6 Mart 2019 Çarşamba

100 Milyon Satışı Geçen Kitaplar

Dünya çapında tüm zamanlarda tek ciltle 100 milyon satış barajını geçen sadece 7 kitap bulunuyor. Kutsal kitaplar, çoğunlukla bedava dağıtılan politik ya da ideolojik kitaplar bu listeye dahil değil elbette. İşte tüm zamanların en çok satılan 7 kitabı…

DON KİŞOT-MİGUEL DE CERVANTES

1605 ve 1615’te El ingenioso hidalgo Don Quijote de La Mancha (Marifetli ayan Don Kişot de La Mança) ve Segunda parte del ingenioso caballero Don Quijote de La Mancha (Marifetli şövalye Don Kişot de La Mança’nın ikinci bölümü) olmak üzere iki bölüm halinde yayımlanan roman, İspanyol Altın Çağından bir örnek olarak en akıcı edebi eserlerden biridir ve belki de İspanyol edebiyatına ciddi bir giriştir. Modern Batı edebiyatının en kayda değer kurgu romanlarından olan eser aynı zamanda ilk modern roman örneği kabul ediliyor.

Basım Yılı: 1605-1615
Satış : 315 milyon

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ-CHARLES DİCKENS

Charles Dickens’ın 1859 yılında gazetelerde tefrika edilmek üzere yazdığı, konusu Fransız Devrimi esnasında ve öncesinde Paris ve Londra’da geçen romandır. Roman devrime öncülük eden yıllar boyunca soylular tarafından ezilen Fransız köylüsünün durumunu, buna karşılık devrimin ilk yıllarında soylulara yönelik vahşeti ve Londra’daki hayat üzerinden aynı dönemdeki toplumlar arasındaki benzerlikleri betimler.

Bu olaylarla birlikte birkaç karakterin hayatı da anlatılır. Charles Darnay ve Sydney Carton en önemli karakterlerdir. Darnay erdemli kişiliğine rağmen devrimin gazabına rastgele kurban seçilen eski bir Fransız aristokrattır. Carton ise Darnay’in eşine duyduğu karşılıksız aşk dışında boşa geçirdiği hayatını kurtarmak için çabalayan harcanmış bir avukattır. 45 bölümlük roman Dickens’ın All the Year Round isimli edebiyat dergisinde 31 haftada yayınlandı.

Basım Yılı : 1859
Satış : 200 Milyon

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ- J.R.R. TOLKIEN

İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien’in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye Tolkien’in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit’in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı’nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı.

Basım Yılı : 1954-55
Satış : 150 milyon

KÜÇÜK PRENS-ANTONIE DE SAINT EXUPERY

Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biridir. Eserde bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Sahra Çölü’ne düşen pilotun Küçük Prens’le karşılaşması ile başlayan kitap yirmi yedi bölümden oluşur. Özellikle Küçük Prens’in yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır.

Basım Yılı: 1943
Satış : 140 milyon

ON KÜÇÜK ZENCİ- AGATHA CRISTIE

On Küçük Zenci, Agatha Christie’nin çok satan romanlarından biridir. Kitabın orijinal adı “And There Were None”, Ve Hiçbiri Kalmamıştı veya Ve Hiç Kimse Kalmamıştı şeklinde Türkçeye çevrilebilir. Bu kitaba Agatha Christie, “On Küçük Zenci” adını vermiş, daha sonra fikrini değiştirip “On Küçük Kızılderili”de karar kılmıştır.
Polisiye Yazarlar Derneğinin ve Amerika’nın Gizemli Yazarlarının yayınladığı en iyi 100 polisiye romanı listelerinin her ikisinde de yer alan eser birçok kez sinemaya, TV’ye ve tiyatroya uyarlanmıştır.

Basım Yılı: 1939
Satış : 139 Milyon

HOBBİT- J.R.R. TOLKIEN

Orta Dünya üzerine yazılmış olan kitap Bilbo Baggins ve başından geçen maceraları konu almaktadır. Kitapta Bilbo Baggins’in Gandalf tarafından hiç beklemediği bir anda evine gelen 13 cüce ile değişen hayatı, Orta Dünya’nın kaderini değiştirecek olan Tek Yüzük’ün bulunuşu, ulu ejder Smaug’un öldürülüşü ve kadim cüce kenti Erebor’un kurtuluşu anlatılmaktadır. Yüzüklerin Efendisi serisinin başlangıç kitabı niteliğinde olan bu romanda Tek Yüzük’ün yanı sıra Bilbo’nun Frodo’ya verdiği parlayan elf kılıcı ve güçlü, cüce yapımı bir zırh olan Mythril’i de nasıl ele geçirdiği anlatılır.

Basım Yılı: 1937
Satış : 100 milyon

KIZIL KÖŞKÜN RÜYASI-CAO XUEQİN

Kızıl Köşkün Rüyası, yarı-otobiyografi türünde yazılmış bir romandır. Cao Xueqin’in kendi ailesinin ve aynı zamanda Qing Hanedanı’nın yükselişini ve çöküşünü anlatır. Yazarın ilk bölümde anlattığı üzere, gençliğinde tanıştığı kadınlara, akrabalarına ve uşaklarına adanmış bir hatırattır. Kitap, çok geniş karakter kadrosu ve buna bağlı psikolojik boyutunun yanı sıra, 18. yy Çin aristokrasisinin sosyal yapısının detaylı bir analizi olması açısından da önemlidir.

Basım Yılı : 1759-1791
Satış : 100 milyon

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder