görevli polislerden birinin aracının altında bomba düzeneğine rastlandı. Uzmanlara göre, saldırı planı oldukça absürt.
Gazeteci Adem Yavuz Arslan, siyaset arenası ısındıkça Tayyip Erdoğan ve MİT’in kirli planlarının devreye girdiğini söyledi. 1 Kasım seçimleri öncesi Ceylanpınar saldırısıyla başlayan kanlı olaylar ve sonrasında gelen AKP’nin seçim zaferini hatırlatan gazeteci Adem Yavuz Arslan Siirt’teki bombalı araç konusunda muhalefeti uyardı.
19 yıldır gitmemek için her şeyi yaptılar! Bombalı araç başlangıç mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder