Bildiri yayımlayan 103 amiral hakkında hazırlanan iddianame Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Montrö bildirisindeki amirallere TCK 316. maddeden ceza istendi.
BOLD – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve kamuoyunda “Amiraller Bildirisi” ya da “Montrö bildirisi” olarak bilinen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
“SUÇA KONU YAZIŞMALAR”
Soruşturmanın tamamlanmasının ardından hazırlanan iddianamede, emekli amiraller Türk Ceza Kanunu’nun 316. maddesinde yer alan “Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan cezalandırılmaları talep edildi. Bu suç, üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, iddianamede yer alan 103 kişi hakkında, “devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçlamasıyla 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Açıklamada, haklarında gözaltı kararı verilenlerden bazılarının dijital materyallerinin incelendiği ve “suça konu yazışmaların” iddianameye eklendiği bilgisi yer aldı.
NE OLMUŞTU?
Türkiye’de 100’den fazla emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalarla ilgili bir bildiri yayımlamıştı.
Hükümet temsilcileri, muhalefet ve Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bildiriye tepki göstermişti.
Bildiride, “(…) Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” denmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rütbeli bir askerin bir cübbeyle namaz kıldığını gösteren fotoğraf hakkında “Münferit bir olay” demiş ve görüntüyü yanlış bulduğunu belirtmişti.
Bildiri için ise, “Bir gecede 104 emekli amiralin böyle bir girişimde bulunması asla kabul edilemez” açıklamasını yapmış ve eklemişti: “Buna ifade özgürlüğü diyemeyiz. Bu yöntem ve bu tarz ifadeler dünyanın her yerinde demokrasiye saldırı olarak kabul edilir ve aynı şekilde muameleye maruz kalır.”
SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ
Başsavcılık, 4 Nisan’da bir grup emekli amiralin yayımladığı “Montrö bildirisi”ne ilişkin soruşturma başlattığını duyurmuştu.
Soruşturma kapsamında, 5 Nisan’da Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alınmış; Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a ise emniyete gelmeleri için tebligat yapılmıştı.
Şüpheliler, ifade işleminin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Soruşturmada, 6 emekli amiral ile 1 emekli general 16 Nisan’da ifadeye çağrılmış, 22 Nisan’da şüphelilerden 6’sı adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Emekli amiral Işık Biren ise tedavi gördüğü için ifadeye gelememişti.
Geri kalan şüphelilerin ifadesi ise 27 Mayıs’ta almıştı.
Erdoğan’ın ‘şahsımın devleti’ anlayışı: Benim başbakan olduğum yerde senin sesin çıkabilir mi?
Amiraller Bildirisi’ne dava: 103 amirale 316. maddeden ceza istendi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder